Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Najprostsze, szybkie ciasteczka z Nutellą

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Najprostszy przepis na szybkie ciasteczka z Nutellą. Robi się je błyskawicznie, a do ich przygotowania potrzebujecie zaledwie trzech składników: mąkę, Nutellę i jajko. Dodatkowo na wierzch można wcisnąć coś do ozdoby, ale nie jest to konieczne Ja do dekoracj, użyłam uwielbiane przez moje maluchy M&Msy i w ten prosty sposób z najprostszych na świecie ciasteczek, zrobiły się w ich oczach WOW ciasteczka ? Wy możecie nie używać nic i zostać przy trzy składnikowym przepisie, albo użyć dowolnych cukierków (dobrze pasują też kawałki krówek!), orzeszków czy owoców suszonych. Jeśli jednak macie ochotę na kolorowe M&Msy to pamiętajcie o jednej ważnej zasadzie. Nie wciskajcie ich w ciasteczka przed pieczeniem, bo pod wpływem działania temperatury przez kilka minut, z cukierków zacznie spływać kolor. Najlepiej zrobić to w połowie pieczenia, zanim masa ciasteczkowa zacznie twardnieć. Dzięki temu cukierki będą na tyle krótko w piekarniku że z kolorami nic się nie stanie. Ciasteczka przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej do tygodnia czasu.

 

Najprostsze, szybkie ciasteczka z Nutellą

  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g kremu typu Nutella (u mnie domowa, ale możecie użyć kupnej!)
  • 1 jajko
  • opcjonalnie na wierzch: cukierki M&Ms / orzechy / owoce suszone

Mąkę, nutelle i jajo zagnieść. Formować małe kulki i piec w 180 stopniach ok 8 min. W połowie pieczenia w każda kulkę wcisnąć M&Msa.

 

Najprostsze, szybkie ciasteczka z m&msNajprostsze, szybkie ciasteczka z nutellą

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami