Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Orecchiette z mięsnym ragout i pinii

4,9
4,9 na 5 gwiazdek (oparte na 25 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kilka dni temu miałam wielką przyjemność uczestniczyć w kursie „Sosy mięsne do makaronów” w Akademii Kulinarnej Whirpool w Warszawie. Kurs prowadzony przez samego Marco Ghia – włocha z powołaniem i gigantyczną pasją do swojej rodzimej kuchni. Łącznie zrobiliśmy 5 makaronów, z czego dwa zdecydowanie podbiły moje serce. Dziś pokażę Wam pierwszy z nich czyli makaron orecchiette z mięsnym ragout i orzeszkami pinii. Danie szybkie, ale uwierzcie mi – wybitne. Kluczowe do powodzenia jest wysoka jakość składników i oczywiście idealne ugotowanie makaronu. Gotujemy go mocno al dente (nie przelewamy zimną wodą) i po odcedzeniu, gorący, natychmiast przekładamy do sosu. Dzięki temu nie zdąrzy się skleić, dobrze „przejdzie” sosem i jeszcze lekko dojdzie w gorącym sosie. Włosi zawsze odcedzając makaron, odlewają najpierw trochę do szklanki. We włoszech to tzw. „aqua sante”, czyli święta woda. Używa się jej w razie potrzeby do rozrzedzenia sosu, by miał idealną konsystencję.

Makaron orecchiette z mięsnym ragout i pinii

  • 200 g makaronu orecchiette (małe muszelki)
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • pół cebuli
  • 300 g mięsa mielonego (drobiowe/ wieprzowe/ jagnięce)
  • kilka liści szałwii
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 300 g pomidorów w puszce
  • 80 g wody
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 50 g orzechów piniowych
  • 10 g masła klarowanego
  • 50 g startego parmezanu

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać mięso i posiekane listki szałwii. Smażyć na dużej mocy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie zarumienione. Wlać na patelnię ocet balsamiczny i gotować ok. 2 minuty do lekkiej redukcji octu. Zmniejszyć grzanie na średnie i dodać do mięsa pomidory oraz wodę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 15 minut. W tym czasie zarumienić orzechy na suchej patelni oraz ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić (zostawiając trochę wody). Nie przelewać zimną wodą, tylko od razu dodać odcedzony makaron na patelnię z sosem. Wymieszać i zdjąć z kuchenki. W razie potrzeby lekko rozrzedzić sos wodą po gotowaniu makaronu. Dodać masło, ponownie wymieszać. Rozłożyć na talerze. Posypać serem i uprażonymi orzeszkami

makaron Orecchiette z mięsnym ragoutAkademia Kulinarna WhirpoolAutor zdjęć: Magda Ghia (Akademia Kulinarna Whirpool)

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

4,9
4,9 na 5 gwiazdek (oparte na 25 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

18 Responses

  1. To jeden z moich ulubionych makaronów. Przepis niesamowicie prosty. Smaki super się ze sobą łączą. Nie przypuszczałam, że szałwia tak dobrze komponuje się z mięsem i makaronem. Danie robiłam już kilka razy. To mój pewniak na szybki i smaczny obiad.

    1. Bardzo się cieszę, że tak Ci przypadł do gustu. Na mnie też przepis zrobił spore wrażenie. Prosty, szybki i naprawdę bardzo dobry.

  2. Szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne danie! Szczególnie z makaronem orecchiette, idealnie pasuje.

    1. Dzięki za opinie. Bardzo się cieszę że smakowało 🙂 Obiecuję niedługo wrócić z drugim makaronowym przepisem z kursu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g