fbpx

Krem Milky Way do tortu

przepis

Ostatnio było u nas kilka dużych okazji do świętowania, więc miałam szansę wyżyć się kreatywnie, tworząc kilka tortów, zwłaszcza z dedykacją dla najmłodszych. W efekcie powstał już Tort Motylek i Tort Potworek, które w całości rozgościły się jakiś czas temu na Wysmakowane. Kolejnego tortu niestety nie dane mi było sfotografować, więc nie pokażę go Wam w pełnej okazałości, ale za to podzielę się przepisem na krem Milky Way, którym był przełożony. Z założenia krem powstał z myślą o dzieciach, ale myślę, że nie tylko im mocno przypadł do gustu. Zwłaszcza, że jest naprawdę prosty w przygotowaniu i składa się jedynie z trzech składników. Pracy przy nim nie dużo, ale koniecznie trzeba ją rozłożyć na dwa etapy. Pierwszego dnia potrzebujecie 6 minut, by posiekać i rozpuścić batoniki w śmietanie. Zostawiacie je do stężenia w lodówce na noc i kolejnego dnia (4 minuty) ubijacie schłodzony krem śmietankowy z mascarpone.

Krem z poniższych proporcji wystarczą do przełożenia biszkoptu rozkrojonego na 3 części o średnicy 24 cm oraz do cienkiego otynkowania tortu z wierzchu i boku. Jeśli chcecie tworzyć z niego dodatkowo dekoracje na wierzchu, to zwiększcie delikatnie ilości oraz koniecznie użyjcie śmietanę 36%. Jest tłusta i krem na niej ubity będzie sztywny i stabilny. Przy niższej zawartości tłuszczu w śmietanie, należy zwiększyć proporcje mascarpone vs. śmietana lub dodać łyżeczkę żelatyny, by masa lepiej się trzymała.

Ze względu na to, że bazą do kremu są mocno słodkie batoniki Milky Way, to sam krem również wychodzi dość słodki. Warto tą słodycz przełamać jakimś mocniejszym, bardziej wyrazistym akcentem np. dżemem porzeczkowym, malinowym czy wiśniowym. Można też obsypać tort granatem, którego kwaskowość będzie idealnie równoważyć słodycz samego kremu.

Krem Milky Way do tortu

  • 450 ml śmietany 36%
  • 260 g batoników Milky Way
  • 500 g serka mascarpone (zimny)

Pierwszego dnia rozpuścić batoniki w śmietanie. Całość śmietany przełożyć do średniego garnka i podgrzewać co jakiś czas mieszając (nie można dopuścić do zagotowania). W tym czasie posiekać batoniki.  Gdy śmietana będzie gorąca, wsypać do niej posiekane batoniki i wciąż podgrzewając, energicznie mieszać, aż do pełnego rozpuszczenia się batoników. Odstawić na bok do ostudzenia. Gdy masa będzie już w temperaturze pokojowej, przykryć ją szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.

Kolejnego dnia zimną masę śmietankową i zimne mascarpone przełożyć do sporek miski i ubić mikserem do uzyskania jednolitego, lekko napuszonego kremu (zajmie to ok. 3 minuty). Masą można od razu przekładać tort.

krem Milky Way do tortukrem Milky Way do tortu dla dzieci

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Krem Milky Way do tortu
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 34 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

13 komentarzy

  • Marzena 20 września 2019 o 08:39 Odpowiedz

    Bardzo fajny krem, zdecydowanie nie tylko dzieciom smakował 🙂

    • Wysmakowane 21 września 2019 o 07:18 Odpowiedz

      Oj nie. Nie tylko dzieciom 😉

  • Kasia 29 marca 2019 o 06:16 Odpowiedz

    Ja zrobiłam chyba coś zle. Masanadal płynna po całonocnej wizycie w lodowce. Czy można jakoś uratować?

    • Wysmakowane 29 marca 2019 o 07:19 Odpowiedz

      Chodzi o masę na etapie batoniki z śmietanka czy już końcowa z mascarpone?

      • Katarzyna 29 marca 2019 o 08:04 Odpowiedz

        masa na etapie n batoniki śmietanka

      • Katarzyna 29 marca 2019 o 08:19 Odpowiedz

        masa na etapie batoniki ze śmietaną

        • Wysmakowane 29 marca 2019 o 08:28 Odpowiedz

          To jeszcze pytanie jak bardzo luźna jest ta masa. Jak zupełnie płynna to zakładam ze musiała się zwarzyć i szanse na uratowanie niewielkie. A jak po prostu lekko się leje to jest szansa. Zwiększyć proporcje mascarpone do śmietany i dłużej ubijać. I masa i mascarpone koniecznie zimne z lodówki do ubijania.

      • Kasia 29 marca 2019 o 09:13 Odpowiedz

        juz po raz kolejny piszę odpowiedź . mam nadzieję, że nie zapcham skrzynki. Niestety nie wiem, czy moje odpowiedzi dochodzą. Chodzi mi o masę z batoników i śmietanki, przed dodaniem mascarpone.
        Dziękuję z góry za odpowiedź

  • Candy Pandas 22 marca 2019 o 13:43 Odpowiedz

    Zjadłybyśmy zanim krem trafiłby na tort 😀

    • Wysmakowane 24 marca 2019 o 00:14 Odpowiedz

      Jest takie ryzyko…. moje łasuchy też ukradkiem podjadały 😛

  • Katalog-mega 19 marca 2019 o 18:58 Odpowiedz

    Ciekawy pomysł na krem. Po prostu kocham takie słodkości. Czekam na kolejny twój post 🙂

    • Wysmakowane 24 marca 2019 o 00:17 Odpowiedz

      Pojawiają się na bieżąco, jak tylko odkrywam coś pysznego, czym warto się podzielić 🙂

  • Marlena H 19 marca 2019 o 09:20 Odpowiedz

    Krem wygląda znakomicie! Myślę że wypróbuję bo chciałabym upiec tort na 4 urodziny synka.

MENU