Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Polędwiczka z warzywami po tajsku

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Polędwiczka z warzywami po tajsku w niesamowicie aromatycznym, orientalnym sosie. Całość inspirowana moją ukochaną kuchnią tajską (tutaj więcej przepisów). Nie zrażajcie się jeśli nie macie któregoś z składników. I tak powinno wyjść pyszne! Wszystkie składniki trzeba przygotować zanim rozgrzejecie wok, bo potem całość idzie bardzo szybko i nie będzie już na to czasu.

Polędwiczka z warzywami po tajsku

  • ok 350 g polędwiczki wieprzowej pokrojona na cieniutkie plastry
  • pół czerwonej papryki
  • duża marchewka
  • mała cukinia
  • słupek trawy cytrynowej
  • 2 szalotki
  • kawałek imbiru ok 2 cm
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1/4 kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • łyżka pasty tamandyrowca
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • ¾ łyżeczki chilli (do smaku i w zależności od ostrości)
  • szczypiorek

Zacząć od przygotowania składników. Polędwiczkę umyć i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Paprykę, marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Trawę cytrynową, szalotkę, imbir i czosnek bardzo drobno posiekać. Kapustę poszatkować.

Rozgrzać olej w woku i  krótko podsmażyć czosnek, imbir i szalotkę co chwila mieszając i uważając żeby nie spalić czosnku (zrobi się gorzki). Zwiększyć moc grzania prawie na maksymalną i dodać mięso. Usmażyć z obu stron na rumiano po czym dodać do mięsa wszystkie warzywa (paprykę, cukinię i marchewkę). Wymieszać i smażyć razem ok 5 minut. W tym czasie rozrobić pastę tamandyrowca w 4 łyżkach wrzątku. Dodać sos sojowy, sos ostrygowy i chilli i dokładnie wymieszać. Dodać do woka razem z kapustą pekińską. Wszystko razem wymieszać, smażyć 2 minuty i zestawić z ognia. Podawać z ryżem, obsypane świeżym szczypiorkiem.

Polędwiczka z warzywami po tajsku

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

    1. Nie bardzo. Często są mylone i używane zamiennie. Ostrygowy zawiera też grzyby. Spokojnie możesz podmienić jeśli nie masz ostrygowego.

  1. Zdecydowanie zaraz idę coś zjeść – zrobiłaś mi takiego smaka tym postem 😀 A przepis zapewne wykorzystam na jakiejś imprezie – egzotyczne przyprawy to coś co kochają moi znajomi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami