Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Piersi kaczki na szybko

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Piersi kaczki na szybko to ekspresowy sposób na przygotowanie kaczki bez marynowania. Kaczka pozostaje soczysta i delikatna, a skórka chrupiąca. Sekret tkwi we wstępnym krótkim obsmażeniu mięsa, a następnie tylko dopieczeniu w piekarniku. Ważne jest pilnowanie czasu, by nie przeciągnąć kaczki, łatwo może wtedy zrobić się „gumowa”. Do kaczki polecam pyszny sos na bazie masła orzechowego i sosu sojowego.

Piersi kaczki na szybko

  • 2 świeże piersi kaczki ze skórą
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżki cukru
  • gruby plasterek limonki
  • mały ząbek czosnku
  • szczypta chilli

Piersi umyć pod chłodną, bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręczniczkami. Skórę lekko ponacinać na krzyż uważając żeby nie przeciąć mięsa. Wetrzeć z obydwu stron sól i pieprz.  Suchą patelnię rozgrzać na maksymalnej mocy grzania aż zacznie parować. Lekko zmniejszyć moc i włożyć piersi skórą do dołu. Smażyć nie ruszając mięsa przez 4 minuty do zarumienienia skóry, po czym przełożyć szczypcami piersi skórą do góry i krótko podsmażyć. Po minucie zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15 minut.

W tym czasie przygotować sos orzechowy. W małym garnuszku podgrzać masło orzechowe do rozpuszczenia. Dodać sos sojowy, cukier, sok wyciśnięty z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i chilli. Dokładnie wymieszać na jednolity sos i zestawić z palnika. Kaczkę po 15 minutach pieczenia od razu wyciągnąć z formy na deseczkę, przykryć folią aluminiową i zostawić na co najmniej 5 minut.

Piersi kaczki na szybko

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

DSC 0532
„Najlepszy na świecie sposób na kaczkę. Szybko i bezproblemowo. Dziękuję.” Agata Blazen

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

  1. Zrobiłam dziś na obiad ale coś poszło nie tak bo kaczka mimo, że wyszła bardzo dobra w smaku to też dość krwista. Czy można dłużej smażyć na patelni przed włożeniem do piekarnika? Zastosowałam termoobieg w piekarniku, może trzeba było użyć grzania góra-dół?

    1. Możliwe, że kawałki mięsa były większe. Wówczas chwila dłużej na patelni lub w piekarniku jak najbardziej wskazana. Jeszcze pytanie, czy kaczka po upieczeniu leżakowała pod przykryciem kilka minut?

      1. Tak, leżakowała ale nie pod folia tylko pod talerzami wiec nie była szczelnie przykryta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami