Przepisy

Więcej

Porcja
8 sztuk
Trudność
Średni
Porcja8 sztuk
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Naleśniki, które zawsze wychodzą? Poznaj nasze sposoby

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Placki naleśnikowe to doskonała baza do wielu znakomitych posiłków. Z dżemem na śniadanie lub z tuńczykiem pod serową chmurką na kolację. Niezależnie od tego, jakiego farszu do naleśników użyjecie, kluczem są dobrze upieczone placki. Czy wiecie, co dodać do ciasta, aby naleśniki były mięciutkie i nie pękały podczas smażenia? Odpowiedź znajdziecie w naszym artykule!

Sprawdzony przepis na naleśniki to podstawa

Naleśniki z twarogiem to niemal smak dzieciństwa. Chcecie rozsmakować się we wspomnieniach? Sami przygotujcie naleśniki – to jest naprawdę proste! Potrzebujecie tylko kilku składników, aby zrobić ciasto i wypełnić je dowolnym nadzieniem. Większość z nich z pewnością macie w domu.

Co będzie potrzebne do przygotowania ciasta naleśnikowego?

Wszystkie składniki połączcie mikserem lub trzepaczką na gładką masę. Upewnijcie się, że w waszej naleśnikowej masie nie ma grudek z mąki. Podczas smażenia będą one wyglądać nieestetycznie i mogą zepsuć smak gotowych naleśników.

Chcecie wskazówkę? Naleśniki wyjdą wyjątkowo delikatne i sprężyste, jeśli do przygotowania ciasta użyjecie wody gazowanej. Dzięki temu składnikowi wasze placki naleśnikowe nie będą miały sobie równych!

Jeśli przygotowujecie naleśniki na słodko, do ciasta możecie wsypać łyżeczkę cukru waniliowego, który doda waszym naleśnikom wyjątkowego smaku i pięknego zapachu. Takie waniliowe naleśniki doskonale skomponują się ze świeżymi owocami i drobnym twarożkiem. Wypełnione placki możecie dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.

Udane smażenie naleśników – co warto wiedzieć?

Do przygotowania naleśników najbardziej odpowiednia będzie patelnia z nieprzywieralną – najlepiej teflonową – powłoką, na którą nie trzeba będzie wylewać dużej ilości tłuszczu. Bardzo istotne jest, aby powierzchnia patelni była dobrze rozgrzana – ciasto szybciej wtedy się zetnie.

Zastanawiacie się, jak nasmarować patelnię, aby nie przesadzić z tłuszczem? Pierwszym sposobem jest wylanie odrobiny oleju rzepakowego lub słonecznikowego na ręcznik papierowy. Pochłonie on nadmiar tłuszczu, pozostawiając na patelni jego cieniutką warstwę. Możecie także użyć kawałka słoniny, którym wystarczy przesunąć po powierzchni rozgrzanej patelni – słonina pozostawi na patelni niewielką ilość wytopionego tłuszczu.

Po wylaniu cieniutkiej warstwy ciasta na patelnię możecie delikatnie zmniejszyć ogień, aby ciasto zbyt szybko się nie spiekło. Jak tylko naleśnik się zarumieni, przewróćcie go na drugą stronę. Najlepiej sprawdzi się do tego płaska szpatułka, która nie porysuje powierzchni patelni. Gotowe naleśniki układajcie jeden na drugim na dużym talerzu.

Naleśnikowe szaleństwo w kuchni

Przygotowanie doskonałych naleśników nie jest trudne. Wystarczą dobra patelnia, sprawdzony przepis i trochę cierpliwości, aby usmażyć cały talerz rumianych placków. Wypróbowany już przez was przepis możecie dowolnie modyfikować, dodając lub wymieniając niektóre składniki.

Jesteście weganami? Usuńcie z przepisu jajka i zamiast mleka dodajcie wybrany napój roślinny – doskonale zastąpi on nabiał w waszym cieście. Przepis na ciasto naleśnikowe bez mleka znajdziecie na stronie Przepisy.pl.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

6ceafbea89e6a6c8f98629dae6cb335f

POST SPONSOROWANY
TREŚĆ, ZDJĘCIE I PRZEPIS REKLAMODAWCY

Wypróbuj też koniecznie:

Czekoladowo malinowy tort z glazurą
TORT CZEKOLADOWY Z GLAZURĄ I MALINAMI
Czekoladowy tort z nutellą i z dripemi
CZEKOLADOWY TORT Z NUTELLĄ I Z DRIPEM
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami