
- Potrzebny czas: 15 minut + 30 min pieczenia
- Porcja: forma 24x24 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 20 grudnia 2018
Bardzo dobre, mięciutkie i wilgotne ciasto a’la piernik last minute. Do wykonania zaledwie w chwilę, z prostych składników, które dostaniecie pewnie w każdym osiedlowym sklepiku (jedyny potencjalny problem może być z przyprawą do piernika). I nawet nie potrzebujecie miksera! Ciasto jest pyszne natychmiast po zrobieniu, więc w wersji ekstremalnej możecie je zrobić nawet w Wigilię rano. Trzymane szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej utrzyma świeżość przez kilka dni. Uwielbiam je za to jakie jest puszyste, a przy tym wilgotne (za sprawą oleju i powideł). Oblane mięciutką polewą kakaową wprost rozpływa się w ustach. Polecam! I zapraszam po więcej Wigilijno – świątecznych przepisów tutaj.
Piernik last minute
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 12 g przyprawy do piernika
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- niepełna łyżka kakao
- 180 g cukru trzcinowego
- 220 ml mleka (temperatura pokojowa)
- 3 niewielkie jajka (temperatura pokojowa)
- 100 ml oleju
- 140 g powideł śliwkowych
- ok 20 śliwek suszonych
- miękka polewa kakaowa z przepisu na dole
Blachę do pieczenia wyłożyć na dnie papierem do pieczenia (kwadratowa 24 x 24 cm). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (grzanie góra –dół bez termoobiegu).
Do dużej miski przesiać mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wsypać cukier i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Do suchych składników wlać mleko i wymieszać. Następnie wbić jajka i dokładnie roztrzepać (najlepiej trzepaczką). Powoli, cienką strużką wlewać olej, ciągle roztrzepując. Na koniec dodać powidła śliwkowe i połowę śliwek drobno posiekanych. Ostatni raz wymieszać, tylko do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wylać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30 – 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć na blat i zostawić do ostudzenia. Wystudzony piernik polać polewą i ozdobić ćwiartkami pozostałych śliwek suszonych.
Miękka polewa kakaowa
- 70 g masła
- 35 g kakao
- 80 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Cukier puder i kakao przesiać przez drobne sitko. Masło roztopić w garnku lub w mikrofali. Dodać przesiane suche składniki oraz mleko. Dokładnie roztrzepać do uzyskania jednolitej masy.
11 Responses
Przepis wspaniały! Pierwszy raz w życiu piekłam piernik i szczerze wyszedł idealny. Nie spodziewałam się aż tak miękkiego i delikatnego ciasta.
Cudownie to słyszeć. Bardzo się cieszę, że tak smakowało 🙂
Wspaniały przepis! Piernik mięciutki i delikatny jak chmurka ! Jeszcze takiego nie jadłam. Kradnę przepis
Zrobiłam wczoraj na próbę i na pewno zrobię też na święta. Bardzo prosty i szybki przepis. Chyba nie może się nie udac! Oprócz tego piernik staropolski z pani przepisu tez już dojrzewa. Bardzo go jestem ciekawa!
Jak piernikowo u ciebie w ten weekend. 🙂 aż sama nabrałam ochoty!
Lubię wszelkie ciasta korzenne, więc i to będzie mi smakowało.
Piernik przepyszny! Jeszcze raz dziękuję za przepis! Bardzo szybkie i smaczne ciasto, mega wilgotne i mega piernikowe
❤️❤️ bardzo się cieszę że smakował. I pięknie dziękuje za podzielenie się oponią. Wesołych Świąt!
Wygląda na całkiem prosty w produkcji! 🙂
Piernik na święta musi być 🙂 Bardzo lubię takie ciasta, a polewa to już w ogóle obowiązkowo 🙂
Uwielbiam pierniki bez nich nie wyobrażam sobie świąt i oczywiście obowiązkowo polany czekoladą . Takiego jeszcze nie jadłam