fbpx

Pulpeciki wegańskie z ciecierzycy i kukurydzy

przepis

Rewelacyjne pulpeciki wegańskie z ciecierzycy i kukurydzy. Podane z spaghetti, z lekko pikantnym sosem pomidorowym. Za rekomendacje niech tu posłuży fakt, że mój, zdecydowanie mięsolubny mąż, dwa razy wracał po dokładkę i stwierdził, że takie wege, to on mógłby pokochać.

Pozostałych wegetariańskich dań, szukajcie w dziale wegetariańskie.  A po składnikach możecie poszperać, co zrobić z pozostałą kukurydzą i ciecierzycą. Jeśli kiedyś szukalibyście przepisów, na konkretny składnik, to polecam filtrowanie po danym składniku. Dostępne w menu głównym na górze strony SKŁADNIKI.

 

Pulpeciki wegańskie z ciecierzycy

  • 250 g ciecierzycy z puszki
  • 150 g słodkiej kukurydzy z puszki
  • pół cebuli
  • marchewka
  • 1/3 papryki czerwonej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz i chilli do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki do smaku
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

 

DODATKI

  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • łyżka octu balsamicznego
  • po ¼ łyżeczki cukru, oregano, ostrej papryki i tymianku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 400 g makaronu spaghetti
  • opcjonalnie ser do posypania (może być też wege)

 

Zacząć od przygotowania sosu. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno posiekaną 1 całą cebulę (także tą do pulpecików). Gdy zrobi się przezroczysta, połowę cebuli zdjąć na talerzyk, a do pozostałej w garnku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około minutę. Następnie dodać pomidory, ocet, cukier i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na minimum, przykryć i dusić około 30 minut. W tym czasie naszykować pulpeciki.

Ciecierzycę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Wypłukać i włożyć do pojemnika siekacza/ malaksera (w przypadku braku można np. rozbić i z grubsza utrzeć tłuczkiem do ziemniaków). Dodać podsmażoną cebulę, startą na małych oczkach tarki marchewkę, posiekaną drobno paprykę, natkę i przyprawy. Wszystko razem rozdrobnić. Spróbować i w razie potrzeb doprawić. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Z masy formować mini pulpeciki i smażyć je krótko na patelni, na rozgrzanym oleju, aż będą ładnie rumiane. Podawać z ugotowanym makaronem i sosem pomidorowym. Można obsypać serem i skropić dodatkowo gęstym sosem balsamicznym.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Pulpeciki wegańskie z ciecierzycy

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Pulpeciki wegańskie z ciecierzycy
Published On

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU