fbpx

Orecchiette z mięsnym ragout i pinii

przepis

Kilka dni temu miałam wielką przyjemność uczestniczyć w kursie „Sosy mięsne do makaronów” w Akademii Kulinarnej Whirpool w Warszawie. Kurs prowadzony przez samego Marco Ghia – włocha z powołaniem i gigantyczną pasją do swojej rodzimej kuchni. Łącznie zrobiliśmy 5 makaronów, z czego dwa zdecydowanie podbiły moje serce. Dziś pokażę Wam pierwszy z nich czyli makaron orecchiette z mięsnym ragout i orzeszkami pinii. Danie szybkie, ale uwierzcie mi – wybitne. Kluczowe do powodzenia jest wysoka jakość składników i oczywiście idealne ugotowanie makaronu. Gotujemy go mocno al dente (nie przelewamy zimną wodą) i po odcedzeniu, gorący, natychmiast przekładamy do sosu. Dzięki temu nie zdąrzy się skleić, dobrze „przejdzie” sosem i jeszcze lekko dojdzie w gorącym sosie. Włosi zawsze odcedzając makaron, odlewają najpierw trochę do szklanki. We włoszech to tzw. „aqua sante”, czyli święta woda. Używa się jej w razie potrzeby do rozrzedzenia sosu, by miał idealną konsystencję.

Makaron orecchiette z mięsnym ragout i pinii

  • 200 g makaronu orecchiette (małe muszelki)
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • pół cebuli
  • 300 g mięsa mielonego (drobiowe/ wieprzowe/ jagnięce)
  • kilka liści szałwii
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 300 g pomidorów w puszce
  • 80 g wody
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 50 g orzechów piniowych
  • 10 g masła klarowanego
  • 50 g startego parmezanu

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać mięso i posiekane listki szałwii. Smażyć na dużej mocy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie zarumienione. Wlać na patelnię ocet balsamiczny i gotować ok. 2 minuty do lekkiej redukcji octu. Zmniejszyć grzanie na średnie i dodać do mięsa pomidory oraz wodę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 15 minut. W tym czasie zarumienić orzechy na suchej patelni oraz ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić (zostawiając trochę wody). Nie przelewać zimną wodą, tylko od razu dodać odcedzony makaron na patelnię z sosem. Wymieszać i zdjąć z kuchenki. W razie potrzeby lekko rozrzedzić sos wodą po gotowaniu makaronu. Dodać masło, ponownie wymieszać. Rozłożyć na talerze. Posypać serem i uprażonymi orzeszkami

makaron Orecchiette z mięsnym ragoutAkademia Kulinarna WhirpoolAutor zdjęć: Magda Ghia (Akademia Kulinarna Whirpool)

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
Przepis
Orecchiette z mięsnym ragout i pinii
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

18 komentarzy

  • licencja kartingoa 18 czerwca 2020 o 16:37 Odpowiedz

    Ciekawy blog jak i społeczność i komentarze na tym blogu.

    • Wysmakowane 21 czerwca 2020 o 19:45 Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 Również zachęcam do zostawiania komentarzy. Zawsze miło widziane 🙂

  • Ola 9 lutego 2020 o 18:26 Odpowiedz

    To jeden z moich ulubionych makaronów. Przepis niesamowicie prosty. Smaki super się ze sobą łączą. Nie przypuszczałam, że szałwia tak dobrze komponuje się z mięsem i makaronem. Danie robiłam już kilka razy. To mój pewniak na szybki i smaczny obiad.

    • Wysmakowane 13 lutego 2020 o 23:06 Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że tak Ci przypadł do gustu. Na mnie też przepis zrobił spore wrażenie. Prosty, szybki i naprawdę bardzo dobry.

  • Kol 5 listopada 2018 o 19:56 Odpowiedz

    Szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne danie! Szczególnie z makaronem orecchiette, idealnie pasuje.

    • Wysmakowane 7 listopada 2018 o 09:46 Odpowiedz

      Dzięki za opinie. Bardzo się cieszę że smakowało 🙂 Obiecuję niedługo wrócić z drugim makaronowym przepisem z kursu.

  • Bookendorfina 22 października 2018 o 16:26 Odpowiedz

    Na takie pyszności natychmiast się łapię, z przyjemnością przygotuję według tego przepisu. 🙂

    • Wysmakowane 22 października 2018 o 21:21 Odpowiedz

      Bardzo mi miło. Przepis jest naprawdę kozak, więc warto korzystać.

  • Świat Toli 22 października 2018 o 16:07 Odpowiedz

    Lubię takie jedzonko. Może być pyszne.

  • Kamomil 22 października 2018 o 15:18 Odpowiedz

    Uwielbiam makaron w każdej postaci, może kiedyś spróbuję zrobić 😉

    • Wysmakowane 22 października 2018 o 15:20 Odpowiedz

      Pozostaje mi polecić. Naprawdę pyszna sprawa. 🙂

  • Gabi 22 października 2018 o 10:02 Odpowiedz

    Uwielbiam makarony, a sos do nich praktycznie każdy pasuje 😍

  • Odjechanestudia 21 października 2018 o 17:14 Odpowiedz

    Nigdy wcześniej nie słyszałam o takim konkursie z resztą jestem specjalistką od jedzenia a nie gotowania 😀

    • Wysmakowane 21 października 2018 o 17:30 Odpowiedz

      To był po prostu kurs kulinarny, nie konkursowy 😉 Każdy ma swoją specjalizację. 😀 😀 😀

  • Anna 20 października 2018 o 07:48 Odpowiedz

    Uwielbiam orzeszki pinii! Danie wyglada bardzo smakowicie, musze kiedys sama przygotowac 🙂

    • Wysmakowane 20 października 2018 o 20:39 Odpowiedz

      Zachęcam. Osobiście dawno nie jadłam tak dobrego makaronu.

  • Karolina / Nasze Bąbelkowo 19 października 2018 o 23:58 Odpowiedz

    Ja akurat majarony najbardziej lubię bez mięsa – tylko z jakimś sosem, serem albo szpinakiem. Niemniej jednak , to danie prezentuje się bardzo ciekawie 🙂

MENU