Przepisy

Więcej

Porcja
8 sztuk
Trudność
Łatwy
Porcja8 sztuk
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Naleśniki jagodowe

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Naleśniki jagodowe i to podwójnie. Jagody siedzą i w środku ciasta na naleśniki i w samym farszu. Moje dzieci zajadały z uwielbieniem, a radości z fioletowych naleśników nie było końca. Polecam na pyszne letnie śniadanie.

Pozostałe pomysły na naleśniki znajdziecie pod tagiem NALEŚNIKI. Polecam zwłaszcza cudownie zielone naleśniki szpinakowe.

 

Naleśniki jagodowe

  • łyżka masła
  • 3 łyżki jagód
  • 250 ml mleka (temperatura pokojowa)
  • duże jajko (temperatura pokojowa)
  • ok. 3/4 szklanki mąki pszennej (tu przelicznik na gramy -> Miary)

Masło roztopić na patelni i przelać do miski. Patelnię dalej nagrzewać podczas robienia ciasta. Im mocniej będzie nagrzana, tym lepiej dla naleśników.

Jagody zmiksować na gładki jagodowy mus. Dodać do masła razem z pozostałymi składnikami (mleko, całe jajko oraz przesiana mąka). Roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Masę wylewać chochlą na patelnię rozprowadzając ją równomiernie, cienką warstwą na dnie (ja po prostu kręcę patelnią rozlewając ciasto na boki). Smażyć z obu stron na rumiano. Podczas smażenia przygotować farsz, którym nadziewać naleśniki po lekkim ostudzeniu.

Farsz jagodowy

  • 150 g twarogu jak na sernik (można zrobić miks różnych serków np. serek homogenizowany naturalny, mascarpone, twaróg, ser z wiaderka, itp.)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • ok. 100 g jagód

Ser rozetrzeć z  cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jagody i delikatnie wymieszać.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

naleśniki jagodowe na słodkojagodowe naleśniki z serkiem i jagodami

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami