Autor Wysmakowane 10 lipca 2020
Naleśniki jagodowe i to podwójnie. Jagody siedzą i w środku ciasta na naleśniki i w samym farszu. Moje dzieci zajadały z uwielbieniem, a radości z fioletowych naleśników nie było końca. Polecam na pyszne letnie śniadanie.
Pozostałe pomysły na naleśniki znajdziecie pod tagiem NALEŚNIKI. Polecam zwłaszcza cudownie zielone naleśniki szpinakowe.
Naleśniki jagodowe
- łyżka masła
- 3 łyżki jagód
- 250 ml mleka (temperatura pokojowa)
- duże jajko (temperatura pokojowa)
- ok. 3/4 szklanki mąki pszennej (tu przelicznik na gramy -> Miary)
Masło roztopić na patelni i przelać do miski. Patelnię dalej nagrzewać podczas robienia ciasta. Im mocniej będzie nagrzana, tym lepiej dla naleśników.
Jagody zmiksować na gładki jagodowy mus. Dodać do masła razem z pozostałymi składnikami (mleko, całe jajko oraz przesiana mąka). Roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Masę wylewać chochlą na patelnię rozprowadzając ją równomiernie, cienką warstwą na dnie (ja po prostu kręcę patelnią rozlewając ciasto na boki). Smażyć z obu stron na rumiano. Podczas smażenia przygotować farsz, którym nadziewać naleśniki po lekkim ostudzeniu.
Farsz jagodowy
- 150 g twarogu jak na sernik (można zrobić miks różnych serków np. serek homogenizowany naturalny, mascarpone, twaróg, ser z wiaderka, itp.)
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- ok. 100 g jagód
Ser rozetrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jagody i delikatnie wymieszać.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
Jedna odpowiedź
Wyglądają świetnie 🙂