Przepisy

Więcej

Porcja
6 osób
Trudność
Łatwy
Porcja6 osób
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pasta e fagioli czyli makaron z fasolą po włosku

4,5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Po niesamowitym zainteresowaniu jakie wzbudziło orecchiette z mięsnym ragout, wracam dziś do Was z obiecanym drugim przepisem, który poznałam na  kursie „Sosy mięsne do makaronów” w Akademii Kulinarnej Whirpool. Pasta e fagioli czyli makaron z fasolą i karkówką wołową, to trochę jakby nasza fasolka po bretońsku, z tymże po włosku, więc z makaronem, winem i dużą dawką oliwy extra virgin. Pyszne, bardzo sycące danie. Mi nawet bardziej smakowało na drugi dzień, więc z powodzeniem można od razu zrobić większą porcję i zapakować w lunch box do pracy. Karkówkę wołową można zastąpić inną częścią mielonego mięsa wołowego, ewentualnie boczkiem. Można też zrobić wersję wegetariańską i pominąć mięsny dodatek. Według Marco Ghia (szef kuchni w Akademii) to był najlepszy makaron z wszystkich z kursu. Moje serce jest chyba bliżej orecchiette. Chyba musicie zrobić oba i sami ocenić 🙂

Pasta e fagioli czyli makaron z fasolą po włosku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 500 g mielonej karkówki wołowej (może być inna część)
  • 250 ml czerwonego wina
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • łyżka octu winnego
  • 800 g passaty pomidorowej
  • 800 ml wody
  • 500 g makaronu gnocchi
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • sól i pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę i włożyć mięso. Doprawić solą i pieprzem i smażyć na dużym ogniu do zarumienienia. Wlać wino i gotować kilka minut aż alkohol wyparuje. W tym czasie posiekać drobno czosnek, cebulę i papryczkę chilli. Mięso wyłożyć do miski i na tą samą patelnię włożyć czosnek i cebulę. Zmniejszyć grzanie i smażyć kilka minut aż zmiękną. Dodać ocet i papryczkę chilli. Gotować minutę. Dolać passatę i wodę. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Doprawić. Gotować około 45 minut aż sos mocno się zredukuje.

Na 10 minut przed końcem ugotować makaron al. dente. Otworzyć puszki fasoli, przesypać na sitko i zostawić do odcedzenia. Do sosu dodać mięso i fasolkę. Gotować minutę. Spróbować i w razie konieczności doprawić. Zestawić z ognia. Dodać makaron, wymieszać i podawać.

Pasta e fagioli czyli makaron z fasolą po włosku
Autor zdjęcia: Magda Ghia (Akademia Kulinarna Whirpool)

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami