fbpx

Makaron z pesto szparagowo bazyliowym i łososiem

przepis

Sezonowy makaron z pesto szparagowo bazyliowym i łososiem wędzonym. Ekspresowe, lekkie danie, idealne na ciepłe dni. Dobrze sprawdzi się też zapakowane na wynos do lunch box. W tym wypadku mozzarellę i łososia dodajemy po lekkim ostudzeniu makaronu i już nie podgrzewamy po dodaniu, a jedynie bezpośrednio przed zjedzeniem. Koniecznie wypróbujcie przepis dopóki trwa szparagowy sezon. Ani się obejrzymy,  a już się skończy.

Makaron z pesto szparagowo bazyliowym i łososiem wędzonym

  • 120 g makaronu rigatoni lub penne
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2/3 pęczka szparagów
  • liście z połowy pęczka/ doniczki bazylii
  • pół łyżeczki soli
  • ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • duży ząbek czosnku
  • łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra vergin
  • 2 łyżki wody po gotowaniu szparagów

Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni uważając żeby tylko się lekko zarumieniły, a nie spaliły (będą gorzkie). Z szparagów odłamać twarde końce, obrać od strony grubszych końcówek, opłukać i włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować ok 4 min. Łyżką cedzakową wyjąć szparagi na talerz (wodę zachować w garnku).

Odciąć i zostawić kilka ładnych końcówek szparagów. Resztę szparagów zmiksować na gładkie pesto z liśćmi bazylii, 1,5 łyżki podprażonego słonecznika, solą, pieprzem, z grubsza posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i wodą z szparagów.

W garnku po szparagach ugotować makaron al dente. Odcedzić. Makaron przełożyć z powrotem do garnka. Wstawić na gaz. Dodać pesto i dokładnie wymieszać. Delikatnie wmieszać łososia i poszarpaną mozzarellę. Chwilę razem podgrzać na małym ogniu, aż ser zrobi się miękki i lekko ciągnący (nie rozpuścić zupełnie). Makaron z sosem rozłożyć na dwa talerze, udekorować całymi końcówkami szparagów, pozostałym słonecznikiem i kilkoma listkami bazylii.

makaron z pesto szparagowo bazyliowym i łososiem wędzonym

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Makaron z pesto szparagowo bazyliowym i łososiem
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

3 komentarze

  • Kamila 17 czerwca 2019 o 11:40 Odpowiedz

    Makaron wygląda bardzo apetycznie, z pewnością go wypróbuję bo uwielbiam makarony pod każdą postacią 🙂 Mniam mniam 🙂

    • Wysmakowane 18 czerwca 2019 o 11:31 Odpowiedz

      Polecam dopóki jeszcze trwa sezon na szparagi 🙂

  • Mrs Debora 28 kwietnia 2018 o 14:45 Odpowiedz

    Wygląda smakowicie 😉

MENU