Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron z pesto szparagowo bazyliowym i łososiem

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sezonowy makaron z pesto szparagowo bazyliowym i łososiem wędzonym. Ekspresowe, lekkie danie, idealne na ciepłe dni. Dobrze sprawdzi się też zapakowane na wynos do lunch box. W tym wypadku mozzarellę i łososia dodajemy po lekkim ostudzeniu makaronu i już nie podgrzewamy po dodaniu, a jedynie bezpośrednio przed zjedzeniem. Koniecznie wypróbujcie przepis dopóki trwa szparagowy sezon. Ani się obejrzymy,  a już się skończy.

Makaron z pesto szparagowo bazyliowym i łososiem wędzonym

  • 120 g makaronu rigatoni lub penne
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2/3 pęczka szparagów
  • liście z połowy pęczka/ doniczki bazylii
  • pół łyżeczki soli
  • ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • duży ząbek czosnku
  • łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra vergin
  • 2 łyżki wody po gotowaniu szparagów

Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni uważając żeby tylko się lekko zarumieniły, a nie spaliły (będą gorzkie). Z szparagów odłamać twarde końce, obrać od strony grubszych końcówek, opłukać i włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować ok 4 min. Łyżką cedzakową wyjąć szparagi na talerz (wodę zachować w garnku).

Odciąć i zostawić kilka ładnych końcówek szparagów. Resztę szparagów zmiksować na gładkie pesto z liśćmi bazylii, 1,5 łyżki podprażonego słonecznika, solą, pieprzem, z grubsza posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i wodą z szparagów.

W garnku po szparagach ugotować makaron al dente. Odcedzić. Makaron przełożyć z powrotem do garnka. Wstawić na gaz. Dodać pesto i dokładnie wymieszać. Delikatnie wmieszać łososia i poszarpaną mozzarellę. Chwilę razem podgrzać na małym ogniu, aż ser zrobi się miękki i lekko ciągnący (nie rozpuścić zupełnie). Makaron z sosem rozłożyć na dwa talerze, udekorować całymi końcówkami szparagów, pozostałym słonecznikiem i kilkoma listkami bazylii.

makaron z pesto szparagowo bazyliowym i łososiem wędzonym

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami