
Autor Wysmakowane 4 listopada 2018
Szybka surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki i papryczki chilli. Lekko chrupiąca, choć im cieniej poszatkujecie kapustę i im dłużej i mocniej będziecie ugniatać kapustę, tym będzie delikatniejsza. Nie pomijajcie etapu ugniatania. Dzięki temu surówka będzie wilgotniejsza i (uwierzcie mi) lepsza. Surówka doskonale pasuje jako dodatek do obiadu i do mięs (np. pulpeciki, schab, kurczak) i do ryb. Świetnie sprawdzi się również w sezonie grillowym.
Szybka surówka z białej kapusty
- ćwierć główki niewielkiej białej kapusty
- spora marchewka
- pół cebuli
- sól i świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- pół łyżeczki cukru
- papryczka chilli
Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Odkroić ćwiartkę, z której usunąć twardy głąb. Resztę cienko poszatkować i przełożyć do sporej miski. Cebulę i marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki prosto do kapusty. Posolić i dłońmi ugniatać kapustę aż będzie wilgotna i puści soki. Odstawić na 10 minut. W tym czasie w małym kubeczku wymieszać sok wyciśnięty z cytryny, oliwę, cukier i pieprz. Umyć i drobno posiekać ostrą papryczkę.
Po leżakowaniu z kapusty z grubsza odlać nadmiar płynu. Zalać sokiem z kubeczka, dodać papryczki i dokładnie wymieszać. Dobrze jest schłodzić min godzinę w lodówce przed podaniem, ale nie jest to konieczne.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
8 Responses
Zwykle taką surówkę kupuję gotową w sklepie dla oszczędności czasu. Choć teraz jak tak patrze na ten przepis to chyba te 25 min mnie nie zbawi, a zrobię dużo lepszą 🙂
Zdecydowanie zrobisz lepszą i bez wszystkich ulepszaczy i konserwantów świeżości 😉
Prosty i zdrowy przepis. Z chęcią przygotuję go moim dzieciom
Moja mama robi taką samą <3
Lubie takie proste i szybkie dodatki do obiadu 🙂
Lubię wsunąć takie surówki do obiadu, są bardzo smaczne i zdrowe 😉
Proste, zdrowe i pożywne 🙂
Takie przepisy sa najlepsze! 🙂