Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Mus malinowy – puszysty deser w pucharku

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Delikatny, rozpływający się w ustach mus malinowy na bazie śmietanki kremówki. Mus wychodzi cudownie delikatny i puszysty. Ważne tu jest jednak solidne ubicie na sztywno śmietanki, więc użyjcie śmietanki, która na pewno Was nie zawiedzie. Ja korzystam na co dzień z śmietanek marki MU!.

Jeśli nie macie czasu lub cierpliwości, deser można mocno uprościć i zrobić w formie jednokolorowej. Wystarczy od razu dodać całą ubitą śmietankę do puree malinowego. Jeśli zaś zależy Wam na pięknym deserze z efektem WOW, to pobawcie się w warstwy jak ja. Będzie pięknie i pysznie.

Mus malinowy – puszysty deser w pucharku

  • 40 ml mleka (przelicznik na łyżeczki -> MIARY)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 400 g malin
  • 200 ml śmietanki kremówki – bardzo zimna
  • 75 g cukru pudru

Mleko podgrzać prawie do wrzenia. Zestawić z palnika i dodać żelatynę. Nie gotować. Dokładnie wymieszać do pełnego rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do ostudzenia do temperatury pokojowej. Maliny zmiksować na gładki mus. Można przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne. Wymieszać z żelatyną. Mus malinowy wyłożyć do dwóch kubeczków do mniej więcej 2/5 wysokości. Wstawić do lodówki.

W osobnym pojemniku ubić na sztywno śmietankę, pod koniec dodając cukier puder. Ok 1/5 ubitej śmietanki dodać do puree malinowego i wymieszać. Wyłożyć 1.4 puree do obu pucharków tworząc równą warstwę. Do puree dodać drugą 1/5 część śmietanki, wymieszać i wyłożyć kolejną warstwę. Postąpić tak samo z trzecią i czwartą częścią śmietanki, aż do skończenia puree, które będzie coraz jaśniejsze. Na wierzch wyłożyć samą śmietankę Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia i podawać.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

mus malinowy w pucharkumus malinowy na śmietancemus śmietankowo malinowydeser z malinami w pucharkachmaliny deser w kubeczkach

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami