Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Orzechowy 3 BIT

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Orzechowy 3 BIT to proste ciasto bez pieczenia. Klasyk który od lat ma rzesze swoich wielbicieli. W mojej propozycji wzbogacony o dodatek orzechów laskowych. Jedyną potencjalną trudnością może być wykonanie masy budyniowej, ale naprawdę gorąco zachęcam do zrobienia domowego budyniu, a nie skorzystania z gotowego z torebki. O niebo lepszy :). Polecam też zrobienie własnego kajmaku z mleka skondensowanego vs. użycie gotowego produktu. Kajmak z mleka skondensowanego można przygotować dzień wcześniej (zamkniętą puszkę mleka włożyć do gotującej się wody, tak by była cała przykryta i gotować około 3 godziny; puszkę otwieramy po ostudzeniu). Koniecznie odstawić ciasto do lodówki na całą noc. Nasz orzechowy 3 BIT znacznie zyska na smaku, gdy krakersy odpowiednio zmiękną i warstwy się połączą.

Orzechowy 3 BIT

  • 240 g mleka skondensowanego – koniecznie słodzone (ewentualnie gotowa masa kajmakowa)
  • 150 g orzechów laskowych
  • 30 g masła
  • 350 g herbatników maślanych
  • 50 g gorzkiej czekolady

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Jak skórka zrobi się rumiana i zacznie sama odpadać przełożyć gorące orzechy do foliowego woreczka i zamknąć. Po lekkim ostudzeniu obrać z skórek (unikniemy w ten sposób goryczki). Orzechy zmielić na drobny pył. 50g orzechów odłożyć na posypkę, 50 g wymieszać z kajmakiem i pozostałe 50 g zmielić z 100 g herbatników. Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Wymieszać z zmielonymi herbatnikami i wysypać na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno, równomiernie uklepać i wstawić do lodówki do schłodzenia. W tym czasie przygotować obie masy, zgodnie z przepisami poniżej.

Na orzechowym, schłodzonym spodzie rozsmarować tężejącą masę budyniową. Ułożyć pojedynczą warstwę całych herbatników, przykryć ją masą kajmakową, znów herbatniki i masa śmietankowa. Na wierzchu posypać startą czekoladą wymieszaną z resztą orzechów.

Masa budyniowa

  • 300 ml mleka
  • duże jajko
  • 60 g masła
  • 48 g mąki
  • 12 g mąki ziemniaczanej
  • 8 g cukru waniliowego

Do garnuszka wlać połowę mleka, dodać masło, zagotować i gotować na wolnym ogniu co chwila mieszając. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać pozostałe 150 ml mleka, jajko, obie mąki i cukier waniliowy. Przelać masę do gotującego się mleka, wymieszać i gotować kilkanaście minut, aż masa zgęstnieje. Odstawić i ostudzić.

Masa śmietankowa

  • 300 ml śmietany 36%
  • 8 g cukru waniliowego
  • 15 g cukru pudru (do smaku)

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę (najlepiej w zimnym naczyniu), dodać oba cukry i krótko zmiksować.

Orzechowy 3 BIT

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

  1. Super. 3 bit to chyba ciasto które najczęściej robie i taki prosty dodatek a już inny, fajniejszy smak. Chyba na stałe przerzucimy się na orzechowa wersje 🙂

    1. jak użyjesz gotową masę kajmakową i gotowy budyń to roboty przy tym tyle co nic. 😉 Choć domowy budyń bije kupny na głowę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami