Autor Wysmakowane 2 czerwca 2020
Najszybszy i najprostszy makaron z szparagami. Czas przygotowania – 15 minut, ale tylko dlatego tak długo, że trzeba poczekać aż ugotuje się makaron… nie robiąc wtedy niemalże nic 😉
Lubisz takie szybkie dania? To sprawdź koniecznie ten dział: SZYBKIE OBIADY
Najszybszy i najprostszy makaron z szparagami
- 150 g makaronu np. penne
- ok 12 szparagów
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki masła
- 2 łyżki mascarpone (ewentualnie gęsta śmietana lub jogurt grecki)
- spory ząbek czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
- ok 12 pomidorków koktajlowych
- opcjonalnie trochę świeżych ziół do posypania (u mnie oregano)
Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końce (wystarczy je wygiąć, same złamią się w odpowiednim miejscu). Szparagi wstawić pionowo do garnka. Wlać wodę, tak by główki nie były zanurzone. Dodać po pół łyżeczki cukru, soli i masła. Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować szparagi ok 3 minuty. Wyjąć z wody, a do garnka wsypać makaron. Odciąć główki z szparagów a łodyżki włożyć do kielicha blendera stojącego lub do wysokiego pojemnika do miksowania. Dodać mascarpone, obrany czosnek i po ćwierć łyżeczki soli i pieprzu. Zmiksować. Można niezbyt dokładnie. Makaron gotować tylko al dente. Odlać (zostawić trochę wody) i przełożyć z powrotem do garnka. Dodać sos, wymieszać w razie potrzeby podlewając wodą po gotowaniu makaronu. Chwilę razem podgrzać i rozłożyć na dwa talerze. Posypać główkami szparagów i pokrojonymi na pół pomidorkami i podawać.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
2 Responses
No i mam dzisiaj obiad, dziękuję:))
Wygląda wspaniale, mam ostatnio ochotę na jakieś danie ze szparagami:)