Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Placki czekoladowe

4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Placki czekoladowe. O jaaaa! Jakie to było dobre. Z której strony bym nie ugryzła to te czekoladowe pancakes nijak nie chcą być fit… ale kto by się tym przejmował, jak one są jest takie dobre. Zawsze można zjeść ich mniej. Ale zjeść trzeba! Na słodkie śniadanie, słodki podwieczorek, a może po prostu deser. Jak już mowa o deserach, to ja przypominam, że już za 4 dni premiera mojego nowego e-booka, a w nim aż 40 przepisów na rewelacyjne ciasta do przygotowania od 8 do 25 minut. Każde jedno przepyszne. Nie przegapcie, bo e-book będzie super! Jestem z niego taka dumna i już nie mogę się doczekać aż ujrzy światło dzienne.

 

Pozostałe przepisy na wysmakowane placki, w tym hitowe placki jogurtowe znajdziecie pod tag: placki.

 

Placki czekoladowe

  • 140 ml mleka
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 g mąki tortowej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżka kakao
  • spore jajko
  • tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)

W garnuszku podgrzać mleko. Dodać obie posiekane czekolady. Podgrzewać na niewielkiej mocy, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy, Odstawić z palnika i ostudzić. Studzenie można przyspieszyć wkładając garnek do miski z zimną wodą. W tym czasie przesiać i wymieszać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, sodę, proszek i kakao. Białko ubić na sztywno. Do ostudzonej masy dodać żółtko i przesiane składniki miksując na niskich obrotach miksera (końcówki te, którymi było ubijane białko), tylko do połączenia. Odstawić mikser i delikatnie połączyć z białkiem, starając się by piana jak najmniej opadła. Wykładać łyżką na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano. Uważać, by placki się nie przypaliły, bo w tych miejscach zrobią się gorzkie.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

placki czekoladowe pancakes

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami