Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze

przepis

Podstawowy przepis na “zwykłe”, tradycyjne placki z siekanymi jabłkami. Zwykłe i niezwykłe bo najlepsze z możliwych. Puszyste, pięknie wyrastają. Najlepiej smakują od razu, jeszcze ciepłe, prosto z patelni. Można zajadać same lub z dowolnymi dodatkami takimi jak syrop klonowy, konfitury, miód, cukier puder. Więcej pomysłów na placki znajdziecie w dziale śniadania.

Placki z siekanymi jabłkami

  • 160 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła klarowanego + do smażenia
  • 3 jabłka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • szczypta soli
  • 180 ml mleka
  • cukier drobny (1-2 łyżki w zależności od tego jak słodkie są jabłka)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać przez drobne sitko. Wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. 2 łyżki masła roztopić i pozostawić do ostygnięcia.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić drobno. Skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.

Uważnie rozdzielić białka od żółtek. Do białek dodać sól i zmiksować na bardzo sztywną pianę. Uważać żeby nie przebić białek. Żółtka przełożyć do większej miski, zmiksować krótko same i po kolei dodawać, wciąż miksując,: mleko, 2 łyżki ostudzonego masła, cukier i mąkę z dodatkami. Odstawić mikser i delikatnie, dużą łyżką wmieszać do masy najpierw ubite białka, a na końcu jabłka.

Od razu smażyć na mocno rozgrzanej patelni na odrobinie masła.

Placki z siekanymi jabłkami

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

“Pyszne! Rewelacyjne! Dziękuję za przepis!” Kasandra

“Jedne z lepszych jakie jadłam i to nie jest tylko moje zdanie ;)” Wiola

“Naprawdę dobry przepis. Polecam wszystkim” Luiza S.

.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 39 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

7 komentarzy

  • blogierka 11 listopada 2018 o 22:49 Odpowiedz

    Czyli do caista nie dodaje się tłuszczu?

    • Wysmakowane 12 listopada 2018 o 00:05 Odpowiedz

      Można, ale wtedy smażyć już bez tłuszczu na patelni. Ja wolę tak. Wtedy w środku nie mają tłuszczu, tylko są na nim obsmażone z obu stron.

  • Sylwia R 11 listopada 2018 o 20:08 Odpowiedz

    Takie nasze, polskie racuchy 😉 pychotka 😉

    • Wysmakowane 11 listopada 2018 o 21:26 Odpowiedz

      Tak jakby 😉 Zwał jak zwał, ważne że pyszne!

  • Bookiecik 11 listopada 2018 o 15:49 Odpowiedz

    Jeden z ulubionych deserów mojego dzieciństwa. Tradycyjne zawsze w cenie!

    • Wysmakowane 11 listopada 2018 o 21:26 Odpowiedz

      mój dalej! zdecydowanie mogę się mianować plackożercą.

  • juliascooking 6 lipca 2017 o 14:35 Odpowiedz

    Pychotka. 🙂

MENU