Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Mazurek a’la Bounty

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pyszny mazurek Bounty, w smaku bardzo przypominający znany, rajski batonik. Fani tych batoników, będą zachwyceni. Czekoladowy kruchy spód, przepyszna kokosowa masa i całość oblana grubą warstwą czekoladowej polewy. Mazurek jest bardzo prosty w wykonaniu. Do jego zrobienia wykorzystałam gotową masę kokosową od Helcom, jedynie delikatnie rozrzedzonej słodką kremówką. Nic więcej tu nie potrzeba.

Ciasto możecie zapiec w niewielkiej blaszce, by uzyskać idealnie równy spód. Blaszki nie trzeba już niczym smarować. Samo w sobie zawiera już tłuszcz, więc bez problemu wyjdzie z blaszki. Foremka nie jest jednak konieczna. Można po prostu uformować dowolny kształt na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto będzie porządnie schłodzone, a piekarnik dobrze nagrzany, to uformowany kształt pozostanie idealnie zachowany.

 

Mazurek Bounty: Spód kakaowy

  • 80 g mąki pszennej
  • 12 g kakao
  • Spora szczypta soli
  • 30 g cukru drobnego do wypieków
  • 50 g masła
  • żółtko

 

Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać sól i cukier. Wymieszać dokładnie. Zimne masło posiekać i dodać do składników sypkich. Rozetrzeć w dłoniach do powstania niewielkich grudek. Wówczas do całości dodać żółtko i szybko wyrobić ciasto. Ciasto uformować w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić minimum godzinę w lodówce.

Schłodzone ciasto krótko zagnieść. Odłożyć kawałek a resztę rozwałkować cienko na koło o średnicy około 16 cm. Pozostały kawałek zrolować i zrobić rant po obwodzie ciasta. Można zrobić to w formie do pieczenia albo po prostu na papierze do pieczenia. Ciasto podziurkować na dnie i wstawić ponownie do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Ciasto wyjąć z lodówki, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. suchym grochem. Wstawić do gorącego piekarnika. Po pięciu minutach temperaturę obniżyć do 180 stopni C, a po kolejnych pięciu zdjąć obciążenie. Ciasto piec jeszcze 10 minut, po czym wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić na blacie ostudzić na blacie przed wyłożeniem mas.

Masa kokosowa

  • 140 g masy kokosowej Helcom
  • 2 łyżki gęstej śmietany kremówki
  • czubata łyżeczka wiórków kokosowych

Masę  kokosową z puszki przełożyć do miseczki. Wymieszać z kremówką i z wiórkami. Wyłożyć na całkowicie ostudzony spód.

 

Miękka polewa czekoladowa i dekoracja

  • 70 g czekolady mlecznej
  • 40 ml gęstej śmietany kremówki
  • 8 g masła
  • Dekoracja: wiórki kokosowe, kilka kostek białej czekolady i kilka mini batoników bounty

Czekoladę posiekać na małe kawałki. W małym garnku podgrzać śmietanę i masło, prawie do momentu wrzenia. Dodać czekoladę. Nie mieszać, tylko zostawić na dwie minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiej masy czekoladowej. Jeszcze ciepłą masę wylać na warstwę kokosową. Po kilku minutach, jak czekolada ostygnie, ale dalej będzie miękka, ozdobić mazurek wiórkami kokosowymi i kawałkami mini bounty. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą dobę. Kruchy spód namięknie i smaki się dobrze połączą. Najlepiej ocieplić do temperatury pokojowej przed podaniem. Mazurek Bounty będzie wówczas idealny.

 

mazurek Bounty kokosowytarta bounty na kakaowym spodziebounty mazurek ciekawy smak

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami