
- Porcja: średnica ok 16 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 24 marca 2021
Pyszny mazurek Bounty, w smaku bardzo przypominający znany, rajski batonik. Fani tych batoników, będą zachwyceni. Czekoladowy kruchy spód, przepyszna kokosowa masa i całość oblana grubą warstwą czekoladowej polewy. Mazurek jest bardzo prosty w wykonaniu. Do jego zrobienia wykorzystałam gotową masę kokosową od Helcom, jedynie delikatnie rozrzedzonej słodką kremówką. Nic więcej tu nie potrzeba.
Ciasto możecie zapiec w niewielkiej blaszce, by uzyskać idealnie równy spód. Blaszki nie trzeba już niczym smarować. Samo w sobie zawiera już tłuszcz, więc bez problemu wyjdzie z blaszki. Foremka nie jest jednak konieczna. Można po prostu uformować dowolny kształt na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto będzie porządnie schłodzone, a piekarnik dobrze nagrzany, to uformowany kształt pozostanie idealnie zachowany.
Mazurek Bounty: Spód kakaowy
- 80 g mąki pszennej
- 12 g kakao
- Spora szczypta soli
- 30 g cukru drobnego do wypieków
- 50 g masła
- żółtko
Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać sól i cukier. Wymieszać dokładnie. Zimne masło posiekać i dodać do składników sypkich. Rozetrzeć w dłoniach do powstania niewielkich grudek. Wówczas do całości dodać żółtko i szybko wyrobić ciasto. Ciasto uformować w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić minimum godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść. Odłożyć kawałek a resztę rozwałkować cienko na koło o średnicy około 16 cm. Pozostały kawałek zrolować i zrobić rant po obwodzie ciasta. Można zrobić to w formie do pieczenia albo po prostu na papierze do pieczenia. Ciasto podziurkować na dnie i wstawić ponownie do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Ciasto wyjąć z lodówki, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. suchym grochem. Wstawić do gorącego piekarnika. Po pięciu minutach temperaturę obniżyć do 180 stopni C, a po kolejnych pięciu zdjąć obciążenie. Ciasto piec jeszcze 10 minut, po czym wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić na blacie ostudzić na blacie przed wyłożeniem mas.
Masa kokosowa
- 140 g masy kokosowej Helcom
- 2 łyżki gęstej śmietany kremówki
- czubata łyżeczka wiórków kokosowych
Masę kokosową z puszki przełożyć do miseczki. Wymieszać z kremówką i z wiórkami. Wyłożyć na całkowicie ostudzony spód.
Miękka polewa czekoladowa i dekoracja
- 70 g czekolady mlecznej
- 40 ml gęstej śmietany kremówki
- 8 g masła
- Dekoracja: wiórki kokosowe, kilka kostek białej czekolady i kilka mini batoników bounty
Czekoladę posiekać na małe kawałki. W małym garnku podgrzać śmietanę i masło, prawie do momentu wrzenia. Dodać czekoladę. Nie mieszać, tylko zostawić na dwie minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiej masy czekoladowej. Jeszcze ciepłą masę wylać na warstwę kokosową. Po kilku minutach, jak czekolada ostygnie, ale dalej będzie miękka, ozdobić mazurek wiórkami kokosowymi i kawałkami mini bounty. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą dobę. Kruchy spód namięknie i smaki się dobrze połączą. Najlepiej ocieplić do temperatury pokojowej przed podaniem. Mazurek Bounty będzie wówczas idealny.
POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z HELCOM
4 Responses
A co mogę użyć zamiast masy kokosowej ? Jaka inna masa by podeszła ? Bita śmietana ?
Średnio u nas w domu z kokosem 😃 i jakiej wielkości jest foremka bo w sumie nie mam żadnej to bym kupiła foremkę na Twój przepis
Do tego mazurka nie potrzebujesz foremki 😉 Mozesz uformować po prostu na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Jak nie lubicie kokosu, to nie polecam tego Mazurka. On jest mocno kokosowy. Ale możesz wykorzystać ten przepis na spód i dać inną masę. Tu kilka inspiracji: https://www.wysmakowane.pl/tag/mazurek/
Świetny przepis wykorzystałam go dziękuje:)
Kokos i czekolada to zdecydowanie nasze smaki 🙂