- Potrzebny czas: 45 minut
- Porcja: ok 10 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 16 lipca 2021
Naleśniki orkiszowe wypakowane nadzieniem budyniowym z masłem orzechowym crunchy i białą czekoladą. Do tego mnóstwo świeżych, sezonowych owoców. U mnie borówki i truskawki (są coraz droższe, niechybny znak, że mają się ku końcowi), ale możecie wykorzystać dowolne owoce, na które tylko macie ochotę. A na koniec, niczym ta wisienka na torcie, pralinka Nutlove White Choco Peanut, która zainspirowała mnie do takiej naleśnikowej kombinacji smaków.
Pralinki są przepyszne, z płynnym kremem orzechowym w środku i w polewie z białej czekolady. A to wszystko bez grama cukru! Za to, ciasto na naleśniki orkiszowe wzbogaciłam o niewielki dodatek cukru trzcinowego. Ale jeśli będziecie je robić w wersji wytrawnej, to po prostu go pomińcie.
Naleśniki orkiszowe
- 30 g masła
- 180 g mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka (ok. 375 ml)
Masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i cukier. Wymieszać. Do miski wbić jajka i wlać ok. 100 ml mleka. Miksować na niewielkich obrotach miksera, stopniowo dolewając pozostałe mleko. Na koniec dodać masło i krótko zmiksować, do uzyskania gładkiej masy.
Miskę przykryć ścierką i odstawić na minimum pół godziny. Po tym czasie mocno nagrzać patelnię i chochelką wylewać ciasto, rozprowadzając je cienką warstwą na dnie patelni. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia.
Nadzienie budyniowe z masłem orzechowym
- 300 ml mleka
- 30 g budyniu waniliowego bez cukru (waga proszku)
- 40 g masła orzechowego crunchy
- 3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
- 3 kostki startej, białej czekolady
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (nie dodawać cukru). Przykryć folią spożywczą, tak by folia przylegała do budyniu. Odstawić do ostudzenia (można to przyspieszyć wkładając garnek do pojemnika z lodowatą wodą). Dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia.
Naleśniki smarować masą budyniową, układać owoce i zawijać tak jak lubicie. I na wierzch dajcie koniecznie jeszcze więcej owoców.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
Post powstał we współpracy z Allnutrition
Jedna odpowiedź
Naleśniki to moje ulubione danie na śniadanie 🙂