- Potrzebny czas: 20 minut
- Porcja: ok 6 porcji
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 3 stycznia 2017
Prosty, szybki w przygotowaniu sos pieprzowy. Idealnie nadaje się jako dodatek do wszelkich mięs, od steków po wędliny na zimno. Sos jest bardzo wyrazisty, dość ostry w smaku, o przyjemnej kremowej konsystencji. Ostrość można zmniejszyć dodając większą ilością śmietany. Sos podawać lekko podgrzany w sosjerce, do polania już na talerzu.
Sos pieprzowy
- 2 łyżki ziaren kolorowego pieprzu: czerwony, zielony, biały
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml wywaru warzywnego
- 50 ml białego wina
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- łyżeczka musztardy ostrej
Pieprz rozdrobnić w moździerzu. Trochę zostawić do dekoracji. Masło rozpuścić na patelni. Dodać mąkę. Ciągle mieszając chwilę razem podsmażyć robiąc zasmażkę. Śmietanę wymieszać z musztardą i razem zahartować gorącym wywarem: dodać najpierw jedną łyżkę wywaru, wymieszać, dodać kolejną i znów wymieszać. Powtórzyć jeszcze kilka razy po czym wymieszać z resztą wywaru i z winem. Przelać na patelnię energicznie mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Dodać pieprz, lekko dosolić do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut, aż sos pieprzowy zredukuje się do odpowiedniej gęstości. Przelać do sosjerki i posypać całymi ziarnami pieprzu.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
12 Responses
Witam, co ma Pani na myśli pisząc wywar warzywny?
Bulion warzywny. Tutaj znajdzie Pan przepis -> https://www.wysmakowane.pl/sekret-zupy-czyli-jak-zrobic-bulion/
Przyznam się bez bicia, że do momentu trafienia na Twój przepis, to wszelkie sosy do mięs robiłam na bazie „gotowych” proszków. I nie miałam świadomości, że sos może smakować tak jak Twój. Niby prosty sos pieprzowy, a tyle radości. Dzięki za super przepis!
Bardzo się cieszę w takim razie. 🙂
Sosik że palce lizać. Zdecydowanie do powtórzenia.
Cudnie! Cieszę się 🙂
genialne! Zrobiłam dwa razy za mało bo rozszedł się zanim doszło do dania głównego. Dziękuję za kolejny genialny przepis!
Mała bardzo się cieszę 🙂 I oczywiście zapraszam po kolejne kulinarne inspiracje!
Witam 🙂 może pytanie troszkę nie w temacie ale gdzie kupiła Pani sosjerkę ?:)
Przepraszam za opóźnienie. Dopiero wróciłam do domu, a nie pamiętałam nazwy firmy. To jest Tavola, produkcja w Niemczech w Bawarii. Dostaliśmy całą zastawę na ślub 10 lat temu, więc nie wiem czy jeszcze sprzedają tą kolekcję 😉
Wydaje się naprawdę prostym sosem, którego nawet ja nie popsuję 😉
Jeszcze takiego sosu nie robiłam, ale chyba wypróbuję przepis i zrobię;-) Dziękuję za przepis;-)