- Potrzebny czas: 35 minut
- Porcja: ok 25 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 17 lutego 2021
Rewelacyjne pulpeciki wegańskie z ciecierzycy i kukurydzy. Podane z spaghetti, z lekko pikantnym sosem pomidorowym. Za rekomendacje niech tu posłuży fakt, że mój, zdecydowanie mięsolubny mąż, dwa razy wracał po dokładkę i stwierdził, że takie wege, to on mógłby pokochać.
Pozostałych wegetariańskich dań, szukajcie w dziale wegetariańskie. A po składnikach możecie poszperać, co zrobić z pozostałą kukurydzą i ciecierzycą. Jeśli kiedyś szukalibyście przepisów, na konkretny składnik, to polecam filtrowanie po danym składniku. Dostępne w menu głównym na górze strony SKŁADNIKI.
Pulpeciki wegańskie z ciecierzycy
- 250 g ciecierzycy z puszki
- 150 g słodkiej kukurydzy z puszki
- pół cebuli
- marchewka
- 1/3 papryki czerwonej
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, świeżo mielony pieprz i chilli do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki do smaku
- 80 g mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
DODATKI
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- łyżka octu balsamicznego
- po ¼ łyżeczki cukru, oregano, ostrej papryki i tymianku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 400 g makaronu spaghetti
- opcjonalnie ser do posypania (może być też wege)
Zacząć od przygotowania sosu. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno posiekaną 1 całą cebulę (także tą do pulpecików). Gdy zrobi się przezroczysta, połowę cebuli zdjąć na talerzyk, a do pozostałej w garnku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około minutę. Następnie dodać pomidory, ocet, cukier i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na minimum, przykryć i dusić około 30 minut. W tym czasie naszykować pulpeciki.
Ciecierzycę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Wypłukać i włożyć do pojemnika siekacza/ malaksera (w przypadku braku można np. rozbić i z grubsza utrzeć tłuczkiem do ziemniaków). Dodać podsmażoną cebulę, startą na małych oczkach tarki marchewkę, posiekaną drobno paprykę, natkę i przyprawy. Wszystko razem rozdrobnić. Spróbować i w razie potrzeb doprawić. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Z masy formować mini pulpeciki i smażyć je krótko na patelni, na rozgrzanym oleju, aż będą ładnie rumiane. Podawać z ugotowanym makaronem i sosem pomidorowym. Można obsypać serem i skropić dodatkowo gęstym sosem balsamicznym.