Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tort plaża: banan i ananas

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tort plaża. Skoro my w dobie wirusa nie możemy lecieć wygrzewać się w słoneczku na egzotycznej plaży, to… niech ta plaża przyleci do nas!  Sama dekoracja już wprowadza wakacyjny klimat. A  po pierwszym gryzie już myślami leżycie na plaży, bo torcik jest w  środku równie egzotyczny jak wygląda. Ciasto bananowe (świetnie sprawdzające się w roli blatów do tortu) oraz krem ananasowy.

Tort przygotowałam na pierwsze urodziny mojej trzeciej, najmłodszej córeczki. Wydaje mi się jakbym dopiero co była w ciąży, jakbym dopiero co wprowadzała jej pierwsze pozamleczne posiłki (tutaj owoc tego procesu: przepisy dla maluszków), a tu okazuje się, że trzeba już wbijać 1 w torcik. Czas nie leci jak szalony. On gna. Ciężko złapać każdą chwilę. Ale warto łapać ich jak najwięcej. Już nie wrócą.

 

Ciasto bananowe

  • 260 g mąki pszennej typ 450
  • płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 6 mocno dojrzałych bananów
  • 2 jajka
  • 110 g oleju (np. rzepakowy)
  • masło lub olej do natłuszczenia blaszki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem. Piekarnik nastawić na 170 stopni C, góra – dół bez termoobiegu.

Do miseczki przesiać wszystkie suche składniki: mąka, soda, sól, cynamon. Dodać cukier i wymieszać. Do osobnej, większej miski włożyć 5 bananów i rozgnieść je widelcem. Do bananów wbić całe jajka i wlać olej. Ponownie wymieszać widelcem. Dodać suche składniki i wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Masę przelać do formy. Ostatniego banana pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut, do suchego patyczka.

 

Krem ananasowy do tortu

  • ok. 300 g ananasów z puszki
  • 350 g serka mascarpone – bardzo zimny
  • 350 ml śmietany kremówki – bardzo zimna
  • ok. 25 g cukru pudru

Ananasy dokładnie odsączyć z zalewy. Połowę zmiksować na gładką masę. Pozostałe pokroić w drobną kostkę. Mocno schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na bardzo sztywną i stabilną masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. 1/3 kremu odłożyć na tynk. Pozostały krem wymieszać z musem ananasowym i ananasem posiekanym w kostkę.

 

Tort plaża

  • ciasto i krem z powyższych przepisów
  • opakowanie niebieskiej galaretki
  • dekoracja: opakowanie czekoladek morskich, parasolki „do drinków”

Ciasto bananowe przekroić w poprzek na dwa, mniej więcej równej grubości blaty. Pierwszy blat ułożyć w tortownicy i przykryć równomiernie masą z dodatkiem ananasów. Przykryć drugim blatem i wstawić do lodówki  do stężenia kremu. Galaretkę rozrobić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu i odstawić. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjąć ciasto z lodówki. Pośrodku wydrążyć w cieście wgłębienie. Wydrążone ciasto pokruszyć drobno. Pozostałą częścią musu (bez dodatku ananasów) rozprowadzić równomiernie na wierzchu i po bokach tortu. Do kremu przykleić pokruszone ciasto. We wgłębienie ostrożnie wlać tężejącą galaretkę i odstawić do lodówki do jej pełnego stężenia. Przed podaniem udekorować morskimi czekoladkami i parasolkami.

 

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

tort wakacyjny plaża roczek

Inspiracja na dekorację z strony Dom Wypieków.

 

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami