
Autor Wysmakowane 19 lutego 2017
5 gwiazdki 2 ocenyPiersi kaczki na szybko to ekspresowy sposób na przygotowanie kaczki bez marynowania. Kaczka pozostaje soczysta i delikatna, a skórka chrupiąca. Sekret tkwi we wstępnym krótkim obsmażeniu mięsa, a następnie tylko dopieczeniu w piekarniku. Ważne jest pilnowanie czasu, by nie przeciągnąć kaczki, łatwo może wtedy zrobić się „gumowa”. Do kaczki polecam pyszny sos na bazie masła orzechowego i sosu sojowego.
Piersi kaczki na szybko
- 2 świeże piersi kaczki ze skórą
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół łyżki cukru
- gruby plasterek limonki
- mały ząbek czosnku
- szczypta chilli
Piersi umyć pod chłodną, bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręczniczkami. Skórę lekko ponacinać na krzyż uważając żeby nie przeciąć mięsa. Wetrzeć z obydwu stron sól i pieprz. Suchą patelnię rozgrzać na maksymalnej mocy grzania aż zacznie parować. Lekko zmniejszyć moc i włożyć piersi skórą do dołu. Smażyć nie ruszając mięsa przez 4 minuty do zarumienienia skóry, po czym przełożyć szczypcami piersi skórą do góry i krótko podsmażyć. Po minucie zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować sos orzechowy. W małym garnuszku podgrzać masło orzechowe do rozpuszczenia. Dodać sos sojowy, cukier, sok wyciśnięty z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i chilli. Dokładnie wymieszać na jednolity sos i zestawić z palnika. Kaczkę po 15 minutach pieczenia od razu wyciągnąć z formy na deseczkę, przykryć folią aluminiową i zostawić na co najmniej 5 minut.
Ten przepis w Waszym wykonaniu:

11 Responses
Ten przepis działa idealnie! Wypróbowałam dużo innych sposobów robienia kaczej piersi i ten jest zdecydowanie najlepszy. Wielokrotnie robiłam i za każdym razem bingo! Moja rodzina ma długie zęby na sos orzechowy, więc kaczka jest gotowa jeszcze szybciej i jest pyszna. Podaję z młodymi ziemniakami, zielonymi szparagami z pary, albo z sałatką z naciowego selera z jabłkiem i orzechami, do tego żurawina i jest prawdziwa uczta… gotowa w pół godziny. A jeśli zostaje trochę kaczki, znakomicie się ją je prosto z lodówki jako pyszną i bardzo zdrową wędlinę.
Bardzo mnie to cieszy że przepis tak się sprawdził 🙂 I coś wiem na temat zamiłowania do sosu orzechowego 😉
Zrobiłam dziś na obiad ale coś poszło nie tak bo kaczka mimo, że wyszła bardzo dobra w smaku to też dość krwista. Czy można dłużej smażyć na patelni przed włożeniem do piekarnika? Zastosowałam termoobieg w piekarniku, może trzeba było użyć grzania góra-dół?
Możliwe, że kawałki mięsa były większe. Wówczas chwila dłużej na patelni lub w piekarniku jak najbardziej wskazana. Jeszcze pytanie, czy kaczka po upieczeniu leżakowała pod przykryciem kilka minut?
Tak, leżakowała, ale nie pod folia, tylko pod talerzami 😄
Tak, leżakowała ale nie pod folia tylko pod talerzami wiec nie była szczelnie przykryta.
Mistrzostwo świata! Mega szybko a kaczka wychodzi idealna!
Miód na moje uszy 🙂 Super, że wyszło pysznie 🙂
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Pychotka, dziekuje za szybki dobry przepis! ?
Kaczka szybko i bardzo smacznie polecam.