
- Potrzebny czas: 15 minut (plus ciasto kruche)
- Porcja: 2 - 3 mazurki
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 14 kwietnia 2017
Niebanalny mazurek z masłem orzechowym z wyczuwalną nutą Amaretto. Na najlepszym kruchym spodzie. Do tego dekoracja z wiśni i czekolady. Jestem pewna, że ten mazurek podbije niejedno serce. Mimo, że z całą pewnością nie jest to tradycyjny mazurek, który pamiętacie z dzieciństwa. Przede wszystkim masa jest delikatna i puszysta, a dekoracja dość minimalistyczna. Jak dla mnie numer jeden na tegorocznym, Wielkanocnym stole. Spody można przygotować nawet 4-5 dni wcześniej. Masy i dekorację koniecznie 1-2 dni przed Wielkanocą, by spód lekko namięknął.
Mazurek z masłem orzechowym, wiśniami i Amaretto
- spód na cieście kruchym np. z tego przepisu na najlepsze ciasto kruche – połowa porcji
- masa z masła orzechowego – przepis poniżej
- czekoladowe ganache – przepis poniżej
- ok 40 wiśni np. z frużeliny wiśniowej
- ozdobne koraliki do dekoracji
Na zupełnie schłodzony kruche spody wyłożyć masę z masła orzechowego. W masę wciaskać odsączone wiśnie. Gdzieniegdzie rozsypać połowę koralików. Zrobić ozdobne esy floresy z czekoladowego ganache (za pomocą rękawa cukierniczego). Posypać resztą koralików. Mazurek przechowywać w lodówce.
Masa z masła orzechowego
- 125 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 200 g serka mascarpone
- 50 ml śmietany 36%
- 45 g cukru pudru
- 2 łyżki Amaretto
- 3 g żelatyny
Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno. Wstawić do lodówki (nie myć końcówek miksera). Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać upewniając się, że nie ma grudek. Odstawić do krótkiego ostudzenia. Masło orzechowe zmiksować tymi samymi końcówkami) z mascarpone do uzyskania jednolitego kremu. Dodać cukier puder, amaretto i żelatynę. Krótko zmiksować. Na koniec do masy delikatnie (łyżką, już nie miksować) wmieszać ubitą na sztywno śmietanę.
Czekoladowe ganache
- 50 g śmietany kremówki 36%
- 40 g gorzkiej czekolady
W malutkim garnku zagotować śmietanę. Natychmiast po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać posiekaną drobno czekoladę. Zostawić na chwilę, po czym dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej polewy.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
18 Responses
Pięknie się prezentuje, idealne na wielkanocny stół! 🙂
Mazurki nieustannie pozostają w opcji kiedyś zrobię…, ale ten wygląda bajecznie!!!
Bardzo lubię! 🙂
Ciekawy mazurek.
Smacznego.
wielkanocny mazurek w takim wydaniu? pyszności!
Zapisuję przepis 🙂
Mazurek -moje ulubione ciasto wielkanocne 🙂
Mam litr masła orzechowego,juz wiem jak wykorzystam 🙂
Litrowy słój masła orzechowego?! Jestem w raju!
jeszcze do niedawna nie lubiłam mazurków a teraz na święta robie po kilka różnych, najbardziej lubię pomarańczowe 😉
Ja polubiłam mazurki odkąd zaczęłam przy nich kombinować na 1000 sposobów. Nieograniczone pole do zabawy z masami.
Bardzo fajne połączenie smaków ?
Jedno z moich ulubionych 😉 masło orzechowe z amaretto tworzą fantastyczny duet.
O nie… Ida święta mazurkowe… I jak tu się powstrzymać od jedzenia słodyczy?? Zrobiony przez Ciebie wyglada jak z cukierni!
nawet nie próbuję się powstrzymywać 😉 wszystko dla ludzi, byle z umiarem
Muszę spróbować zrobić!
Piękny , ale i smaczny na pewno , zawsze mazurki były moim ulubionym ciastem na święta 🙂
Mazurki pozostawiają nieograniczone pole wyobraźni. Można się wyżyć artystycznie 🙂