
Autor Wysmakowane 23 czerwca 2020
Delikatny, rozpływający się w ustach mus malinowy na bazie śmietanki kremówki. Mus wychodzi cudownie delikatny i puszysty. Ważne tu jest jednak solidne ubicie na sztywno śmietanki, więc użyjcie śmietanki, która na pewno Was nie zawiedzie. Ja korzystam na co dzień z śmietanek marki MU!.
Jeśli nie macie czasu lub cierpliwości, deser można mocno uprościć i zrobić w formie jednokolorowej. Wystarczy od razu dodać całą ubitą śmietankę do puree malinowego. Jeśli zaś zależy Wam na pięknym deserze z efektem WOW, to pobawcie się w warstwy jak ja. Będzie pięknie i pysznie.
Mus malinowy – puszysty deser w pucharku
- 40 ml mleka (przelicznik na łyżeczki -> MIARY)
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 400 g malin
- 200 ml śmietanki kremówki – bardzo zimna
- 75 g cukru pudru
Mleko podgrzać prawie do wrzenia. Zestawić z palnika i dodać żelatynę. Nie gotować. Dokładnie wymieszać do pełnego rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do ostudzenia do temperatury pokojowej. Maliny zmiksować na gładki mus. Można przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne. Wymieszać z żelatyną. Mus malinowy wyłożyć do dwóch kubeczków do mniej więcej 2/5 wysokości. Wstawić do lodówki.
W osobnym pojemniku ubić na sztywno śmietankę, pod koniec dodając cukier puder. Ok 1/5 ubitej śmietanki dodać do puree malinowego i wymieszać. Wyłożyć 1.4 puree do obu pucharków tworząc równą warstwę. Do puree dodać drugą 1/5 część śmietanki, wymieszać i wyłożyć kolejną warstwę. Postąpić tak samo z trzecią i czwartą częścią śmietanki, aż do skończenia puree, które będzie coraz jaśniejsze. Na wierzch wyłożyć samą śmietankę Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia i podawać.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało.
Zapraszam Cię też serdecznie do dołączenia do Wysmakowanej społeczności na FACEBOOK lub na INSTAGRAMIE. Jest smacznie i miło. I oczywiście będziesz wtedy na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami.
Wpis powstał przy współpracy z Wart Milk, właścicielem marki MU! których mleka i śmietanki bardzo Wam polecam*