fbpx

Wielkanocne ciasteczka jajeczka

przepis

Kruche wielkanocne ciasteczka jajeczka to radosny, kreatywny pomysł jak z zwykłych, prostych ciasteczek zrobić coś niezwykłego, zaskakującego i bardzo wielkanocnego. Ciasto kruche zrobiłam z mojego ulubionego, znanego już Wam przepisu. Do przełożenia wykorzystałam domową konfiturę pomarańczową, ale z powodzeniem możecie ją podmienić na każdą inną w kolorze żółto -pomarańczowym, a nawet zastąpić jasnym kajmakiem. Jeszcze tylko obsypanie z wierzchu cukrem pudrem i voila! Gotowe na Wielkanocny stół.

Wielkanocne ciasteczka jajeczka

  • 280 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 g smalcu
  • 30 g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • ok 4 łyżki zimnej wody
  • kilka łyżek konfitury pomarańczowej/ morelowej/ brzoskwiniowej lub kajmaku

Mąkę przesiać przez drobne sitko bezpośrednio na stolnicę/ blat kuchenny. Dodać sól i posiekane masło oraz smalec. Wszystko szybko posiekać dużym nożem, po czym jak najszybciej rozetrzeć palcami, aż do uzyskania kruszonki. Dodać cukier i wodę. Zagnieść ciasto – jak najszybciej, kruche ciasto nie lubi ciepła rąk. Jak tylko ciasto będzie dobrze zagniecione i jednolite, podzielić je na 2 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją spłaszczając (szybciej się schłodzi), owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Wyjąć jeden kawałek ciasta (kule wyjmować z lodówki pojedynczo, by jak najkrócej były poza lodówką), krótko wyrobić i rozwałkować cienko na blacie, lekko podsypując mąką w razie konieczności. Z ciasta wykrawać foremką w kształcie jajka ciasteczka. W co drugim ciasteczku małą, okrągłą foremką zrobić dziurki na „żółtko”. Ciasteczka układać w lekkich odstępach na papierze do pieczenia. Spody podziurkować widelcem i ponownie odstawić do mocnego schłodzenia: w lodówce co najmniej pół godziny lub ok 15 minut w zamrażalniku. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 12 minut. Schłodzić przed wyłożeniem masy.

Całe ciasteczka (te bez dziurek) posmarować konfiturą. Ciasteczka z dziurkami oprószyć przez sitko cukrem pudrem i nakładać na całe ciasteczka lekko dociskając by ładnie się skleiły. Odstawić na kilka godzin by ciasto kruche lekko namiękło od nadzienia.

Wielkanocne ciasteczka jajeczkakruche ciasteczka wielkanocne

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
Przepis
Wielkanocne ciasteczka jajeczka
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

9 komentarzy

  • Dorota 20 marca 2018 o 20:17 Odpowiedz

    A jajek ani żółtej się nie daje?

    • Wysmakowane 20 marca 2018 o 20:40 Odpowiedz

      Bardzo różnie. Czasem robię ciasto kruche z żółtkami, z całymi jajkami rzadko. W tym przepisie nie dodaje jaj wcale i chyba to moje ulubione ciasto kruche. Nie jest to pomyłka 😉

  • Holly 20 marca 2018 o 10:00 Odpowiedz

    Kruche to moje ulubione i bajecznie wygląda.

  • Holly 20 marca 2018 o 09:58 Odpowiedz

    Kruche to moje ulubione, a jeszcze do tego bajecznie wygląda.

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:59 Odpowiedz

      Bajecznie i świątecznie 😉

  • krystynabozenna 20 marca 2018 o 08:19 Odpowiedz

    Apetyczne i śliczne , aż kuszą by zjeść 🙂

  • Pamela 18 marca 2018 o 11:21 Odpowiedz

    wyglądają smakowicie 🙂

  • Agnieszka 18 marca 2018 o 10:10 Odpowiedz

    Jejku!cudowne te ciasteczka! Znowu u Ciebie cos wspaniałego!:-) ten blog jest pełen kulinarnych inspiracji!

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:53 Odpowiedz

      Agnieszka dziękuję. Bardzo mi miło.

MENU