fbpx

Makaron z sosem maślanym i z szparagami

przepis

Makaron z sosem maślanym i szparagami. Czyli jak z kilku składników, w 10 minut wyczarować rewelacyjny obiad.

Koniecznie użyjcie świetnej jakości masło klarowane. Nie polecam testować z zwykłym masłem w kostce, a już na pewno nie z margaryną.
Masło klarowane uzyskuje się poprzez gotowanie masła na niewielkim ogniu i stopniowe, systematyczne usuwanie, powstających na wierzchu osadów. Co prawda, jest droższe niż zwykłe masło w kostce, natomiast jest też o niebo zdrowsze, ma bardzo wysoką temperaturę dymienia i spokojnie można kupić duży słój, bo masło klarowane ma kilkukrotnie dłuższy termin przydatności niż zwykłe.  U mnie bardzo sprawdziło się masło klarowane od Bazar Zdrowia.

 

Makaron z sosem maślanym i z szparagami

  • 1 limonka (ewentualnie cytryna)
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 szparagów
  • 150 – 200 g makaronu (np. tagliatelle)
  • 70 g masła
  • 1 papryczka chilli (można zastąpić przyprawą)
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • czarne oliwki
  • sól i pieprz
  • do podania: starty parmezan, świeżo mielony pieprz, świeże oregano

Cytrynę sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Skórkę cytryny i czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki. Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrewniałe końce (po wygięciu szparaga, sam złamie się w właściwym miejscu). Szparagi pokroić na mniejsze kawałki, po ok 2 cm długości.

Nastawić makaron (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Jednocześnie na patelni rozpuścić masło klarowane. Do płynnego masła włożyć cytrynę oraz posiekane szparagi (oprócz główek). Smażyć ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.  W tym czasie posiekać drobno papryczkę (jeśli jest bardzo ostra, to pół). Na patelnię dodać papryczkę razem z bułką tartą i główkami szparagów. Dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze dwie minuty. Oliwki pokroić na talarki i dodać na patelnię. Całość doprawić wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron odcedzić i dodać na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić. Podawać od razu, posypane świeżym oregano, odrobiną tartego parmezanu oraz świeżo zmielonym pieprzem.

 

Makaron z sosem maślanym i z szparagamimasło klarowane czy warto

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Makaron z sosem maślanym i z szparagami
Published On

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

1 komentarz

  • Pola 17 maja 2021 o 15:18 Odpowiedz

    Nie jadłam nigdy. Przepis bardzo mnie ciekawi, chętnie spróbuję.

MENU