Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Naturalne barwniki do jajek

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jakie są naturalne barwniki do jajek? Naturalne barwienie jajek ma coraz szersze grono zwolenników i nie oznacza to wcale koszyka brązowych jajek z łupinek cebuli 😉 Koszyk dalej może się mienić wszystkimi kolorami tęczy od żółtych przez zielone, a nawet po niebieskie! Zobaczcie jak prosto uzyskać piękne kolory Waszych pisanek bez sztucznych barwników!

Naturalne barwniki do jajek

  • Czerwony barwnik – wiśnie, kora dębu, granat
  • Pomarańczowy barwnik –marchewka + papryka mielona + curry
  • Żółty barwnik – kurkuma lub rumianek
  • Fioletowy barwnik – czerwona cebula, czerwone wino, hibiskus
  • Niebieski – ugotowana czerwona kapusta
  • Różowy barwnik – buraki, żurawina
  • Zielony barwnik – szczypiorek
  • Brązowy barwnik – łupiny cebuli, kawa lub herbata – mocne wywary

Naturalne barwniki do jajekWyjątkowo to zdjęcie nie moje. Pochodzi z rewelacyjnego zbioru Silviatita. Dziękuję!

Barwienie jajek

W miarę możliwości do barwienia wybrać jak najjaśniejsze jajka. Jajka przed barwieniem należy umyć. Dla wzmocnienia koloru do roztworu dodaje się ocet oraz sól (ok łyżka octu i 2/3 łyżki soli na 1,5 szklanki roztworu). Jajka trzymać w roztworze do uzyskania odpowiedniego koloru. Poniższe czasy są orientacyjne, by uzyskać już ładny kolor, choć w każdym przypadku polecam zostawić jajka do barwienia przez całą noc. Po zabarwieniu jajka przetrzeć ściereczką nasączoną oliwą by ładnie się błyszczały.

Barwienie jajek na żółto w kurkumie

Zagotować 3 szklanki wody. Do wrzątku dodać kurkumę, ocet i sól. Zmniejszyć ogień, wsadzić jajka. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zestawić z ognia i moczyć jajka jeszcze około 1 godzinę.

Barwienie jajek na pomarańczowo w marchwi, chilli i curry / szafranie

W teorii sama marchewka powinna wystarczyć. W praktyce – średnio. Sama marchew barwi bardzo delikatnie. Najlepszy efekt daje w połączeniu z chilli i i curry lub szafranem. Marchew posiekać na małe kawałki i zblendować mikserem ręcznym z dodatkiem wody. Przełożyć do garnka i zagotować. Dodać ocet i sól. Włożyć ostrożnie jajka. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut. Zestawić z ognia i moczyć jajka około 6 godzin.

Barwienie jajek na pomarańczowo w marchwi i w curry
Barwienie jajek na pomarańczowo w marchwi (jajko z lewej) i w marchwi z dodatkiem curry i szafranu (jajko z prawej)

Barwienie jajek na brązowo w łupinkach cebuli

Łupinki cebul kolekcjonować już na kilka tygodni przed Wielkanocą. Wypełnić nimi średni garnek Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 20 minut. Dodać ocet i sól. Włożyć ostrożnie jajka. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Zestawić z ognia i moczyć jajka jeszcze około 3 godziny.

Barwienie jajek na niebiesko w kapuście czerwonej

Pół główki czerwonej kapusty posiekać i zagotować w 3 szklankach wody. Gotować pół godziny. Dodać ocet i sól wymieszać. Do gorącego roztworu wsadzić jajka. . Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Zestawić z ognia i moczyć jajka jeszcze około 3 – 4 godziny.

Barwienie jajek na zielono szczypiorkiem

Szczypiorek drobno posiekać, przełożyć do niewielkiego garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 10 minut. Dodać sól oraz ocet. Włożyć ostrożnie jajka (tak by były otulone szczypiorkiem). Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować 15 minut. Zestawić z ognia i moczyć jajka całą noc (koniecznie).

Barwienie jajek na zielono szczypiorkiem

Spotkałam się też z taką teorią. Mi osobiście się nie udało. Bez octu szpinak nie farbuje ani trochę. A z octem szpinak przestaje być zielony. Ocet zupełnie zmienia kolor, przez co moje jajka przybrały bardziej kolor brunatny niż zielony (zdjęcie). W sumie też ładnie tylko nie do końca o to chodziło 😉

Barwienie jajek szpinakiem

Barwienie jajek na różowo w burakach

Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Od razu dodać ocet i sól. Włożyć ostrożnie jajka (tak by były otulone burakami). Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować 15 minut. Zestawić z ognia i moczyć jajka jeszcze około godzinę.

Wyjątkowo zdjęcia nie są moje. Pochodzą z rewelacyjnego zbioru Silviatita. Dziękuję!

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g