Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pulpeciki wegańskie z ciecierzycy i kukurydzy

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rewelacyjne pulpeciki wegańskie z ciecierzycy i kukurydzy. Podane z spaghetti, z lekko pikantnym sosem pomidorowym. Za rekomendacje niech tu posłuży fakt, że mój, zdecydowanie mięsolubny mąż, dwa razy wracał po dokładkę i stwierdził, że takie wege, to on mógłby pokochać.

Pozostałych wegetariańskich dań, szukajcie w dziale wegetariańskie.  A po składnikach możecie poszperać, co zrobić z pozostałą kukurydzą i ciecierzycą. Jeśli kiedyś szukalibyście przepisów, na konkretny składnik, to polecam filtrowanie po danym składniku. Dostępne w menu głównym na górze strony SKŁADNIKI.

 

Pulpeciki wegańskie z ciecierzycy

  • 250 g ciecierzycy z puszki
  • 150 g słodkiej kukurydzy z puszki
  • pół cebuli
  • marchewka
  • 1/3 papryki czerwonej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz i chilli do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki do smaku
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

 

DODATKI

  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • łyżka octu balsamicznego
  • po ¼ łyżeczki cukru, oregano, ostrej papryki i tymianku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 400 g makaronu spaghetti
  • opcjonalnie ser do posypania (może być też wege)

 

Zacząć od przygotowania sosu. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno posiekaną 1 całą cebulę (także tą do pulpecików). Gdy zrobi się przezroczysta, połowę cebuli zdjąć na talerzyk, a do pozostałej w garnku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około minutę. Następnie dodać pomidory, ocet, cukier i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na minimum, przykryć i dusić około 30 minut. W tym czasie naszykować pulpeciki.

Ciecierzycę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Wypłukać i włożyć do pojemnika siekacza/ malaksera (w przypadku braku można np. rozbić i z grubsza utrzeć tłuczkiem do ziemniaków). Dodać podsmażoną cebulę, startą na małych oczkach tarki marchewkę, posiekaną drobno paprykę, natkę i przyprawy. Wszystko razem rozdrobnić. Spróbować i w razie potrzeb doprawić. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Z masy formować mini pulpeciki i smażyć je krótko na patelni, na rozgrzanym oleju, aż będą ładnie rumiane. Podawać z ugotowanym makaronem i sosem pomidorowym. Można obsypać serem i skropić dodatkowo gęstym sosem balsamicznym.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Pulpeciki wegańskie z ciecierzycy

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami