- Potrzebny czas: 35 minut
- Porcja: 12 muffinek
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 23 czerwca 2017
Wilgotne, delikatne muffinki morelowo pomarańczowe. Robi się je prosto i błyskawicznie. Po ostudzeniu przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej. Będą pyszne też kolejnego dnia, choć – jak to muffinki – najlepsze są zaraz po upieczeniu.
Muffinki morelowo pomarańczowe
- 180 g suszonych moreli
- 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- 160 g drobnego cukru
- 140 ml oleju
- 220 ml kefiru
- 2 małe jajka
- 6 łyżek dżemu morelowego
Suszone morele posiekać. Przełożyć do miseczki razem z kandyzowaną pomarańczą i zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na czas szykowania reszty składników, by bakalie namiękły.
Do większej miski przesiać wszystkie składniki sypkie: mąka, soda, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać cukier i dokładanie wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki mokre: roztrzepane jajka, maślankę i olej. Roztrzepać razem po czym wymieszać (krótko, tylko do połączenia się) z suchymi składnikami. Na koniec dodać odciśnięte z wody bakalie i delikatnie wmieszać je do masy.
Ciasto przekładać do form na muffinki wyłożonych papilotkami. Nakładać do 3/4 wysokości (muffinki urosną w trakcie pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 20 minut (włożony w środek muffinka patyczek ma być suchy).
Upieczone muffinki wyjąć na blat. Dżem przełożyć do małego garnuszka i podgrzać. Rozsmarować na wierzchu jeszcze ciepłych babeczek i zostawić do ostudzenia.
Jedna odpowiedź
ale urocze! 🙂