Porcja
16 sztuk
Trudność
Łatwy
Porcja16 sztuk
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Naleśniki zebra

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

ok. 16 naleśników

Naleśniki zebra czyli dwukolorowe naleśniki z paskami kakaowymi. Ciasto naleśnikowe zrobiłam z mojego ulubionego przepisu na naleśniki – przepis podstawowy. Naleśniki z tego przepisu wychodzą delikatne, cieniutkie, elastyczne miękkie w środku i lekko chrupiące przy brzegach. Nie przywierają podczas smażenia. Są dokładnie takie, jak lubię najbardziej. 

1/3 ciasta odlałam i wymieszałam z kakao, a przed wylaniem jasnego ciasta, najpierw zrobiłam z ciemnego esy floresy na dnie patelni. Żadna filozofia. Robi się w chwilę, a cieszy. Nawet bardzo! I to nie tylko dzieci. 

Moje naleśniki nadziałam twarożkiem i wypakowałam po brzegi borówkami. Pewnie już długo nie będzie można się nimi cieszyć, więc korzystam ile wlezie, zanim zacznie się na dobre sezon na jabłka, gruszki i mandarynki 😉 Możecie oczywiście wykorzystać dowolne inne, słodkie nadzienie.

NALEŚNIKI ZEBRA

Ciasto na naleśniki

Nadzienie

Ciasto na naleśniki zebra

Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać resztę składników i zmiksować do uzyskania gładkiej masy naleśnikowej.

1/3 masy odlać do osobnego pojemniczka i bezpośrednio do niej przesiać przez sitko kakao. Krótko zmiksować, do połączenia. Ciemną masę przelać do rękawa cukierniczego.

Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię. Nie dodawać tłuszczu, jest już w masie naleśnikowej. Na dnie patelni zrobić esy floresy z ciasta kakaowego. Jak tylko się zetnie, wylać cienką warstwę jasnej masy, rozprowadzając ją równomiernie pomiędzy masą kakaową. Po ok 45 sekundach naleśnik powinien zacząć odchodzić od dna i być już lekko rumiany. Wówczas przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 30 sekund do zarumienienia. Powtórzyć z resztą masy.

Nadzienie

Twaróg dobrze rozgnieść praską lub widelcem. Można też zmielić blenderem. Dodać śmietanę i cukier. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać połowę borówek i delikatnie wymieszać.

Usmażone naleśniki zebra smarować nadzieniem. Złożyć na pół i ponownie na pół. Posypać resztą borówek i podawać. 

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g