
Autor Wysmakowane 7 sierpnia 2017
5 gwiazdki 2 ocenyDelikatne orzechowe polędwiczki serwowane z ryżem smażonym z warzywami. Lekko orientalny, oryginalny posmak dania sprawi, że na długo pozostanie w Waszej pamięci i z ochotą wrócicie do przepisu. My wracamy notorycznie 🙂
Orzechowe polędwiczki
- polędwiczka wieprzowa ok 300 g
- pół dużej cebuli
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 70 ml wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Cebulę drobno posiekać. Obrać czosnek i imbir i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Warzywa przełożyć do małego garnuszka. Dodać cukier i masło orzechowe. Wymieszać i zalać wodą i sosem sojowym. Podgrzewać na średnim ogniu do uzyskania jednolitego sosu. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Oczyszczoną polędwiczkę pokroić wzdłuż na dość grube pasy (4-5 pasów). Nadziewać na patyczki do szaszłyków robiąc wężyki. Pędzelkiem posmarować obficie sosem i odstawić w temperaturze pokojowej na pół godziny. W tym czasie przygotować ryż i nagrzać piekarnik z funkcją grill na 220 stopni C. Jak ryż będzie już prawie gotowy, polędwiczki przełożyć na blaszkę piekarnika wyłożoną folią aluminiową i krótko upiec – ok 5 minut, aż polędwiczka będzie gotowa w środku. Wyciągnąć, wyłożyć na ryż i podawać z dodatkiem sosu.
Ryż smażony z warzywami
- 100 g ryżu białego
- mała marchewka
- pół dużej cebuli
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 3 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki sosu sojowego
- świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka curry
Marchewkę, cebulę i imbir umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. W garnku z grubym dnem rozgrzać połowę masła. Włożyć warzywa i często mieszając smażyć około 10 minut. Warzywa wyjąć z garnka do miseczki, przepłukać garnek i rozgrzać resztę masła na którym uprażyć ryż, uważając by się nie przypalił. Po około 5 minutach dolać 100 ml wody i sos sojowy. Dokładnie wymieszać i zagotować. Gdy ryż wchłonie cały płyn dolewać stopniowo wodę. Powtarzać aż ryż będzie miękki. Wówczas dodać usmażone warzywa, doprawić świeżym pieprzem i curry i razem podgrzać.
5 Responses
Orzechy mniam mniam – mięso musi być pyszne ! Dzięki za przepis !
apetycznie to wszystko wygląda. muszę spróbować 🙂
Wyglada pieknie! Zapisuje do przetestowania
Wypróbowałam dziś na obiad. Zdecydowanie moje smaki. Dziękuje za przepis!
Magda bardzo się cieszę, że smakowało. Dziękuję że podzieliłaś się wrażeniami.