Przepisy

Więcej

Porcja
5-6 osób
Trudność
Łatwy
Porcja5-6 osób
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Prosta, szybka sałatka z tuńczykiem, ryżem i ogórkiem

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Prosta i szybka sałatka z tuńczykiem, ryżem i ogórkiem zielonym. Całość możecie przygotować właściwie podczas gotowania ryżu, choć (jeśli macie czas), zdecydowanie polecam porządnie schłodzić sałatkę w lodówce przed podaniem. Dla „przegryzienia” się składników i nabrania pełni smaku. Sałatka jest na tyle syta, że z powodzeniem może wystarczyć za cały obiad. Jeśli macie ochotę możecie ją wzbogacić o pomidorki koktajlowe/ jajko na twardo czy kapary. Wszystkie te dodatki świetnie komponują się z całością. Nie przesadzajcie za to z ilością majonezu. Ma tylko delikatnie podkreślić smak sałatki i bardziej ją „spoić”, a nie dominować nad resztą.

Sałatka doskonale nadaje się do zapakowania do lunch boxa i zabrania ze sobą do pracy. Niestraszne jej turbulencje w plecaku i nawet nie wymaga podgrzania. Po więcej inspiracji na to co spakować do lunch boxa zapraszam tutaj: LUNCH BOX.

 

Sałatka z tuńczykiem, ryżem i ogórkiem

  • 200 g ryżu (dwa woreczki; waga przed gotowaniem)
  • ogórek zielony szklarniowy
  • niewielka papryka czerwona
  • 3 szalotki
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • puszka odsączonej kukurydzy
  • 1 Mozzarella w kulce
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (nie za długo, powinien pozostać delikatnie al. dente). Ogórka i paprykę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić: paprykę w kosteczkę, ogórka w dość grube plasterki, a następnie plasterki na ćwiartki. Szalotki obrać i pokroić w cienkie piórka. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć.  Mozzarellę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Szczypiorek posiekać.

Przygotować sos. Energicznie roztrzepać majonez, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać z sosem.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze jest sałatkę schłodzić w lodówce przed podaniem.

Prosta, szybka sałatka z tuńczykiem, ryżem i ogórkiemdobra sałatka z tuńczykiem i ryżem i kukurydza

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami