
Autor Wysmakowane 20 listopada 2018
Po niesamowitym zainteresowaniu jakie wzbudziło orecchiette z mięsnym ragout, wracam dziś do Was z obiecanym drugim przepisem, który poznałam na kursie „Sosy mięsne do makaronów” w Akademii Kulinarnej Whirpool. Pasta e fagioli czyli makaron z fasolą i karkówką wołową, to trochę jakby nasza fasolka po bretońsku, z tymże po włosku, więc z makaronem, winem i dużą dawką oliwy extra virgin. Pyszne, bardzo sycące danie. Mi nawet bardziej smakowało na drugi dzień, więc z powodzeniem można od razu zrobić większą porcję i zapakować w lunch box do pracy. Karkówkę wołową można zastąpić inną częścią mielonego mięsa wołowego, ewentualnie boczkiem. Można też zrobić wersję wegetariańską i pominąć mięsny dodatek. Według Marco Ghia (szef kuchni w Akademii) to był najlepszy makaron z wszystkich z kursu. Moje serce jest chyba bliżej orecchiette. Chyba musicie zrobić oba i sami ocenić 🙂
Pasta e fagioli czyli makaron z fasolą po włosku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 500 g mielonej karkówki wołowej (może być inna część)
- 250 ml czerwonego wina
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- łyżka octu winnego
- 800 g passaty pomidorowej
- 800 ml wody
- 500 g makaronu gnocchi
- 2 puszki fasoli czerwonej
- sól i pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę i włożyć mięso. Doprawić solą i pieprzem i smażyć na dużym ogniu do zarumienienia. Wlać wino i gotować kilka minut aż alkohol wyparuje. W tym czasie posiekać drobno czosnek, cebulę i papryczkę chilli. Mięso wyłożyć do miski i na tą samą patelnię włożyć czosnek i cebulę. Zmniejszyć grzanie i smażyć kilka minut aż zmiękną. Dodać ocet i papryczkę chilli. Gotować minutę. Dolać passatę i wodę. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Doprawić. Gotować około 45 minut aż sos mocno się zredukuje.
Na 10 minut przed końcem ugotować makaron al. dente. Otworzyć puszki fasoli, przesypać na sitko i zostawić do odcedzenia. Do sosu dodać mięso i fasolkę. Gotować minutę. Spróbować i w razie konieczności doprawić. Zestawić z ognia. Dodać makaron, wymieszać i podawać.

6 Responses
Pan Mąż uwielbia takie smaki 🙂 Podbieram przepis i mu zrobię, gdy zasłuży 😉
Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję 🙂
Wygląda pysznie i wszystko to, co lubię 🙂 włosi zawsze mieli dobrą kuchnię, w końcu to takie swojskie jedzenie.
To prawda. Kuchnia włoska jest znakomita A pasta nie tylko wyglada ale i smakuje rewelacyjnie. 🙂
Niestety nie przepadam za fasolą więc to nie danie dla mnie.
Sprawdź ten makaron. To może być to 🙂 https://www.wysmakowane.pl/przepisy/makaron-orecchiette-z-miesnym-ragout/