fbpx

Prawdziwe spaghetti bolognese

przepis

Włochy na talerzu czyli prawdziwe spaghetti bolognese w najlepszym wydaniu. Do przyrządzenia mojego sosu bolońskiego użyłam mielonego mięsa wołowego, kawałka boczku i klasycznego zestawu warzyw. Jeśli chcecie możecie sos wzbogacić o dodatek drobno posiekanej mortadeli lub kiełbasy. To co sprawia, że sos jest tak pyszny, wyrazisty i aromatyczny to idealne dobranie przypraw oraz naprawdę długie gotowanie. Minimum dwie godziny, choć lepiej dłużej. Dobrze jest też, by sos leżakował noc w lodówce przed podaniem. Znacznie zyska na smaku.

Prawdziwe spaghetti bolognese

  • 4 duże pomidory (poza sezonem puszka pokrojonych pomidorów)
  • pół czerwonej cebuli
  • pół białej cebuli
  • 1 duża marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła klarowanego
  • 120 g boczku wędzonego
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i świeżo zmielony pieprz (ok 2 łyżeczek)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wina czerwonego (ew. do zastąpienia bulionem wołowym)
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • łyżka cukru
  • 120 g makaronu spaghetti (oryginalnie po włosku pappardelle lub tagliatelle)
  • 80 g sera parmezan/ grana padano lub innego twardego o wyrazistym smaku
  • łyżka posiekanej natki

Pomidory umyć, przelać wrzątkiem, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Obie cebule drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, czosnek rozgnieść z odrobiną soli.  Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i masła klarowanego i podsmażyć drobno posiekany boczek. Dodać połowę oregano, cebule, marchewkę i czosnek. Wymieszać i podsmażyć razem około 5 minut. Na patelnię włożyć mięso, doprawić solą, pieprzem, resztą oregano i tymiankiem. Wymieszać i smażyć razem ok. 8 minut po czym dodać wino, posiekane pomidory, koncentrat pomidorowy (opcjonalnie rozprowadzony w gorącym bulionie jeśli jest dodawany) i passatę. Dodać łyżkę cukru, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej dwie godziny. Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti, obsypane startym serem, natką i świeżo zmielonym pieprzem.

Prawdziwe spaghetti bolognese

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„Rewelacyjne spaghetti. Jak we Włoszech” Karol

.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Prawdziwe spaghetti bolognese
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 33 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

38 komentarzy

  • Karol Madej 6 czerwca 2019 o 23:00 Odpowiedz

    Spaghetti pierwsza klasa. Prawdziwie wloskie smaki jakie pamietam z wyjazdu do tego pięknego kraju

  • KATARZYNA 6 maja 2018 o 20:12 Odpowiedz

    Zdecydowanie moje smaki 🙂 To musiało byc dobre. Smakowalo jak najlepsze wydanie Dolce Vita!

    • Wysmakowane 6 maja 2018 o 20:18 Odpowiedz

      Haha! Podoba mi się porównanie 😉

  • Angelika 6 maja 2018 o 10:28 Odpowiedz

    Bardzo lubie bolognese, taki prosty dosc szybki i syty obiad 🙂

    • Wysmakowane 6 maja 2018 o 10:33 Odpowiedz

      Pyszny, prosty i syty, ale na pewno nie szybki 😉

  • GOSIA 6 maja 2018 o 09:56 Odpowiedz

    Kocham makarony ?

  • Wiola Korzeniowska 6 maja 2018 o 09:43 Odpowiedz

    O! Dawno nie jadłam! Ja do swojej wersji dodaję jeszcze seler naciowy i nie dodaje bulionu 🙂 i też wychodzi pyszne 🙂 pozdrawiam!

  • Magda 6 maja 2018 o 09:11 Odpowiedz

    Uwielbiam spaghetti, ostatnio robię wegetariańską wersję bolognese z soczewicą, też pyszna 😉

    • Wysmakowane 6 maja 2018 o 10:10 Odpowiedz

      Testowałam. Potwierdzam. Wersja z soczewica tez pyszne. Tylko to juz nie jest bolognese 😉

  • Joanna 6 maja 2018 o 07:43 Odpowiedz

    Wow! Prawdziwy slow food. Idealny na taki leniwy majowy weekend. 🙂

    • Wysmakowane 6 maja 2018 o 09:03 Odpowiedz

      Taki urok bolognese 😉

  • I LOVE LIFE 6 maja 2018 o 06:42 Odpowiedz

    Najlepsze ?

  • kulinarnyJa 5 maja 2018 o 23:56 Odpowiedz

    Spaghetti to zawsze świetna opcja na smaczny obiad. Uwielbiam

  • Julita 5 maja 2018 o 21:11 Odpowiedz

    Już dawno nie robiłam takiego klasycznego bolognese. Muszę chyba wrócić do tego przepisu 🙂

  • Małgorzata Kijowska 5 maja 2018 o 19:35 Odpowiedz

    Narobiłaś mi niesamowitego apetytu na taki sos! Po niedzieli na pewno zrobię. Już zapisuję sobie!

  • Karola Buszujwkuchni 5 maja 2018 o 19:33 Odpowiedz

    Uwielbiam makaron, ale za bolognese nie za bardzo przepadam. Bardzo apetyczne zdjęcia! 🙂

  • Amber 5 maja 2018 o 19:25 Odpowiedz

    Wygląda pysznie, ale…nie jest to prawdziwa włoska potrawa, bo sos boloński, a dokładnie ragu alla bolognese:
    – nie może zawierać czosnku, ani cebuli
    – nie może zawierać suszonego oregano ani tymianku
    – pod koniec gotowania do sosu dodaje się tradycyjnie łyżkę mleka
    – sos boloński podawany jest tradycyjnie z tagliatelle, a nie ze spaghetti….

    • Wysmakowane 5 maja 2018 o 19:51 Odpowiedz

      Dziękuje Ci za wszystkie uwagi. To prawda ze zaleca się podawanie z tagiatelle a nie spaghetti bo dam sos jest dość ciężki. O zakazie dodawania czosnku, cebuli i ziół – pierwsze słyszę a w Włoszech przebywałam długo…

  • Bea 4 maja 2018 o 09:42 Odpowiedz

    Robię bardzo podobny sos, ale nigdy nie mam cierpliwości gotować go tyle czasu ile się powinno 🙂

    • Wysmakowane 5 maja 2018 o 19:49 Odpowiedz

      Spróbuj. Gwarantuje ze zobaczysz różnice

  • Ania 3 maja 2018 o 15:04 Odpowiedz

    Wg książki z prawdziwymi włoskimi przepisami zawsze dodaję jeszcze seler naciowy i czerwone wino. Bez bulionu, ziół też mniej. Ale wiadomo – każdy robi pod siebie 🙂

    • Wysmakowane 5 maja 2018 o 19:49 Odpowiedz

      Dokładnie. Najważniejsze żeby smakowało kucharzowi i jego gościom. 😉 wino jak najbardziej powinno być. Ja omijam ze względu na najmłodszych biesiadników

  • MAK 3 maja 2018 o 12:27 Odpowiedz

    Jestem mistrzem w robieniu podrobki spaghetti. Poniewaz nie jem miesa to radze sobie idelanie z warzywami.

    • Wysmakowane 5 maja 2018 o 19:47 Odpowiedz

      Brawo! Bezmięsnie oczywiście może tez być przepysznie

  • Danka 3 maja 2018 o 12:21 Odpowiedz

    Robie troche inaczej, ale każde spaghetii jest dobrym pomysłem na obiad.

    • Wysmakowane 5 maja 2018 o 19:47 Odpowiedz

      To zdecydowanie prawda. Makarony u nas królują

  • Marta 3 maja 2018 o 11:29 Odpowiedz

    Uwielbiam spaghetti, a ten przepis wyglada bardzo interesujaco 🙂

  • Kamila 3 maja 2018 o 11:14 Odpowiedz

    wygląda smakowicie 🙂

  • Bookendorfina 3 maja 2018 o 10:16 Odpowiedz

    Właśnie wczoraj córcia zrobiła na obiadek, jak zwykle wyszło pyszne. 🙂

  • Agnieszka 3 maja 2018 o 08:43 Odpowiedz

    Zapisuję, u nas wszyscy są maniakami tego SUUUper dania 😉

    • Wysmakowane 5 maja 2018 o 19:46 Odpowiedz

      To tak jak u nas 🙂 Sos jest bardzo czasochłonny wiec jak już robie to duuuuza porcje 😉

  • Don Wojdan 3 maja 2018 o 08:28 Odpowiedz

    Jadłem identyczne, ten ser parmezan jest specyficzny 🙂 ale mi smakowało mega. Pozdrawiam

    • Wysmakowane 5 maja 2018 o 19:46 Odpowiedz

      To prawda. Parmezan jest bardzo specyficzny. Można za nim nie przepadać albo kochać go szczerze.

  • Madzia Rębowiecka 3 maja 2018 o 08:25 Odpowiedz

    Uwielbiam makarony, także z przyjemnością wypróbuję Twój przepis 🙂

    • Wysmakowane 5 maja 2018 o 19:45 Odpowiedz

      Zapraszam! To prawdziwy klasyk 🙂

  • Beata Herbata 3 maja 2018 o 08:21 Odpowiedz

    Zrobię chłopakom bo ja nie jem mięsa… Ale miałam znajomego Włocha i jak on robił spagetti to własnie mniej więcej wyglądało 🙂

    • Wysmakowane 5 maja 2018 o 19:45 Odpowiedz

      To najlepsza pochwała 😉

  • MangoMania 3 maja 2018 o 08:17 Odpowiedz

    Mój przepis się trochę różni od Twojego, ale jest bardzo podobny. Swój ulepszę:)

MENU