fbpx

Pasta e fagioli czyli makaron z fasolą po włosku

przepis

Po niesamowitym zainteresowaniu jakie wzbudziło orecchiette z mięsnym ragout, wracam dziś do Was z obiecanym drugim przepisem, który poznałam na  kursie „Sosy mięsne do makaronów” w Akademii Kulinarnej Whirpool. Pasta e fagioli czyli makaron z fasolą i karkówką wołową, to trochę jakby nasza fasolka po bretońsku, z tymże po włosku, więc z makaronem, winem i dużą dawką oliwy extra virgin. Pyszne, bardzo sycące danie. Mi nawet bardziej smakowało na drugi dzień, więc z powodzeniem można od razu zrobić większą porcję i zapakować w lunch box do pracy. Karkówkę wołową można zastąpić inną częścią mielonego mięsa wołowego, ewentualnie boczkiem. Można też zrobić wersję wegetariańską i pominąć mięsny dodatek. Według Marco Ghia (szef kuchni w Akademii) to był najlepszy makaron z wszystkich z kursu. Moje serce jest chyba bliżej orecchiette. Chyba musicie zrobić oba i sami ocenić 🙂

Pasta e fagioli czyli makaron z fasolą po włosku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 500 g mielonej karkówki wołowej (może być inna część)
  • 250 ml czerwonego wina
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • łyżka octu winnego
  • 800 g passaty pomidorowej
  • 800 ml wody
  • 500 g makaronu gnocchi
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • sól i pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę i włożyć mięso. Doprawić solą i pieprzem i smażyć na dużym ogniu do zarumienienia. Wlać wino i gotować kilka minut aż alkohol wyparuje. W tym czasie posiekać drobno czosnek, cebulę i papryczkę chilli. Mięso wyłożyć do miski i na tą samą patelnię włożyć czosnek i cebulę. Zmniejszyć grzanie i smażyć kilka minut aż zmiękną. Dodać ocet i papryczkę chilli. Gotować minutę. Dolać passatę i wodę. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Doprawić. Gotować około 45 minut aż sos mocno się zredukuje.

Na 10 minut przed końcem ugotować makaron al. dente. Otworzyć puszki fasoli, przesypać na sitko i zostawić do odcedzenia. Do sosu dodać mięso i fasolkę. Gotować minutę. Spróbować i w razie konieczności doprawić. Zestawić z ognia. Dodać makaron, wymieszać i podawać.

Pasta e fagioli czyli makaron z fasolą po włosku

Autor zdjęcia: Magda Ghia (Akademia Kulinarna Whirpool)

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Pasta e fagioli czyli makaron z fasolą po włosku
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

6 komentarzy

  • Grunt to przepis! 23 listopada 2018 o 18:01 Odpowiedz

    Pan Mąż uwielbia takie smaki 🙂 Podbieram przepis i mu zrobię, gdy zasłuży 😉

  • Asia 21 listopada 2018 o 10:15 Odpowiedz

    Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję 🙂

  • Adrian 20 listopada 2018 o 14:53 Odpowiedz

    Wygląda pysznie i wszystko to, co lubię 🙂 włosi zawsze mieli dobrą kuchnię, w końcu to takie swojskie jedzenie.

    • Wysmakowane 20 listopada 2018 o 14:59 Odpowiedz

      To prawda. Kuchnia włoska jest znakomita A pasta nie tylko wyglada ale i smakuje rewelacyjnie. 🙂

  • La Mamma 20 listopada 2018 o 13:54 Odpowiedz

    Niestety nie przepadam za fasolą więc to nie danie dla mnie.

MENU