Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron carbonara z tartą cukinią

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Klasyczny włoski makaron carbonara z tartą cukinią – jako niesztampowy dodatek, który nadaje daniu lekkości. Pomysł na dodanie cukinii podpatrzyłam u Jamiego Oliviera, który nałogowo, nawet do tak bardzo tradycyjnych dań jak carbonara, dodaje świeże owoce i warzywa. Dzięki temu potrawy są delikatniejsze i zdrowsze. Wykraczając poza schemat dodałam do sosu też odrobinę śmietany (której nie ma w oryginalnym przepisie) by sos był przyjemnie kremowy. Możecie ją pominąć i pozostać przy sosie tylko na bazie żółtek.

Całość jest niewiarygodnie szybka i prosta w przygotowaniu. Nie powinno zająć to więcej niż 15 minut. Najważniejsze jest odpowiednie wmieszanie żółtek. Należy wmieszać je do bardzo gorącego nadzienia, tak by lekko stężały, ale nie ścięły się. Podajemy koniecznie natychmiast po zrobieniu, gdy żółtka są jeszcze idealnie płynne (z czasem tężeją).

Makaron carbonara z tartą cukinią

  • 100 g boczku
  • 120 g makaronu spaghetti lub tagiatelle
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • 150 g cukinii
  • pół pęczka natki
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka tymianku
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 4 łyżki tartego parmezanu

Boczek pokroić w drobną kostkę (wycinając białe, twarde oczka). Obsmażyć na rozgrzanej patelni mieszając od czasu do czasu. Jednocześnie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Gdy boczek będzie już lekko rumiany przesunąć go na bok i na wolne miejsce wyłożyć łyżkę masła, drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Obsmażyć na rumiano i wymieszać z boczkiem. Dodać startą na dużych oczkach tarki cukinię, łyżkę natki i resztę masła. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Smażyć mieszając przez ok 3-4 minuty. W tym czasie żółtka roztrzepać z śmietaną, oliwą i odrobiną soli i pieprzu.

Makaron przełożyć na patelnię wraz z kilkoma łyżkami wody, w której się gotował. Wymieszać, zestawić z ognia i natychmiast dodać żółtka. Energicznie wymieszać. Już nie podgrzewać, żeby żółtka się nie ścięły. Mają pozostać płynne. Na koniec dodać tarty parmezan. Podawać od razu, obsypane natką.

Makaron carbonara z tartą cukinią klasyczne carbonara Olivier

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami