Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ryba po grecku – symbol polskiej Wigilii

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ryba po grecku czyli jedno z najpopularniejszych dań na Wigilijnych stołach. U nas, tak jak kapusta z grzybami, ryba po grecku pojawia się właściwie raz do roku. Sama nie wiem czemu, bo wszyscy bardzo lubimy. Chyba w tym roku przełamię tradycję i zaserwuje też w trakcie roku 😉

Wbrew nazwie ryba po grecku jest bardzo… polska i z Grecją nie ma absolutnie nic wspólnego. Nie wiadomo, co kierowało twórcami nazwy, grunt, że przepis jest naprawdę prosty i bardzo dobry.  A do tego z niedrogich składników. Sama ryba jest przyrządzana w banalny sposób, czyli po prostu panierowana i smażona na oleju. Cały smak siedzi ukryty w sosie warzywnym. Ryba po grecku zdecydowanie zyskuje na smaku po leżakowaniu. Jeśli macie czas – idealnie jest sos przyrządzić na 3 dni przed Wigilią. Kolejnego dnia usmażyć rybę i wymieszać z warzywami. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na dwa dni. To wersja idealna. Oczywiście jeśli nie macie takiego luksusu czasowego to można przygotować całość na raz na dzień przed. Podawać można i na ciepło i na zimno, w zależności od tego która wersja bardziej Wam smakuje. Ja lubię najbardziej taką ocieploną tylko do temperatury pokojowej.

Tradycyjna ryba po grecku

  • 75 dag ryby (np. dorsz, mintaj, miruna)
  • 1,5 cebuli
  • 6 łyżek oleju (polecam rzepakowy)
  • ok 50 g pora
  • 75 dag marchewki
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • ok 120 g selera
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 4 kulki jałowca (opcjonalnie), łyżeczka słodkiej papryki, spora szczypta gałki muszkatołowej, 1,5 łyżeczki soli i 2/3 łyzeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • pół łyżeczki cukru
  • 250 ml wrzątku
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • Sok wyciśnięty z 2/3 cytryny
  • 2 – 3 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • mąka do panierowania

Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na 4 łyżkach oleju w sporym garnku z grubym dnem. W tym czasie umyć, osuszyć i posiekać dość drobno pora. Dodać do miękkiej cebuli, wymieszać i razem smażyć na małym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i selera umyć, osuszyć i obrać. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do garnka wraz z wszystkimi przyprawami i cukrem. Zalać wodą. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez ok 35 minut, do miękkości warzyw. Odkryć i spróbować. W razie konieczności doprawić. Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Gotować do odparowania zbędnego płyny. Odstawić, ostudzić i zostawić na noc w lodówce (opcja idealna).

Kolejnego dnia farsz warzywny lekko podgrzać i spróbować. W razie konieczności doprawić i wymieszać. Rybę umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć, upewnić się, że nie ma ości i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniczkach papierowych. Ułożyć na półmisku na przemian z warzywami. Szczelnie okryć i schłodzić w lodówce min. przez dobę.

Po więcej wigilijnych przepisów zapraszam do działu Wigilia i święta.

Ryba po grecku - symbol polskiej Wigilii

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami