Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Najszybszy i najprostszy makaron z szparagami

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Najszybszy i najprostszy makaron z szparagami. Czas przygotowania – 15 minut, ale tylko dlatego tak długo, że trzeba poczekać aż ugotuje się makaron… nie robiąc wtedy niemalże nic 😉

Lubisz takie szybkie dania? To sprawdź koniecznie ten dział: SZYBKIE OBIADY

 

Najszybszy i najprostszy makaron z szparagami

  • 150 g makaronu np. penne
  • ok 12 szparagów
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki masła
  • 2 łyżki mascarpone (ewentualnie gęsta śmietana lub jogurt grecki)
  • spory ząbek czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • ok 12 pomidorków koktajlowych
  • opcjonalnie trochę świeżych ziół do posypania (u mnie oregano)

Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końce (wystarczy je wygiąć, same złamią się w odpowiednim miejscu). Szparagi wstawić pionowo do garnka. Wlać wodę, tak by główki nie były zanurzone. Dodać po pół łyżeczki cukru, soli i masła. Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować szparagi ok 3 minuty. Wyjąć z wody, a do garnka wsypać makaron. Odciąć główki z szparagów a łodyżki włożyć do kielicha blendera stojącego lub do wysokiego pojemnika do miksowania. Dodać mascarpone, obrany czosnek i po ćwierć łyżeczki soli i pieprzu. Zmiksować. Można niezbyt dokładnie. Makaron gotować tylko al dente. Odlać (zostawić trochę wody) i przełożyć z powrotem do garnka. Dodać sos, wymieszać w razie potrzeby podlewając wodą po gotowaniu makaronu. Chwilę razem podgrzać i rozłożyć na dwa talerze. Posypać główkami szparagów i pokrojonymi na pół pomidorkami i podawać.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Najszybszy i najprostszy makaron z szparagami

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami