
Autor Wysmakowane 11 stycznia 2023
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Placki naleśnikowe to doskonała baza do wielu znakomitych posiłków. Z dżemem na śniadanie lub z tuńczykiem pod serową chmurką na kolację. Niezależnie od tego, jakiego farszu do naleśników użyjecie, kluczem są dobrze upieczone placki. Czy wiecie, co dodać do ciasta, aby naleśniki były mięciutkie i nie pękały podczas smażenia? Odpowiedź znajdziecie w naszym artykule!
Sprawdzony przepis na naleśniki to podstawa
Naleśniki z twarogiem to niemal smak dzieciństwa. Chcecie rozsmakować się we wspomnieniach? Sami przygotujcie naleśniki – to jest naprawdę proste! Potrzebujecie tylko kilku składników, aby zrobić ciasto i wypełnić je dowolnym nadzieniem. Większość z nich z pewnością macie w domu.
Co będzie potrzebne do przygotowania ciasta naleśnikowego?
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody
- 2 jajka
- łyżeczka oleju
- szczypta soli
Wszystkie składniki połączcie mikserem lub trzepaczką na gładką masę. Upewnijcie się, że w waszej naleśnikowej masie nie ma grudek z mąki. Podczas smażenia będą one wyglądać nieestetycznie i mogą zepsuć smak gotowych naleśników.
Chcecie wskazówkę? Naleśniki wyjdą wyjątkowo delikatne i sprężyste, jeśli do przygotowania ciasta użyjecie wody gazowanej. Dzięki temu składnikowi wasze placki naleśnikowe nie będą miały sobie równych!
Jeśli przygotowujecie naleśniki na słodko, do ciasta możecie wsypać łyżeczkę cukru waniliowego, który doda waszym naleśnikom wyjątkowego smaku i pięknego zapachu. Takie waniliowe naleśniki doskonale skomponują się ze świeżymi owocami i drobnym twarożkiem. Wypełnione placki możecie dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.
Udane smażenie naleśników – co warto wiedzieć?
Do przygotowania naleśników najbardziej odpowiednia będzie patelnia z nieprzywieralną – najlepiej teflonową – powłoką, na którą nie trzeba będzie wylewać dużej ilości tłuszczu. Bardzo istotne jest, aby powierzchnia patelni była dobrze rozgrzana – ciasto szybciej wtedy się zetnie.
Zastanawiacie się, jak nasmarować patelnię, aby nie przesadzić z tłuszczem? Pierwszym sposobem jest wylanie odrobiny oleju rzepakowego lub słonecznikowego na ręcznik papierowy. Pochłonie on nadmiar tłuszczu, pozostawiając na patelni jego cieniutką warstwę. Możecie także użyć kawałka słoniny, którym wystarczy przesunąć po powierzchni rozgrzanej patelni – słonina pozostawi na patelni niewielką ilość wytopionego tłuszczu.
Po wylaniu cieniutkiej warstwy ciasta na patelnię możecie delikatnie zmniejszyć ogień, aby ciasto zbyt szybko się nie spiekło. Jak tylko naleśnik się zarumieni, przewróćcie go na drugą stronę. Najlepiej sprawdzi się do tego płaska szpatułka, która nie porysuje powierzchni patelni. Gotowe naleśniki układajcie jeden na drugim na dużym talerzu.
Naleśnikowe szaleństwo w kuchni
Przygotowanie doskonałych naleśników nie jest trudne. Wystarczą dobra patelnia, sprawdzony przepis i trochę cierpliwości, aby usmażyć cały talerz rumianych placków. Wypróbowany już przez was przepis możecie dowolnie modyfikować, dodając lub wymieniając niektóre składniki.
Jesteście weganami? Usuńcie z przepisu jajka i zamiast mleka dodajcie wybrany napój roślinny – doskonale zastąpi on nabiał w waszym cieście. Przepis na ciasto naleśnikowe bez mleka znajdziecie na stronie Przepisy.pl.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Jedna odpowiedź
Odkąd używam thermomixa to zawsze mi naleśniki wychodzą pulchne, delikatne i idealnie słodkie. Wcześniej wszystko zależało od tego jaki miałam dzień 🙂