Autor Wysmakowane 11 września 2019
Makaron z krewetkami i cukinią w extra kremowym sosie. Niesamowite jak szybko, zaledwie z kilku składników można przyrządzić tak rewelacyjne danie! Cukinii chwilowo taki urodzaj, że właściwie same pchają się w ręce. Pozostaje upolować krewetki i dobrą, prawdziwie kremową śmietankę (ja wiernie używam śmietanki MU!). Użyłam makaron buccatini, ale możecie wykorzystać także dowolny inny. Najważniejsze jest, by wyjąć go z wody jak będzie jeszcze zupełnie al dente. Makaronu nie przelewamy zimną wodą (po wypłukaniu zrobi się śliski i sos nie będzie go oblepiał), więc wszystkie czynności po jego ugotowaniu muszą być naprawdę szybkie, tak by jak najszybciej trafił z powrotem do garnka i nie zdążył się ze sobą posklejać). Całość do wykonania w 15 minut, więc danie dołącza do ekspresowych obiadów i chyba od razu wskakuje tam na podium. Bardzo polecam!
Makaron z krewetkami i cukinią w kremowym sosie
- 150 g makaronu
- 6 dużych krewetek
- ok 180 g cukinii
- 8 pomidorów suszonych
- 2 łyżki masła
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 120 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanej natki
- cząstka cytryny
Jeśli krewetki są mrożone należy zacząć od ich rozmrożenia. Najszybciej jest wyłożyć je na sitko i polewać chwilę ciepłą wodą. Makaron ugotować al dente (2 minuty krócej niż czas gotowania podany na opakowaniu). W tym czasie przygotować wszystkie składniki. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry, a następnie w słupki. Pomidory pokroić na cienkie paski. Krewetki obrać z pancerzy i usunąć ze środka jelita. Należy w tym celu naciąć grzbiet krewetki i wyciągnąć je np. wykałaczką (wygląda jak gruba, cienka nitka).
Makaron odcedzić, a w garnku, w którym się gotował, roztopić masło na dużej mocy palnika. Włożyć cukinię i krewetki i smażyć ok 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidorki, śmietankę i makaron. Dokładnie wymieszać i podgrzać minutę do zgęstnienia sosu. Zestawić z palnika, dodać posiekaną natkę, skropić cytryną. Wymieszać i podawać.
Wpis powstał przy współpracy z Wart Milk, właścicielem marki MU! których mleka i śmietanki bardzo Wam polecam*
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało.
Zapraszam Cię też serdecznie do dołączenia do Wysmakowanej społeczności na FACEBOOK lub na INSTAGRAMIE. Jest smacznie i miło. I oczywiście będziesz wtedy na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami.
17 Responses
Melduje wykonanie! Niesamowite ze tak prosty szybki przepis może być tak rewelacyjny!
Czasem najprostsze rzeczy są najlepsze 🙂
Pyszności, zwłaszcza mojemu synowi powinno zasmakować, chętnie wypróbuję przepis. 🙂
Tam gdzie makaron i krewetki to ja już jestem kupiona! 🙂 przepyszne danie!!
Miałam pizzę na kolację… Teraz żałuję bo krewetki UWIELBIAM! ❤️❤️?
Cudowny przepis, danie wyszło doskonałe!
Bardzo się cieszę 🙂
Lubię krewetki z makaronem. Zawsze dodają daniom wiele smaku . Podoba mi się dodatek cukinii. Może skorzystam z przepisu
Jeśli wszystkie składniki w twoim guście to powinno Ci bardzo smakować 🙂
Wygląda obłędnie! Już wyobrażam sobie ten smak krewetek z kremowym sosem! MIAZGA?
Krewetki to ulubione owoce morza mojego męża ? często jemy JE w podobnej wersji
Nasze chyba tez. Choć ośmiornica też walczy o szczyt podium 😉
Wygląda bardzo apetycznie!
Nie trzeba mnie długo namawiać, bym zjadła te pyszności 🙂 często robię taki w domu. Czasem z oliwą, czasem z mleczkiem kokosowym 🙂
Czy jak dodam śmietankę na bardzo rozgrzana patelnie/garnek to się nie zetnie/zważy?
Używałam płynna śmietankę MU i nie zdarzyła się. Dla bezpieczeństwa, zwłaszcza gdy używamy nieznanej śmietanki, to można ja zaprawić przed dodaniem na patelnie.
u nas jedno z ulubionych dań