
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 26 czerwca 2020
Tort plaża. Skoro my w dobie wirusa nie możemy lecieć wygrzewać się w słoneczku na egzotycznej plaży, to… niech ta plaża przyleci do nas! Sama dekoracja już wprowadza wakacyjny klimat. A po pierwszym gryzie już myślami leżycie na plaży, bo torcik jest w środku równie egzotyczny jak wygląda. Ciasto bananowe (świetnie sprawdzające się w roli blatów do tortu) oraz krem ananasowy.
Tort przygotowałam na pierwsze urodziny mojej trzeciej, najmłodszej córeczki. Wydaje mi się jakbym dopiero co była w ciąży, jakbym dopiero co wprowadzała jej pierwsze pozamleczne posiłki (tutaj owoc tego procesu: przepisy dla maluszków), a tu okazuje się, że trzeba już wbijać 1 w torcik. Czas nie leci jak szalony. On gna. Ciężko złapać każdą chwilę. Ale warto łapać ich jak najwięcej. Już nie wrócą.
Ciasto bananowe
- 260 g mąki pszennej typ 450
- płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru drobnego do wypieków
- 6 mocno dojrzałych bananów
- 2 jajka
- 110 g oleju (np. rzepakowy)
- masło lub olej do natłuszczenia blaszki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem. Piekarnik nastawić na 170 stopni C, góra – dół bez termoobiegu.
Do miseczki przesiać wszystkie suche składniki: mąka, soda, sól, cynamon. Dodać cukier i wymieszać. Do osobnej, większej miski włożyć 5 bananów i rozgnieść je widelcem. Do bananów wbić całe jajka i wlać olej. Ponownie wymieszać widelcem. Dodać suche składniki i wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Masę przelać do formy. Ostatniego banana pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Krem ananasowy do tortu
- ok. 300 g ananasów z puszki
- 350 g serka mascarpone – bardzo zimny
- 350 ml śmietany kremówki – bardzo zimna
- ok. 25 g cukru pudru
Ananasy dokładnie odsączyć z zalewy. Połowę zmiksować na gładką masę. Pozostałe pokroić w drobną kostkę. Mocno schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na bardzo sztywną i stabilną masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. 1/3 kremu odłożyć na tynk. Pozostały krem wymieszać z musem ananasowym i ananasem posiekanym w kostkę.
Tort plaża
- ciasto i krem z powyższych przepisów
- opakowanie niebieskiej galaretki
- dekoracja: opakowanie czekoladek morskich, parasolki „do drinków”
Ciasto bananowe przekroić w poprzek na dwa, mniej więcej równej grubości blaty. Pierwszy blat ułożyć w tortownicy i przykryć równomiernie masą z dodatkiem ananasów. Przykryć drugim blatem i wstawić do lodówki do stężenia kremu. Galaretkę rozrobić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu i odstawić. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjąć ciasto z lodówki. Pośrodku wydrążyć w cieście wgłębienie. Wydrążone ciasto pokruszyć drobno. Pozostałą częścią musu (bez dodatku ananasów) rozprowadzić równomiernie na wierzchu i po bokach tortu. Do kremu przykleić pokruszone ciasto. We wgłębienie ostrożnie wlać tężejącą galaretkę i odstawić do lodówki do jej pełnego stężenia. Przed podaniem udekorować morskimi czekoladkami i parasolkami.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
Inspiracja na dekorację z strony Dom Wypieków.