- Potrzebny czas: 30 minut
- Porcja: ok 20 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 5 lipca 2017
Podstawowy przepis na „zwykłe”, tradycyjne placki z siekanymi jabłkami. Zwykłe i niezwykłe bo najlepsze z możliwych. Puszyste, pięknie wyrastają. Najlepiej smakują od razu, jeszcze ciepłe, prosto z patelni. Można zajadać same lub z dowolnymi dodatkami takimi jak syrop klonowy, konfitury, miód, cukier puder. Więcej pomysłów na placki znajdziecie w dziale śniadania.
Placki z siekanymi jabłkami
- 160 g mąki pszennej
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła klarowanego + do smażenia
- 3 jabłka
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- szczypta soli
- 180 ml mleka
- cukier drobny (1-2 łyżki w zależności od tego jak słodkie są jabłka)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać przez drobne sitko. Wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. 2 łyżki masła roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić drobno. Skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
Uważnie rozdzielić białka od żółtek. Do białek dodać sól i zmiksować na bardzo sztywną pianę. Uważać żeby nie przebić białek. Żółtka przełożyć do większej miski, zmiksować krótko same i po kolei dodawać, wciąż miksując,: mleko, 2 łyżki ostudzonego masła, cukier i mąkę z dodatkami. Odstawić mikser i delikatnie, dużą łyżką wmieszać do masy najpierw ubite białka, a na końcu jabłka.
Od razu smażyć na mocno rozgrzanej patelni na odrobinie masła.
Ten przepis w Waszym wykonaniu:
.
7 odpowiedzi
Czyli do caista nie dodaje się tłuszczu?
Można, ale wtedy smażyć już bez tłuszczu na patelni. Ja wolę tak. Wtedy w środku nie mają tłuszczu, tylko są na nim obsmażone z obu stron.
Takie nasze, polskie racuchy 😉 pychotka 😉
Tak jakby 😉 Zwał jak zwał, ważne że pyszne!
Jeden z ulubionych deserów mojego dzieciństwa. Tradycyjne zawsze w cenie!
mój dalej! zdecydowanie mogę się mianować plackożercą.
Pychotka. 🙂