Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Makaron z krewetkami i cukinią w kremowym sosie

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Makaron z krewetkami i cukinią w extra kremowym sosie. Niesamowite jak szybko, zaledwie z kilku składników można przyrządzić tak rewelacyjne danie! Cukinii chwilowo taki urodzaj, że właściwie same pchają się w ręce. Pozostaje upolować krewetki i dobrą, prawdziwie kremową śmietankę (ja wiernie używam śmietanki MU!). Użyłam makaron buccatini, ale możecie wykorzystać także dowolny inny. Najważniejsze jest, by wyjąć go z wody jak będzie jeszcze zupełnie al dente. Makaronu nie przelewamy zimną wodą (po wypłukaniu zrobi się śliski i sos nie będzie go oblepiał), więc wszystkie czynności po jego ugotowaniu muszą być naprawdę szybkie, tak by jak najszybciej trafił z powrotem do garnka i nie zdążył się ze sobą posklejać).  Całość do wykonania w 15 minut, więc danie dołącza do ekspresowych obiadów i chyba od razu wskakuje tam na podium. Bardzo polecam!

Makaron z krewetkami i cukinią w kremowym sosie

  • 150 g makaronu
  • 6 dużych krewetek
  • ok 180 g cukinii
  • 8 pomidorów suszonych
  • 2 łyżki masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • cząstka cytryny

Jeśli krewetki są mrożone należy zacząć od ich rozmrożenia. Najszybciej jest wyłożyć je na sitko i polewać chwilę ciepłą wodą. Makaron ugotować al dente (2 minuty krócej niż czas gotowania podany na opakowaniu). W tym czasie przygotować wszystkie składniki. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry, a następnie w słupki. Pomidory pokroić na cienkie paski. Krewetki obrać z pancerzy i usunąć ze środka jelita. Należy w tym celu naciąć grzbiet krewetki i wyciągnąć je np. wykałaczką (wygląda jak gruba, cienka nitka).

Makaron odcedzić, a w garnku, w którym się gotował, roztopić masło na dużej mocy palnika. Włożyć cukinię i krewetki i smażyć ok 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidorki, śmietankę i makaron. Dokładnie wymieszać i podgrzać minutę do zgęstnienia sosu. Zestawić z palnika, dodać posiekaną natkę, skropić cytryną. Wymieszać i podawać.

cukinia z krewetkami przepisszybki makaron z krewetkamikrewetki w sosie z makaronemmakaron w sosie śmietanowym z krewetkamimakaron z sosem śmietankowym i krewetkamiMakaron z krewetkami i cukinią

Wpis powstał przy współpracy z Wart Milk, właścicielem marki MU! których mleka i śmietanki bardzo Wam polecam*

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało.

Zapraszam Cię też serdecznie do dołączenia do Wysmakowanej społeczności na FACEBOOK lub na INSTAGRAMIE. Jest smacznie i miło. I oczywiście będziesz wtedy na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami.

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

17 odpowiedzi

    1. Używałam płynna śmietankę MU i nie zdarzyła się. Dla bezpieczeństwa, zwłaszcza gdy używamy nieznanej śmietanki, to można ja zaprawić przed dodaniem na patelnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami