
Autor Wysmakowane 1 sierpnia 2017
5 gwiazdki 2 ocenyPrzepyszne, niezwykle delikatne placki z ricotty polane sosem pomidorowym z kaparami i oliwkami. Placki są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Szykuje się banalnie prosto, jednak polecam nakładać niewielkie porcje na patelnię i delikatnie obracać placki na drugą stronę wspomagając się dwoma łopatkami bądź łopatką i widelcem. Całość nie powinna zająć więcej niż 20 minut. Sos właściwie sam się gotuje podczas szykowania i smażenia placków.
Wytrawne placki z ricotty z parmezanem
- 600 g sera ricotta
- 2 małe jajka
- 25 g mąki pszennej
- 25 g parmezanu tartego + do posypania
- łyżeczka soku z cytryny
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatułowej
- po pół łyżeczki czosnku granulowanego, soli i świeżo zmielonego pieprzu
- oliwa do smażenia
Sos pomidorowy:
- 250 ml passaty pomidorowej
- duży ząbek czosnku
- szalotka
- po ćwierć łyżeczki papryki wędzonej słodkiej, soli i świeżo zmielonego pieprzu
- 10 oliwek zielonych lub czarnych
- łyżka drobno posiekanych kaparów
- pół łyżki oliwy
W małym garnuszku z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić drobno posiekaną szalotkę z przeciśniętym przez praskę / rozgniecionym czosnkiem. Wlać passatę, doprawić i gotować na wolnym ogniu podczas szykowania racuszków. Pod koniec dodać drobno posiekane kapary i oliwki pokrojone na półplasterki.
Przyszykować ciasto na racuchy. Jajka wbić do miski i roztrzepać trzepaczką do lekkiego spienienia. Dodać ricottę i ponownie roztrzepać do uzyskania gładkiej masy. Dodać mąkę, parmezan, sok wyciśnięty z cytryny i wszystkie przyprawy. Dokładnie zamieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na patelni, aż z obu stron placuszki będą ładnie rumiane. Podawać z sosem pomidorowym, posypane kaparami i dodatkowym parmezanem.
Spodobał Ci się ten przepis? Wypróbuj też rewelacyjne Wysmakowane placki na bazie jogurtu.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
12 Responses
Co prawda nie przepadam za ricotta, aczkolwiek w tym wydaniu kto wie 🙂
Ewelina spróbuj. Smak ricotty samej w sobie nie jest bardzo wyczuwalny, a placki mają dzięki niej świetną konsystencję.
Na pewno zrobię, wygląda apetycznie 🙂
Anika dziękuje ? Mam nadzieje ze zasmakuje Ci tak jak mi.
Ślinka mi pociekła. Szkoda, że jestem na diecie 🙂
Podkradam do sprawdzenia. Proste składniki, a wygląda mega apetycznie. 😉
ależ one muszą być delikatne… i ten sos!! chyba zrobię na dniach 🙂
Justyna rzeczywiście są bardzo delikatne za sprawą konsystencji ricotty. Mi bardzo bardzo podpasowały. Ciekawa jestem Twoich wrażeń.
No i zgłodniałam! Ale świetny przepis, następnym razem jak będę na zakupach kupuje ricotte i parmezan ?
Julia super. Pozostaje mi życzyć Ci smacznego 🙂
Bałam się ze placki z ricotty wyjdą zbyt delikatne i będzie się je ciężko obracać, ale wyszło super! Dużo delikatniejsze niż na jogurcie czy mleku.
Super. Bardzo się cieszę 🙂