Autor Wysmakowane 18 marca 2018
Kruche wielkanocne ciasteczka jajeczka to radosny, kreatywny pomysł jak z zwykłych, prostych ciasteczek zrobić coś niezwykłego, zaskakującego i bardzo wielkanocnego. Ciasto kruche zrobiłam z mojego ulubionego, znanego już Wam przepisu. Do przełożenia wykorzystałam domową konfiturę pomarańczową, ale z powodzeniem możecie ją podmienić na każdą inną w kolorze żółto -pomarańczowym, a nawet zastąpić jasnym kajmakiem. Jeszcze tylko obsypanie z wierzchu cukrem pudrem i voila! Gotowe na Wielkanocny stół.
Wielkanocne ciasteczka jajeczka
- 280 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 40 g smalcu
- 30 g cukru pudru
- duża szczypta soli
- ok 4 łyżki zimnej wody
- kilka łyżek konfitury pomarańczowej/ morelowej/ brzoskwiniowej lub kajmaku
Mąkę przesiać przez drobne sitko bezpośrednio na stolnicę/ blat kuchenny. Dodać sól i posiekane masło oraz smalec. Wszystko szybko posiekać dużym nożem, po czym jak najszybciej rozetrzeć palcami, aż do uzyskania kruszonki. Dodać cukier i wodę. Zagnieść ciasto – jak najszybciej, kruche ciasto nie lubi ciepła rąk. Jak tylko ciasto będzie dobrze zagniecione i jednolite, podzielić je na 2 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją spłaszczając (szybciej się schłodzi), owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Wyjąć jeden kawałek ciasta (kule wyjmować z lodówki pojedynczo, by jak najkrócej były poza lodówką), krótko wyrobić i rozwałkować cienko na blacie, lekko podsypując mąką w razie konieczności. Z ciasta wykrawać foremką w kształcie jajka ciasteczka. W co drugim ciasteczku małą, okrągłą foremką zrobić dziurki na „żółtko”. Ciasteczka układać w lekkich odstępach na papierze do pieczenia. Spody podziurkować widelcem i ponownie odstawić do mocnego schłodzenia: w lodówce co najmniej pół godziny lub ok 15 minut w zamrażalniku. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 12 minut. Schłodzić przed wyłożeniem masy.
Całe ciasteczka (te bez dziurek) posmarować konfiturą. Ciasteczka z dziurkami oprószyć przez sitko cukrem pudrem i nakładać na całe ciasteczka lekko dociskając by ładnie się skleiły. Odstawić na kilka godzin by ciasto kruche lekko namiękło od nadzienia.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
9 Responses
A jajek ani żółtej się nie daje?
Bardzo różnie. Czasem robię ciasto kruche z żółtkami, z całymi jajkami rzadko. W tym przepisie nie dodaje jaj wcale i chyba to moje ulubione ciasto kruche. Nie jest to pomyłka 😉
Kruche to moje ulubione i bajecznie wygląda.
Kruche to moje ulubione, a jeszcze do tego bajecznie wygląda.
Bajecznie i świątecznie 😉
Apetyczne i śliczne , aż kuszą by zjeść 🙂
wyglądają smakowicie 🙂
Jejku!cudowne te ciasteczka! Znowu u Ciebie cos wspaniałego!:-) ten blog jest pełen kulinarnych inspiracji!
Agnieszka dziękuję. Bardzo mi miło.