Autor Wysmakowane 19 lipca 2017
Kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami w postaci fasolki szparagowej, papryki i pomidora. Do tego kurki i robi się bardzo letnio i bardzo kolorowo. Można od razu zrobić większą porcję i zabrać ze sobą kolejnego dnia do pracy. Danie nic nie traci po ponownym podgrzaniu. Kaszotto jest delikatne w smaku. Jeśli wolicie bardziej zdecydowane smaki, wzbogaćcie repertuar przypraw o kilka szczypt chilli.
Kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami
- 100 g kaszy jęczmiennej lub gryczanej białej
- łyżka sosu sojowego
- 100 g kurek
- 100 g fasolki szparagowej żółtej
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- po łyżeczce oregano, pieprzu czarnego, rozmarynu
- sól do smaku
- pół cebuli
- spory ząbek czosnku
- łyżka masła klarowanego
- łyżka oliwy
- pół czerwonej papryki
- pomidor
- ok 70 ml bulionu warzywnego
- kilka listków bazylii
Mięso pokroić na paski o podobnej grubości by równomiernie się usmażyły. W mięso wetrzeć po 1/3 łyżeczki oregano, pieprzu i rozmarynu. Odstawić w temperaturze pokojowej. W tym czasie przyszykować resztę składników.
Fasolkę umyć, odciąć końcówki, przekroić na mniejsze części po ok 2 cm i ugotować al dente (ok 10 minut) w lekko osolonej wodzie. Wyjąc z garnka i w tej samej wodzie ugotować kaszę. Odcedzić i wymieszać z sosem sojowym.
Kurki umyć. Większe przekroić na pół. Paprykę pokroić w kostkę na raz. Pomidora zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i posiekać w kostkę. Cebule pokroić w drobna kostkę a czosnek na cieniutkie półplasterki.
Rozgrzać mocno patelnie. Jak zacznie parować, nieznacznie zmniejszyć moc grzania i obsmażyć na rumiano mięso. Zdjąć mięso na talerz i na tej samej patelni rozgrzać masło i oliwę. Zeszklić cebule z czosnkiem. Dodać paprykę a po 5 minutach pomidora i fasolkę. Doprawić reszta przypraw. Zalać bulionem i chwile razem gotować. Delikatnie wmieszać kurki i po 2 minutach mięso i kaszę. Gotować aż warzywa będą idealnie miękkie a mięso w pełni zrobione w środku. Wykładać na talerze obsypując świeża bazylią.
Lubisz proste, szybkie dania na bazie kaszy? Wypróbuj też Kaszotto z pieczonym łososiem i cukinią z dodatkiem aromatycznych przypraw. Kolejne jednogarnkowe danie dla całej rodziny.
A wielbicielom kurek (jak ja!) polecam też szybki, prosty w przygotowaniu, a jednocześnie naprawdę efektowny podpalany makaron z kurkami, kurczakiem i serem z niebieską pleśnią – sos naprawdę podpalamy na patelni. Efekt jest świetny!