Mazurek z masłem orzechowym, wiśniami i Amaretto

przepis

Niebanalny mazurek z masłem orzechowym z wyczuwalną nutą Amaretto. Na najlepszym kruchym spodzie. Do tego dekoracja z wiśni i czekolady. Jestem pewna, że ten mazurek podbije niejedno serce. Mimo, że z całą pewnością nie jest to tradycyjny mazurek, który pamiętacie z dzieciństwa. Przede wszystkim masa jest delikatna i puszysta, a dekoracja dość minimalistyczna. Jak dla mnie numer jeden na tegorocznym, Wielkanocnym stole. Spody można przygotować nawet 4-5 dni wcześniej. Masy i dekorację koniecznie 1-2 dni przed Wielkanocą, by spód lekko namięknął.

Mazurek z masłem orzechowym, wiśniami i Amaretto

  • spód na cieście kruchym np. z tego przepisu na najlepsze ciasto kruche – połowa porcji
  • masa z masła orzechowego – przepis poniżej
  • czekoladowe ganache – przepis poniżej
  • ok 40 wiśni np. z frużeliny wiśniowej
  • ozdobne koraliki do dekoracji

Na zupełnie schłodzony kruche spody wyłożyć masę z masła orzechowego. W masę wciaskać odsączone wiśnie. Gdzieniegdzie rozsypać połowę koralików. Zrobić ozdobne esy floresy z czekoladowego ganache (za pomocą rękawa cukierniczego). Posypać resztą koralików. Mazurek przechowywać w lodówce.

Masa z masła orzechowego

  • 125 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 200 g serka mascarpone
  • 50 ml śmietany 36%
  • 45 g cukru pudru
  • 2 łyżki Amaretto
  • 3 g żelatyny

Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno. Wstawić do lodówki (nie myć końcówek miksera). Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać upewniając się, że nie ma grudek. Odstawić do krótkiego ostudzenia. Masło orzechowe zmiksować tymi samymi końcówkami) z mascarpone do uzyskania jednolitego kremu. Dodać cukier puder, amaretto i żelatynę. Krótko zmiksować. Na koniec do masy delikatnie (łyżką, już nie miksować) wmieszać ubitą na sztywno śmietanę.

Czekoladowe ganache

  • 50 g śmietany kremówki 36%
  • 40 g gorzkiej czekolady

W malutkim garnku zagotować śmietanę. Natychmiast po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać posiekaną drobno czekoladę. Zostawić na chwilę, po czym dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej polewy.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Mazurek z masłem orzechowym, wiśniami i AmarettoMazurek z masłem orzechowym, wiśniami i Amaretto

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Mazurek z masłem orzechowym, wiśniami i Amaretto
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 10 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

18 komentarzy

  • Justyna 21 marca 2018 o 12:09 Odpowiedz

    Pięknie się prezentuje, idealne na wielkanocny stół! 🙂

  • Agata 20 marca 2018 o 22:56 Odpowiedz

    Mazurki nieustannie pozostają w opcji kiedyś zrobię…, ale ten wygląda bajecznie!!!

  • Wiola Korzeniowska 20 marca 2018 o 22:30 Odpowiedz

    Bardzo lubię! 🙂

  • Amber 20 marca 2018 o 18:50 Odpowiedz

    Ciekawy mazurek.
    Smacznego.

  • Małgorzata Kijowska 20 marca 2018 o 18:27 Odpowiedz

    wielkanocny mazurek w takim wydaniu? pyszności!

  • I LOVE LIFE 20 marca 2018 o 15:19 Odpowiedz

    Zapisuję przepis 🙂

  • Ola 20 marca 2018 o 13:43 Odpowiedz

    Mazurek -moje ulubione ciasto wielkanocne 🙂

  • KATARZYNA 20 marca 2018 o 12:47 Odpowiedz

    Mam litr masła orzechowego,juz wiem jak wykorzystam 🙂

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:49 Odpowiedz

      Litrowy słój masła orzechowego?! Jestem w raju!

  • Angelika 20 marca 2018 o 11:08 Odpowiedz

    jeszcze do niedawna nie lubiłam mazurków a teraz na święta robie po kilka różnych, najbardziej lubię pomarańczowe 😉

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:50 Odpowiedz

      Ja polubiłam mazurki odkąd zaczęłam przy nich kombinować na 1000 sposobów. Nieograniczone pole do zabawy z masami.

  • Ewelina 20 marca 2018 o 10:17 Odpowiedz

    Bardzo fajne połączenie smaków 😉

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:51 Odpowiedz

      Jedno z moich ulubionych 😉 masło orzechowe z amaretto tworzą fantastyczny duet.

  • Agnieszka 16 marca 2018 o 14:28 Odpowiedz

    O nie… Ida święta mazurkowe… I jak tu się powstrzymać od jedzenia słodyczy?? Zrobiony przez Ciebie wyglada jak z cukierni!

    • Wysmakowane 16 marca 2018 o 20:30 Odpowiedz

      nawet nie próbuję się powstrzymywać 😉 wszystko dla ludzi, byle z umiarem

  • Warsztat Podróży 16 marca 2018 o 09:16 Odpowiedz

    Muszę spróbować zrobić!

  • krystynabozenna 16 marca 2018 o 07:47 Odpowiedz

    Piękny , ale i smaczny na pewno , zawsze mazurki były moim ulubionym ciastem na święta 🙂

    • Wysmakowane 16 marca 2018 o 20:37 Odpowiedz

      Mazurki pozostawiają nieograniczone pole wyobraźni. Można się wyżyć artystycznie 🙂

MENU