Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Naleśniki orkiszowe z kremem budyniowo – orzechowym

4,9
4,9 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Naleśniki orkiszowe wypakowane nadzieniem budyniowym z masłem orzechowym crunchy i białą czekoladą. Do tego mnóstwo świeżych, sezonowych owoców. U mnie borówki i truskawki (są coraz droższe, niechybny znak, że mają się ku końcowi), ale możecie wykorzystać dowolne owoce, na które tylko macie ochotę. A na koniec, niczym ta wisienka na torcie, pralinka Nutlove White Choco Peanut, która zainspirowała mnie do takiej naleśnikowej kombinacji smaków.

Pralinki są przepyszne, z płynnym kremem orzechowym w środku i w polewie z białej czekolady. A to wszystko bez grama cukru! Za to, ciasto na naleśniki orkiszowe wzbogaciłam o niewielki dodatek cukru trzcinowego. Ale jeśli będziecie je robić w wersji wytrawnej, to po prostu go pomińcie.

 

Naleśniki orkiszowe

  • 30 g masła
  • 180 g mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka (ok. 375 ml)

Masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i cukier. Wymieszać. Do miski wbić jajka i wlać ok. 100 ml mleka. Miksować na niewielkich obrotach miksera, stopniowo dolewając pozostałe mleko. Na koniec dodać masło i krótko zmiksować, do uzyskania gładkiej masy.

Miskę przykryć ścierką i odstawić na minimum pół godziny. Po tym czasie mocno nagrzać patelnię i chochelką wylewać ciasto, rozprowadzając je cienką warstwą na dnie patelni. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia.

Nadzienie budyniowe z masłem orzechowym

  • 300 ml mleka
  • 30 g budyniu waniliowego bez cukru (waga proszku)
  • 40 g masła orzechowego crunchy
  • 3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 kostki startej, białej czekolady

Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (nie dodawać cukru). Przykryć folią spożywczą, tak by folia przylegała do budyniu. Odstawić do ostudzenia (można to przyspieszyć wkładając garnek do pojemnika z lodowatą wodą). Dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia.

Naleśniki smarować masą budyniową, układać owoce i zawijać tak jak lubicie. I na wierzch  dajcie koniecznie jeszcze więcej owoców.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

 

naleśniki z mąki orkiszowej z kremem orzechowymNaleśniki orkiszowe z kremem budyniowo - orzechowym

Post powstał we współpracy z Allnutrition

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
4,9 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g