Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ryż z kurczakiem w sosie orzechowym – obiad w 15 min

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rewelacyjny obiad w 15 min? Jasne, że się da! Taki właśnie jest smażony ryż z kurczakiem i warzywami w lekko orientalnym sosie na bazie masła orzechowego. Warzywa możecie podmienić na dowolne inne (np. brokuł, marchew, bakłażan czy cukinia), ale w zależności od tego co wybierzecie, możliwe, że trzeba je będzie lekko wcześniej podgotować lub wydłużyć czas smażenia. Tu ważna uwaga, żeby nie przeciągnąć kurczaka na patelni! Zrobi się twardy, a tego z pewnością nie chcemy. Przy zachowaniu składników jak w poniższym przepisie, spokojnie przygotujecie taki ryż z kurczakiem w 15 minutach. Zaczynamy od gotowania ryżu i jednocześnie zaczynamy smażenie, sukcesywnie szykując kolejne składniki do dodania na patelnię. Ugotowany ryż ląduje na patelni razem z sosem, chwila smażenia dla pełnego wymieszania się smaków i już możemy zajadać. Albo pakować na kolejny dzień do lunch boxa, bo danie świetnie smakuje też po odgrzaniu. Tu znajdziecie więcej pomysłów na super ekspresowe obiady ->

 

Ryż z kurczakiem w sosie orzechowym

  • 100 g ryżu (waga suchego ryżu przed ugotowaniem)
  • ok 300 g polędwiczek kurczaka (ew. jedna pojedyncza pierś)
  • odrobina soli i chilli do smaku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • duży ząbek czosnku
  • ok 100 g gotowej cieciorki z puszki + 3 łyżki zalewy
  • 1,5 łyżki masła orzechowego (gładkie lub z kawałkami orzechów, wedle preferencji)
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • do posypania: sezam (ew. posiekane orzechy ziemne) i posiekana natka

Zacząć od ugotowania ryżu w posolonej wodzie. Jednocześnie, od razu zacząć nagrzewać suchą patelnię Z mięsa kurczaka wyciąć twarde błony i pokroić je w niewielką kostkę (o boku ok 1 cm). W miseczce wymieszać przyprawy i natrzeć nimi mięso. Kostki kurczaka wrzucić na mocno rozgrzaną suchą patelnię i chwilę smażyć na dużej mocy, aż będą rumiane ze wszystkich stron. W tym czasie umyć i posiekać w kostkę paprykę. Gdy mięso będzie rumiane wlać na patelnię łyżkę oleju np. rzepakowego, dodać paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko zmniejszyć moc grzania i dokładnie wymieszać. Smażyć razem ok 2 min, co jakiś czas mieszając. Przygotować sos. Masło orzechowe wymieszać dokładnie z sosem sojowym i 3 łyżkami wody z cieciorki. Ryż odcedzić i dodać na patelnię razem z sosem i cieciorką. Wymieszać dokładnie i smażyć razem ok minutę. W międzyczasie spróbować i w razie potrzeby doprawić. Podawać posypane sezamem/ orzeszkami i posiekaną natką.

Inspiracja na przepis ze strony Kwestia Smaku

Ryż z kurczakiem w sosie orzechowymRyż z kurczakiem szybki obiad

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami