Piersi kaczki na szybko
Piersi kaczki na szybko to ekspresowy sposób na przygotowanie kaczki bez marynowania. Kaczka pozostaje soczysta i delikatna, a skórka chrupiąca. Sekret tkwi we wstępnym krótkim obsmażeniu mięsa, a następnie tylko dopieczeniu w piekarniku. Ważne jest pilnowanie czasu, by nie przeciągnąć kaczki, łatwo może wtedy zrobić się „gumowa”. Do kaczki polecam pyszny sos na bazie masła orzechowego i sosu sojowego.
Piersi kaczki na szybko
- 2 świeże piersi kaczki ze skórą
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół łyżki cukru
- gruby plasterek limonki
- mały ząbek czosnku
- szczypta chilli
Piersi umyć pod chłodną, bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręczniczkami. Skórę lekko ponacinać na krzyż uważając żeby nie przeciąć mięsa. Wetrzeć z obydwu stron sól i pieprz. Suchą patelnię rozgrzać na maksymalnej mocy grzania aż zacznie parować. Lekko zmniejszyć moc i włożyć piersi skórą do dołu. Smażyć nie ruszając mięsa przez 4 minuty do zarumienienia skóry, po czym przełożyć szczypcami piersi skórą do góry i krótko podsmażyć. Po minucie zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować sos orzechowy. W małym garnuszku podgrzać masło orzechowe do rozpuszczenia. Dodać sos sojowy, cukier, sok wyciśnięty z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i chilli. Dokładnie wymieszać na jednolity sos i zestawić z palnika. Kaczkę po 15 minutach pieczenia od razu wyciągnąć z formy na deseczkę, przykryć folią aluminiową i zostawić na co najmniej 5 minut.
Ten przepis w Waszym wykonaniu:
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
Powiązane wpisy






Mistrzostwo świata! Mega szybko a kaczka wychodzi idealna!
Miód na moje uszy 🙂 Super, że wyszło pysznie 🙂
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Pychotka, dziekuje za szybki dobry przepis! ?
Kaczka szybko i bardzo smacznie polecam.