- Potrzebny czas: 40 minut
- Porcja: ok 15 roladek
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 2 stycznia 2017
Efektowna przekąska typu finger food. Roladki z cukinii świetnie sprawdzą się na imprezie lub jako przystawka przed daniem głównym. Urzekają i wyglądem i smakiem, a przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne i bardzo proste. Muszą się udać.
Bazą są szybko ugrillowane, cienko pokrojone plastry cukinii. Farsz można dowolnie modyfikować dodając inne sery, drobno posiekaną zieleninę czy nawet miękkie warzywa. Tu w mojej ulubionej wersji z miksem serów pleśniowego, fety i śmietankowego kanapkowego.
Roladki z cukinii:
- średnia cukinia
- 2 łyżki oliwy
- 25 g sera pleśniowego
- 100 g sera feta
- 50 g serka śmietankowego
- kilka ładnych gałązek natki i rukoli
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 15 połówek pomidorów suszonych
Cukinię umyć i dokładnie osuszyć. Ostrym nożem pokroić wzdłuż na cienkie plastry (ok 2-3 mm grubości). Oprószyć solą i ostawić na około 20 minut aż z cukinii wytrąci się woda. Osuszyć plastry cukinii z wody papierowym ręcznikiem, lekko nasmarować oliwą i ugrillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grilla.
Odłożyć i ostudzić. Sery dokładnie wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku. Niewielkie porcje farszu nakładać na plastry cukinii na jeden z końców. W farsz na każdej roladce wciskać po gałązce natki lub rukoli i przykrywać pomidorem suszonym. Zwijać roladki z cukinii, spinając je wykałaczką. Ustawić roladki na półmisku i schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę.
4 Responses
Proste i smaczne. Lubię takie przepisy.
Prezentują się bardzo atrakcyjnie 🙂
I jak one fajnie sie prezentuja – grzechu warte i wlozonej pracy, pysznosci. Pozdrawiam serdecznie Beata
Podoba mi sie pomysł, nadziewałam cukinię ale roladek jeszcze nie robiłam. Mam okazję niedługo to wypróbuje.