Autor Wysmakowane 13 marca 2017
Pyszny łosoś w słodko ostrej marynacie. Słodkiej dzięki syropowi klonowemu, ostrej za sprawą musztardy i pieprzu. Odpowiednio krótkie grillowanie jest gwarancją miękkiego, bardzo delikatnego mięsa. Podajemy z białym ryżem wymieszanym z sosem z marynaty.
Łosoś w słodko ostrej marynacie
- 300 g łososia bez skóry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka syropu klonowego
- łyżka ostrej musztardy
- łyżeczka świeżo startego imbiru
- ćwiartka cytryny
- ćwierć łyżeczki białego pieprzu
- 100 g ryżu
W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, oliwę, syrop klonowy, musztardę, imbir, sok wyciśnięty z cytryny, pieprz. Łososia umyć pod bieżącą, chłodną wodą i wysuszyć papierowymi ręczniczkami. Upewnić się, że nie ma ości. Przekroić na 3 części i każdą z nich natrzeć delikatnie marynatą. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. pół godziny. Po tym czasie łososia oczyścić lekko z marynaty i ugrillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub w piekarniku. Grillujemy krótko. 3 minuty na stronę powinny wystarczyć (czas zależy od grubości łososia).
Ugotować ryż i odcedzić. Całą marynatę zlać do małego garnuszka i zagotować. Wymieszać z ryżem i podawać jako dodatek do łososia.
4 Responses
Jakie to było dobre!!!!
Przepyszny sposób na łososia. Tu moje wykonanie 🙂
Co można dodać zamiast syropu klonowego? Można go pominąć?
Można płynny miód. Oczywiście zawsze można tez pominąć tylko wtedy nie będzie to już słodko ostra marynata 😉