Autor Wysmakowane 18 października 2018
Kilka dni temu miałam wielką przyjemność uczestniczyć w kursie „Sosy mięsne do makaronów” w Akademii Kulinarnej Whirpool w Warszawie. Kurs prowadzony przez samego Marco Ghia – włocha z powołaniem i gigantyczną pasją do swojej rodzimej kuchni. Łącznie zrobiliśmy 5 makaronów, z czego dwa zdecydowanie podbiły moje serce. Dziś pokażę Wam pierwszy z nich czyli makaron orecchiette z mięsnym ragout i orzeszkami pinii. Danie szybkie, ale uwierzcie mi – wybitne. Kluczowe do powodzenia jest wysoka jakość składników i oczywiście idealne ugotowanie makaronu. Gotujemy go mocno al dente (nie przelewamy zimną wodą) i po odcedzeniu, gorący, natychmiast przekładamy do sosu. Dzięki temu nie zdąrzy się skleić, dobrze „przejdzie” sosem i jeszcze lekko dojdzie w gorącym sosie. Włosi zawsze odcedzając makaron, odlewają najpierw trochę do szklanki. We włoszech to tzw. „aqua sante”, czyli święta woda. Używa się jej w razie potrzeby do rozrzedzenia sosu, by miał idealną konsystencję.
Makaron orecchiette z mięsnym ragout i pinii
- 200 g makaronu orecchiette (małe muszelki)
- oliwa z oliwek extra virgin
- pół cebuli
- 300 g mięsa mielonego (drobiowe/ wieprzowe/ jagnięce)
- kilka liści szałwii
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 300 g pomidorów w puszce
- 80 g wody
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 50 g orzechów piniowych
- 10 g masła klarowanego
- 50 g startego parmezanu
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać mięso i posiekane listki szałwii. Smażyć na dużej mocy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie zarumienione. Wlać na patelnię ocet balsamiczny i gotować ok. 2 minuty do lekkiej redukcji octu. Zmniejszyć grzanie na średnie i dodać do mięsa pomidory oraz wodę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 15 minut. W tym czasie zarumienić orzechy na suchej patelni oraz ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić (zostawiając trochę wody). Nie przelewać zimną wodą, tylko od razu dodać odcedzony makaron na patelnię z sosem. Wymieszać i zdjąć z kuchenki. W razie potrzeby lekko rozrzedzić sos wodą po gotowaniu makaronu. Dodać masło, ponownie wymieszać. Rozłożyć na talerze. Posypać serem i uprażonymi orzeszkami
Autor zdjęć: Magda Ghia (Akademia Kulinarna Whirpool)
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
18 Responses
Ciekawy blog jak i społeczność i komentarze na tym blogu.
Dziękuję 🙂 Również zachęcam do zostawiania komentarzy. Zawsze miło widziane 🙂
To jeden z moich ulubionych makaronów. Przepis niesamowicie prosty. Smaki super się ze sobą łączą. Nie przypuszczałam, że szałwia tak dobrze komponuje się z mięsem i makaronem. Danie robiłam już kilka razy. To mój pewniak na szybki i smaczny obiad.
Bardzo się cieszę, że tak Ci przypadł do gustu. Na mnie też przepis zrobił spore wrażenie. Prosty, szybki i naprawdę bardzo dobry.
Szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne danie! Szczególnie z makaronem orecchiette, idealnie pasuje.
Dzięki za opinie. Bardzo się cieszę że smakowało 🙂 Obiecuję niedługo wrócić z drugim makaronowym przepisem z kursu.
Na takie pyszności natychmiast się łapię, z przyjemnością przygotuję według tego przepisu. 🙂
Bardzo mi miło. Przepis jest naprawdę kozak, więc warto korzystać.
Lubię takie jedzonko. Może być pyszne.
Uwielbiam makaron w każdej postaci, może kiedyś spróbuję zrobić 😉
Pozostaje mi polecić. Naprawdę pyszna sprawa. 🙂
Uwielbiam makarony, a sos do nich praktycznie każdy pasuje ?
Nigdy wcześniej nie słyszałam o takim konkursie z resztą jestem specjalistką od jedzenia a nie gotowania ?
To był po prostu kurs kulinarny, nie konkursowy 😉 Każdy ma swoją specjalizację. 😀 😀 😀
Uwielbiam orzeszki pinii! Danie wyglada bardzo smakowicie, musze kiedys sama przygotowac 🙂
Zachęcam. Osobiście dawno nie jadłam tak dobrego makaronu.
Ja akurat majarony najbardziej lubię bez mięsa – tylko z jakimś sosem, serem albo szpinakiem. Niemniej jednak , to danie prezentuje się bardzo ciekawie 🙂
Może któryś z tych Cię bardziej zainteresuje? https://www.wysmakowane.pl/przepisy/makaron-z-pesto-z-awokado-i-bazylii/ lub https://www.wysmakowane.pl/przepisy/kremowy-sos-z-kalafiora-do-makaronu/ ?