Kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami

przepis

Kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami w postaci fasolki szparagowej, papryki i pomidora. Do tego kurki i robi się bardzo letnio i bardzo kolorowo. Można od razu zrobić większą porcję i zabrać ze sobą kolejnego dnia do pracy. Danie nic nie traci po ponownym podgrzaniu. Kaszotto jest delikatne w smaku. Jeśli wolicie bardziej zdecydowane smaki, wzbogaćcie repertuar przypraw o kilka szczypt chilli.

Kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami

  • 100 g kaszy jęczmiennej lub gryczanej białej
  • łyżka sosu sojowego
  • 100 g kurek
  • 100 g fasolki szparagowej żółtej
  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • po łyżeczce oregano, pieprzu czarnego, rozmarynu
  • sól do smaku
  • pół cebuli
  • spory ząbek czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka oliwy
  • pół czerwonej papryki
  • pomidor
  • ok 70 ml bulionu warzywnego
  • kilka listków bazylii

Mięso pokroić na paski o podobnej grubości by równomiernie się usmażyły. W mięso wetrzeć po 1/3 łyżeczki oregano, pieprzu i rozmarynu. Odstawić w temperaturze pokojowej. W tym czasie przyszykować resztę składników.

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, przekroić na mniejsze części po ok 2 cm i ugotować al dente (ok 10 minut) w lekko osolonej wodzie. Wyjąc z garnka i w tej samej wodzie ugotować kaszę. Odcedzić i wymieszać z sosem sojowym.

Kurki umyć. Większe przekroić na pół. Paprykę pokroić w kostkę na raz. Pomidora zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i posiekać w kostkę. Cebule pokroić w drobna kostkę a czosnek na cieniutkie półplasterki.

Rozgrzać mocno patelnie. Jak zacznie parować, nieznacznie zmniejszyć moc grzania i obsmażyć na rumiano mięso. Zdjąć mięso na talerz i na tej samej patelni rozgrzać masło i oliwę. Zeszklić cebule z czosnkiem. Dodać paprykę a po 5 minutach pomidora i fasolkę. Doprawić reszta przypraw. Zalać bulionem i chwile razem gotować. Delikatnie wmieszać kurki i po 2 minutach mięso i kaszę. Gotować aż warzywa będą idealnie miękkie a mięso w pełni zrobione w środku. Wykładać na talerze obsypując świeża bazylią.

Kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami

Lubisz proste, szybkie dania na bazie kaszy? Wypróbuj też Kaszotto z pieczonym łososiem i cukinią z dodatkiem aromatycznych przypraw.  Kolejne jednogarnkowe danie dla całej rodziny.

A wielbicielom kurek (jak ja!) polecam też szybki, prosty w przygotowaniu, a jednocześnie naprawdę efektowny podpalany makaron z kurkami, kurczakiem i serem z niebieską pleśnią – sos naprawdę podpalamy na patelni. Efekt jest świetny!

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 17 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

No Comments

    MENU