Przepisy

Więcej

Porcja3-4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Mój patent na najlepszy chłodnik z botwinki

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Najlepsza zupa na upały? Oczywiście chłodnik! Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie było go na blogu, ale w te pędy nadrabiam zaległości. Na początek klasyk nad klasyki. Rewelacyjny, pięknie różowy, najlepszy chłodnik z botwinki. Zgodnie z tradycyjną recepturą gotuję botwinkę na bulionie (zdecydowanie polecam na wołowym), a po ostudzeniu dodaję do niego kefir i gęsty jogurt. Kompletnie niezgodnie z tradycją wzbogacam mój chłodnik o sok z cytryny (dzięki niemu botwinka po ugotowaniu ma taki klarowny kolor) i o dodatek chrzanu, który Wam również bardzo polecam. Chrzan świetnie podkręca smak i sprawia, że chłodnik jest jeszcze znacznie lepszy.

Chłodnik po przygotowaniu należy porządnie schłodzić w lodówce. Kolejnego dnia po zrobieniu jest nawet jeszcze lepszy niż pierwszego.

Najlepszy chłodnik z botwinki

  • 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • ok 400 ml bulionu
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 400 g kefiru
  • 2o00 g jogurtu greckiego / maślanki lub śmietany 18%
  • 2 małe ogórki gruntowe lub pół szklarniowego
  • duży ząbek czosnku
  • łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku
  • do podania opcjonalnie: ugotowane na twardo jajka, młode ugotowane ziemniaki i świeże zioła

Botwinkę dokładnie umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Odciąć, obrać i posiekać w niewielką kostkę buraczki. Łodyżki i liście drobno posiekać. Buraczki i grubsze łodyżki włożyć do garnka. Zalać bulionem tylko do przykrycia. Dodać szczyptę cukru. Garnek przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować 8 minut. Dodać do garnka resztę łodyżek i liście botwinki i gotować kolejne 8 minut do miękkości botwinki. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i zostawić do ostudzenia.

Do ostudzonej botwinki dodać kefir, jogurt grecki, starty na tarce ogórek, przeciśnięty przez praskę/ drobno posiekany czosnek, chrzan i świeże zioła. Wszystko dokładnie wymieszać i dobrze schłodzić w lodówce. Podawać z połówkami ugotowanych jajek, młodymi ziemniakami. Można dodatkowo udekorować na talerzach świeżymi ziołami i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Najlepszy chłodnik z botwinki - wysmakowane.pl

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami