Porcja
15 sztuk
Trudność
Średni
Porcja15 sztuk
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Wielkanocne ciasteczka jajeczka

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kruche wielkanocne ciasteczka jajeczka to radosny, kreatywny pomysł jak z zwykłych, prostych ciasteczek zrobić coś niezwykłego, zaskakującego i bardzo wielkanocnego. Ciasto kruche zrobiłam z mojego ulubionego, znanego już Wam przepisu. Do przełożenia wykorzystałam domową konfiturę pomarańczową, ale z powodzeniem możecie ją podmienić na każdą inną w kolorze żółto -pomarańczowym, a nawet zastąpić jasnym kajmakiem. Jeszcze tylko obsypanie z wierzchu cukrem pudrem i voila! Gotowe na Wielkanocny stół.

Wielkanocne ciasteczka jajeczka

  • 280 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 g smalcu
  • 30 g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • ok 4 łyżki zimnej wody
  • kilka łyżek konfitury pomarańczowej/ morelowej/ brzoskwiniowej lub kajmaku

Mąkę przesiać przez drobne sitko bezpośrednio na stolnicę/ blat kuchenny. Dodać sól i posiekane masło oraz smalec. Wszystko szybko posiekać dużym nożem, po czym jak najszybciej rozetrzeć palcami, aż do uzyskania kruszonki. Dodać cukier i wodę. Zagnieść ciasto – jak najszybciej, kruche ciasto nie lubi ciepła rąk. Jak tylko ciasto będzie dobrze zagniecione i jednolite, podzielić je na 2 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją spłaszczając (szybciej się schłodzi), owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Wyjąć jeden kawałek ciasta (kule wyjmować z lodówki pojedynczo, by jak najkrócej były poza lodówką), krótko wyrobić i rozwałkować cienko na blacie, lekko podsypując mąką w razie konieczności. Z ciasta wykrawać foremką w kształcie jajka ciasteczka. W co drugim ciasteczku małą, okrągłą foremką zrobić dziurki na „żółtko”. Ciasteczka układać w lekkich odstępach na papierze do pieczenia. Spody podziurkować widelcem i ponownie odstawić do mocnego schłodzenia: w lodówce co najmniej pół godziny lub ok 15 minut w zamrażalniku. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 12 minut. Schłodzić przed wyłożeniem masy.

Całe ciasteczka (te bez dziurek) posmarować konfiturą. Ciasteczka z dziurkami oprószyć przez sitko cukrem pudrem i nakładać na całe ciasteczka lekko dociskając by ładnie się skleiły. Odstawić na kilka godzin by ciasto kruche lekko namiękło od nadzienia.

Wielkanocne ciasteczka jajeczkakruche ciasteczka wielkanocne

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 Responses

    1. Bardzo różnie. Czasem robię ciasto kruche z żółtkami, z całymi jajkami rzadko. W tym przepisie nie dodaje jaj wcale i chyba to moje ulubione ciasto kruche. Nie jest to pomyłka 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g