Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Podstawowy przepis na „zwykłe”, tradycyjne placki z siekanymi jabłkami. Zwykłe i niezwykłe bo najlepsze z możliwych. Puszyste, pięknie wyrastają. Najlepiej smakują od razu, jeszcze ciepłe, prosto z patelni. Można zajadać same lub z dowolnymi dodatkami takimi jak syrop klonowy, konfitury, miód, cukier puder. Więcej pomysłów na placki znajdziecie w dziale śniadania.

Placki z siekanymi jabłkami

  • 160 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła klarowanego + do smażenia
  • 3 jabłka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • szczypta soli
  • 180 ml mleka
  • cukier drobny (1-2 łyżki w zależności od tego jak słodkie są jabłka)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać przez drobne sitko. Wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. 2 łyżki masła roztopić i pozostawić do ostygnięcia.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić drobno. Skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.

Uważnie rozdzielić białka od żółtek. Do białek dodać sól i zmiksować na bardzo sztywną pianę. Uważać żeby nie przebić białek. Żółtka przełożyć do większej miski, zmiksować krótko same i po kolei dodawać, wciąż miksując,: mleko, 2 łyżki ostudzonego masła, cukier i mąkę z dodatkami. Odstawić mikser i delikatnie, dużą łyżką wmieszać do masy najpierw ubite białka, a na końcu jabłka.

Od razu smażyć na mocno rozgrzanej patelni na odrobinie masła.

Placki z siekanymi jabłkami

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

niadanie placuszki jablkowe
„Pyszne! Rewelacyjne! Dziękuję za przepis!” Kasandra
niadanie placuszki dynia z jablkami na drożdzach2
„Jedne z lepszych jakie jadłam i to nie jest tylko moje zdanie ;)” Wiola
IMG 1743
„Naprawdę dobry przepis. Polecam wszystkim” Luiza S.

.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

    1. Można, ale wtedy smażyć już bez tłuszczu na patelni. Ja wolę tak. Wtedy w środku nie mają tłuszczu, tylko są na nim obsmażone z obu stron.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami