Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Muffinki morelowo pomarańczowe

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Wilgotne, delikatne muffinki morelowo pomarańczowe. Robi się je prosto i błyskawicznie. Po ostudzeniu przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej. Będą pyszne też kolejnego dnia, choć – jak to muffinki – najlepsze są zaraz po upieczeniu.

Muffinki morelowo pomarańczowe

  • 180 g suszonych moreli
  • 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 160 g drobnego cukru
  • 140 ml oleju
  • 220 ml kefiru
  • 2 małe jajka
  • 6 łyżek dżemu morelowego

Suszone morele posiekać. Przełożyć do miseczki razem z  kandyzowaną pomarańczą i zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na czas szykowania reszty składników, by bakalie namiękły.

Do większej miski przesiać wszystkie składniki sypkie: mąka, soda, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać cukier i dokładanie wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki mokre: roztrzepane jajka, maślankę i olej. Roztrzepać razem po czym wymieszać (krótko, tylko do połączenia się) z suchymi składnikami. Na koniec dodać odciśnięte z wody bakalie i delikatnie wmieszać je do masy.

Ciasto przekładać do form na muffinki wyłożonych papilotkami. Nakładać do 3/4 wysokości (muffinki urosną w trakcie pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 20 minut (włożony w środek muffinka patyczek ma być suchy).

Upieczone muffinki wyjąć na blat. Dżem przełożyć do małego garnuszka i podgrzać. Rozsmarować na wierzchu jeszcze ciepłych babeczek i zostawić do ostudzenia.

Muffinki morelowo pomarańczowe

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami