Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron z sosem maślanym i z szparagami

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Makaron z sosem maślanym i szparagami. Czyli jak z kilku składników, w 10 minut wyczarować rewelacyjny obiad.

Koniecznie użyjcie świetnej jakości masło klarowane. Nie polecam testować z zwykłym masłem w kostce, a już na pewno nie z margaryną.
Masło klarowane uzyskuje się poprzez gotowanie masła na niewielkim ogniu i stopniowe, systematyczne usuwanie, powstających na wierzchu osadów. Co prawda, jest droższe niż zwykłe masło w kostce, natomiast jest też o niebo zdrowsze, ma bardzo wysoką temperaturę dymienia i spokojnie można kupić duży słój, bo masło klarowane ma kilkukrotnie dłuższy termin przydatności niż zwykłe.  U mnie bardzo sprawdziło się masło klarowane od Bazar Zdrowia.

 

Makaron z sosem maślanym i z szparagami

  • 1 limonka (ewentualnie cytryna)
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 szparagów
  • 150 – 200 g makaronu (np. tagliatelle)
  • 70 g masła
  • 1 papryczka chilli (można zastąpić przyprawą)
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • czarne oliwki
  • sól i pieprz
  • do podania: starty parmezan, świeżo mielony pieprz, świeże oregano

Cytrynę sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Skórkę cytryny i czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki. Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrewniałe końce (po wygięciu szparaga, sam złamie się w właściwym miejscu). Szparagi pokroić na mniejsze kawałki, po ok 2 cm długości.

Nastawić makaron (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Jednocześnie na patelni rozpuścić masło klarowane. Do płynnego masła włożyć cytrynę oraz posiekane szparagi (oprócz główek). Smażyć ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.  W tym czasie posiekać drobno papryczkę (jeśli jest bardzo ostra, to pół). Na patelnię dodać papryczkę razem z bułką tartą i główkami szparagów. Dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze dwie minuty. Oliwki pokroić na talarki i dodać na patelnię. Całość doprawić wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron odcedzić i dodać na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić. Podawać od razu, posypane świeżym oregano, odrobiną tartego parmezanu oraz świeżo zmielonym pieprzem.

 

Makaron z sosem maślanym i z szparagamimasło klarowane czy warto

Post powstał we współpracy z Bazar Zdrowia.

Średnia ocen

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g