Szybka surówka z białej kapusty

przepis

Szybka surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki i papryczki chilli. Lekko chrupiąca, choć im cieniej poszatkujecie kapustę i im dłużej i mocniej będziecie ugniatać kapustę, tym będzie delikatniejsza. Nie pomijajcie etapu ugniatania. Dzięki temu surówka będzie wilgotniejsza i (uwierzcie mi) lepsza. Surówka doskonale pasuje jako dodatek do obiadu i do mięs (np. pulpeciki, schab, kurczak) i do ryb. Świetnie sprawdzi się również w sezonie grillowym.

Szybka surówka z białej kapusty

  • ćwierć główki niewielkiej białej kapusty
  • spora marchewka
  • pół cebuli
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • pół łyżeczki cukru
  • papryczka chilli

Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Odkroić ćwiartkę, z której usunąć twardy głąb. Resztę cienko poszatkować i przełożyć do sporej miski. Cebulę i marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki prosto do kapusty. Posolić i dłońmi ugniatać kapustę aż będzie wilgotna i puści soki. Odstawić na 10 minut. W tym czasie w małym kubeczku wymieszać sok wyciśnięty z cytryny, oliwę, cukier i pieprz. Umyć i drobno posiekać ostrą papryczkę.

Po leżakowaniu z kapusty z grubsza odlać nadmiar płynu. Zalać sokiem z kubeczka, dodać papryczki i dokładnie wymieszać. Dobrze jest schłodzić min godzinę w lodówce przed podaniem, ale nie jest to konieczne.

Szybka surówka z białej kapusty

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Szybka surówka z białej kapusty
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 10 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

8 komentarzy

  • Spirulina 5 listopada 2018 o 11:10 Odpowiedz

    Zwykle taką surówkę kupuję gotową w sklepie dla oszczędności czasu. Choć teraz jak tak patrze na ten przepis to chyba te 25 min mnie nie zbawi, a zrobię dużo lepszą 🙂

    • Wysmakowane 5 listopada 2018 o 12:05 Odpowiedz

      Zdecydowanie zrobisz lepszą i bez wszystkich ulepszaczy i konserwantów świeżości 😉

  • Katarzyna Mirek 5 listopada 2018 o 09:15 Odpowiedz

    Prosty i zdrowy przepis. Z chęcią przygotuję go moim dzieciom

  • Kulturopatka 4 listopada 2018 o 23:06 Odpowiedz

    Moja mama robi taką samą <3

  • Olga 4 listopada 2018 o 22:49 Odpowiedz

    Lubie takie proste i szybkie dodatki do obiadu 🙂

  • inga 4 listopada 2018 o 20:49 Odpowiedz

    Lubię wsunąć takie surówki do obiadu, są bardzo smaczne i zdrowe 😉

  • Marysia 4 listopada 2018 o 20:39 Odpowiedz

    Proste, zdrowe i pożywne 🙂

  • Sylwia R 4 listopada 2018 o 18:46 Odpowiedz

    Takie przepisy sa najlepsze! 🙂

MENU