Parówki w cieście serowym

przepis

Parówki z założenia staram się jadać rzadko, choć dzieci cisną na nie niemiłosiernie (skąd u dzieci taka miłość do parówek?!) i piszczą z radości zawsze, gdy już się pojawią. Na szczęście, coraz częściej można je kupić w dobrych sklepach mięsnych z zadziwiająco dobrym składem. Dlatego bez większych oporów i wyrzutów sumienia, raz na jakiś czas mogę je zaserwować na kolację. A jak już serwuję, to najczęściej w jakiejś ciekawej formie, a nie  jedynie ugotowane w wodzie. I tak oto, dziś, zapraszam Was na parówki w cieście serowym. Proste, szybkie ciasto na bazie twarogu, bez drożdży, więc do przygotowania w chwilę. Najlepsze na świeżo, zaraz po upieczeniu. Kolejnego dnia na zimno sporo tracą, ale odgrzane (najlepiej w piekarniku) odzyskują miękkość i puszystość.

Parówki w cieście serowym

  • 250 g mąki (tu przelicznik wag na szklanki/ łyżki -> miary)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 4 łyżki mleka + do posmarowania
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowy
  • duże jajko
  • 12 mini parówek lub 9 dużych

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Twaróg rozgnieść widelcem z mlekiem, olejem i całym jajkiem. Połączyć z przesianymi, suchymi składnikami. Zagnieść dłońmi do uzyskania miękkiego, jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 3-4 mm, niewiele szerszy niż długość parówek. Pociąć na małe prostokąty i zawijać parówki. Układać łączeniem do dołu na blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka, posmarować mlekiem wierzch i boki ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, aż do lekkiego zarumienienia ciasta (ok 15 minut). Chwilę odczekać po wyjęciu z piekarnika i podawać w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki.

parówki zapiekane na ciepłoparówki z piekarnikaparówki w cieście serowym - wysmakowane.pl

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Parówki w cieście serowym
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 7 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

13 komentarzy

  • Gosia 10 maja 2020 o 19:52 Odpowiedz

    Super ciasto, właśnie czegos takiego szukałam. Zrobiłam z kiełbaskami- znikały w ekspresowym tempie 😉 Polecam

    • Wysmakowane 10 maja 2020 o 20:39 Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 Z kiełbaskami też musiało być pyszne.

  • Justyna 14 marca 2019 o 19:07 Odpowiedz

    Polecam😊 proste, szybkie w wykonaniu. Podobne do drozdzowych😊 polecam ciasto posmarować w
    Środku ketchupem z przyprawa do pizzy 😊

  • Neave 13 marca 2019 o 12:06 Odpowiedz

    Ciekawy przepis – w takiej wersji parówek nie jedliśmy. Zdecydowanie się zgadzam z Tobą w kwestii uwielbiania ich przez dzieci (sama też nie pogardzę), tylko co one mają w sobie że nas tak do nich ciągnie? Nie wiem.

    • Wysmakowane 14 marca 2019 o 10:39 Odpowiedz

      Też nie wiem 😉 Ale dobrze że można już w dobrych sklepach mięsnych bez problemu dostać naprawdę dobre jakościowo parówki.

  • Anszpi 13 marca 2019 o 11:31 Odpowiedz

    Chętnie sprawdzę Twój przepis na taką wersję parówek. Ja robię z serem żółtym w cieście francuskim

  • Toukie 13 marca 2019 o 09:44 Odpowiedz

    Bardzo fajny i raczej prosty przepis – myślę, że nawet z moimi żenującymi umiejętnościami gotowania dałabym sobie radę 😀 takie przekąski zawsze wspaniale sprawdzają się na imprezie.

    • Wysmakowane 14 marca 2019 o 10:40 Odpowiedz

      haha. Całkiem się nie doceniasz! 😉 Ale tak. Przepis jest naprawdę bardzo prosty. Raczej nie ma szans żeby nie wyszło 😉

  • Karolina 12 marca 2019 o 17:00 Odpowiedz

    Przepis wygląda na łatwy i całkiem smaczny. Moje córki to parówkożerki, z pewnością smakowałyby im takie cuda 🙂 Czy piec w piekarniku je z termoobiegiem?

    • Wysmakowane 13 marca 2019 o 09:13 Odpowiedz

      Dzieci to nałogowi parówkożercy 😉 Ja piekłam bez termoobiegu, żeby nie “wysuszyć” ciasta.

  • Agata 12 marca 2019 o 16:14 Odpowiedz

    Ciekawe, jak by to smakowało z parówkami z białka roślinnego 🙂

    • Wysmakowane 13 marca 2019 o 09:13 Odpowiedz

      Jeśli takie wolisz to nic nie stoi na przeszkodzie. 🙂

  • Kamil 12 marca 2019 o 16:08 Odpowiedz

    Muszę przyznać, że jeszcze takiego czegoś nie jadłem, ale chętnie bym spróbował 🙂

MENU