Autor Wysmakowane 4 września 2021
ok. 16 naleśników
Naleśniki zebra czyli dwukolorowe naleśniki z paskami kakaowymi. Ciasto naleśnikowe zrobiłam z mojego ulubionego przepisu na naleśniki – przepis podstawowy. Naleśniki z tego przepisu wychodzą delikatne, cieniutkie, elastyczne miękkie w środku i lekko chrupiące przy brzegach. Nie przywierają podczas smażenia. Są dokładnie takie, jak lubię najbardziej.
1/3 ciasta odlałam i wymieszałam z kakao, a przed wylaniem jasnego ciasta, najpierw zrobiłam z ciemnego esy floresy na dnie patelni. Żadna filozofia. Robi się w chwilę, a cieszy. Nawet bardzo! I to nie tylko dzieci.
Moje naleśniki nadziałam twarożkiem i wypakowałam po brzegi borówkami. Pewnie już długo nie będzie można się nimi cieszyć, więc korzystam ile wlezie, zanim zacznie się na dobre sezon na jabłka, gruszki i mandarynki 😉 Możecie oczywiście wykorzystać dowolne inne, słodkie nadzienie.
NALEŚNIKI ZEBRA
Ciasto na naleśniki
- 240 g mąki
- 3 jajka
- 450 ml mleka
- 150 ml wody gazowanej
- duża szczypta soli
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 płaskie łyżki kakao
Nadzienie
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 4 łyżki cukru
- ok. 300 g borówek
Ciasto na naleśniki zebra
Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać resztę składników i zmiksować do uzyskania gładkiej masy naleśnikowej.
1/3 masy odlać do osobnego pojemniczka i bezpośrednio do niej przesiać przez sitko kakao. Krótko zmiksować, do połączenia. Ciemną masę przelać do rękawa cukierniczego.
Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię. Nie dodawać tłuszczu, jest już w masie naleśnikowej. Na dnie patelni zrobić esy floresy z ciasta kakaowego. Jak tylko się zetnie, wylać cienką warstwę jasnej masy, rozprowadzając ją równomiernie pomiędzy masą kakaową. Po ok 45 sekundach naleśnik powinien zacząć odchodzić od dna i być już lekko rumiany. Wówczas przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 30 sekund do zarumienienia. Powtórzyć z resztą masy.
Nadzienie
Twaróg dobrze rozgnieść praską lub widelcem. Można też zmielić blenderem. Dodać śmietanę i cukier. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać połowę borówek i delikatnie wymieszać.
Usmażone naleśniki zebra smarować nadzieniem. Złożyć na pół i ponownie na pół. Posypać resztą borówek i podawać.