Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Szybka surówka z białej kapusty

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Szybka surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki i papryczki chilli. Lekko chrupiąca, choć im cieniej poszatkujecie kapustę i im dłużej i mocniej będziecie ugniatać kapustę, tym będzie delikatniejsza. Nie pomijajcie etapu ugniatania. Dzięki temu surówka będzie wilgotniejsza i (uwierzcie mi) lepsza. Surówka doskonale pasuje jako dodatek do obiadu i do mięs (np. pulpeciki, schab, kurczak) i do ryb. Świetnie sprawdzi się również w sezonie grillowym.

Szybka surówka z białej kapusty

  • ćwierć główki niewielkiej białej kapusty
  • spora marchewka
  • pół cebuli
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • pół łyżeczki cukru
  • papryczka chilli

Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Odkroić ćwiartkę, z której usunąć twardy głąb. Resztę cienko poszatkować i przełożyć do sporej miski. Cebulę i marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki prosto do kapusty. Posolić i dłońmi ugniatać kapustę aż będzie wilgotna i puści soki. Odstawić na 10 minut. W tym czasie w małym kubeczku wymieszać sok wyciśnięty z cytryny, oliwę, cukier i pieprz. Umyć i drobno posiekać ostrą papryczkę.

Po leżakowaniu z kapusty z grubsza odlać nadmiar płynu. Zalać sokiem z kubeczka, dodać papryczki i dokładnie wymieszać. Dobrze jest schłodzić min godzinę w lodówce przed podaniem, ale nie jest to konieczne.

Szybka surówka z białej kapusty

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

  1. Zwykle taką surówkę kupuję gotową w sklepie dla oszczędności czasu. Choć teraz jak tak patrze na ten przepis to chyba te 25 min mnie nie zbawi, a zrobię dużo lepszą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami