Orzechowe polędwiczki z smażonym ryżem

przepis

Delikatne orzechowe polędwiczki serwowane z ryżem smażonym z warzywami. Lekko orientalny, oryginalny posmak dania sprawi, że na długo pozostanie w Waszej pamięci i z ochotą wrócicie do przepisu. My wracamy notorycznie 🙂

Orzechowe polędwiczki

  • polędwiczka wieprzowa ok 300 g
  • pół dużej cebuli
  • duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 70 ml wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

Cebulę drobno posiekać. Obrać czosnek i imbir i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Warzywa przełożyć do małego garnuszka. Dodać cukier i masło orzechowe. Wymieszać i zalać wodą i sosem sojowym. Podgrzewać na średnim ogniu do uzyskania jednolitego sosu. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Oczyszczoną polędwiczkę pokroić wzdłuż na dość grube pasy (4-5 pasów). Nadziewać na patyczki do szaszłyków robiąc wężyki. Pędzelkiem posmarować obficie sosem i odstawić w temperaturze pokojowej na pół godziny. W tym czasie przygotować ryż i nagrzać piekarnik z funkcją grill na 220 stopni C. Jak ryż będzie już prawie gotowy, polędwiczki przełożyć na blaszkę piekarnika wyłożoną folią aluminiową i krótko upiec – ok 5 minut, aż polędwiczka będzie gotowa w środku. Wyciągnąć, wyłożyć na ryż i podawać z dodatkiem sosu.

Ryż smażony z warzywami

  • 100 g ryżu białego
  • mała marchewka
  • pół dużej cebuli
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka curry

Marchewkę, cebulę i imbir umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. W garnku z grubym dnem rozgrzać połowę masła. Włożyć warzywa i często mieszając smażyć około 10 minut. Warzywa wyjąć z garnka do miseczki, przepłukać garnek i rozgrzać resztę masła na którym uprażyć ryż, uważając by się nie przypalił. Po około 5 minutach dolać 100 ml wody i sos sojowy. Dokładnie wymieszać i zagotować. Gdy ryż wchłonie cały płyn dolewać stopniowo wodę. Powtarzać aż ryż będzie miękki. Wówczas dodać usmażone warzywa, doprawić świeżym pieprzem i curry i razem podgrzać.

Orzechowe polędwiczki z smażonym ryżem

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Orzechowe polędwiczki z smażonym ryżem
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

5 komentarzy

  • Warsztat Podróży 17 lutego 2018 o 20:43 Odpowiedz

    Orzechy mniam mniam – mięso musi być pyszne ! Dzięki za przepis !

  • Sikoreczka 17 lutego 2018 o 20:35 Odpowiedz

    apetycznie to wszystko wygląda. muszę spróbować 🙂

  • Krystyna 20 sierpnia 2017 o 17:19 Odpowiedz

    Wyglada pieknie! Zapisuje do przetestowania

  • Magda 15 sierpnia 2017 o 15:25 Odpowiedz

    Wypróbowałam dziś na obiad. Zdecydowanie moje smaki. Dziękuje za przepis!

    • Wysmakowane 7 września 2017 o 20:15 Odpowiedz

      Magda bardzo się cieszę, że smakowało. Dziękuję że podzieliłaś się wrażeniami.

MENU