Mój patent na najlepszy chłodnik z botwinki

przepis

Najlepsza zupa na upały? Oczywiście chłodnik! Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie było go na blogu, ale w te pędy nadrabiam zaległości. Na początek klasyk nad klasyki. Rewelacyjny, pięknie różowy, najlepszy chłodnik z botwinki. Zgodnie z tradycyjną recepturą gotuję botwinkę na bulionie (zdecydowanie polecam na wołowym), a po ostudzeniu dodaję do niego kefir i gęsty jogurt. Kompletnie niezgodnie z tradycją wzbogacam mój chłodnik o sok z cytryny (dzięki niemu botwinka po ugotowaniu ma taki klarowny kolor) i o dodatek chrzanu, który Wam również bardzo polecam. Chrzan świetnie podkręca smak i sprawia, że chłodnik jest jeszcze znacznie lepszy.

Chłodnik po przygotowaniu należy porządnie schłodzić w lodówce. Kolejnego dnia po zrobieniu jest nawet jeszcze lepszy niż pierwszego.

Najlepszy chłodnik z botwinki

  • 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • ok 400 ml bulionu
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 400 g kefiru
  • 2o00 g jogurtu greckiego / maślanki lub śmietany 18%
  • 2 małe ogórki gruntowe lub pół szklarniowego
  • duży ząbek czosnku
  • łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku
  • do podania opcjonalnie: ugotowane na twardo jajka, młode ugotowane ziemniaki i świeże zioła

Botwinkę dokładnie umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Odciąć, obrać i posiekać w niewielką kostkę buraczki. Łodyżki i liście drobno posiekać. Buraczki i grubsze łodyżki włożyć do garnka. Zalać bulionem tylko do przykrycia. Dodać szczyptę cukru. Garnek przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować 8 minut. Dodać do garnka resztę łodyżek i liście botwinki i gotować kolejne 8 minut do miękkości botwinki. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i zostawić do ostudzenia.

Do ostudzonej botwinki dodać kefir, jogurt grecki, starty na tarce ogórek, przeciśnięty przez praskę/ drobno posiekany czosnek, chrzan i świeże zioła. Wszystko dokładnie wymieszać i dobrze schłodzić w lodówce. Podawać z połówkami ugotowanych jajek, młodymi ziemniakami. Można dodatkowo udekorować na talerzach świeżymi ziołami i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Najlepszy chłodnik z botwinki - wysmakowane.pl

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Mój patent na najlepszy chłodnik z botwinki
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 14 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

2 komentarze

  • Joanna 2 lipca 2019 o 19:00 Odpowiedz

    Dość ciekawy przepis. Odbiega od standardowych botwinek, jej smak musi być kuszący.

  • Anszpi 2 lipca 2019 o 10:32 Odpowiedz

    Tylko raz jadłam chłodnik, fajna alternatywa do klasycznych zup

MENU