Autor Wysmakowane 30 października 2019
Rewelacyjny obiad w 15 min? Jasne, że się da! Taki właśnie jest smażony ryż z kurczakiem i warzywami w lekko orientalnym sosie na bazie masła orzechowego. Warzywa możecie podmienić na dowolne inne (np. brokuł, marchew, bakłażan czy cukinia), ale w zależności od tego co wybierzecie, możliwe, że trzeba je będzie lekko wcześniej podgotować lub wydłużyć czas smażenia. Tu ważna uwaga, żeby nie przeciągnąć kurczaka na patelni! Zrobi się twardy, a tego z pewnością nie chcemy. Przy zachowaniu składników jak w poniższym przepisie, spokojnie przygotujecie taki ryż z kurczakiem w 15 minutach. Zaczynamy od gotowania ryżu i jednocześnie zaczynamy smażenie, sukcesywnie szykując kolejne składniki do dodania na patelnię. Ugotowany ryż ląduje na patelni razem z sosem, chwila smażenia dla pełnego wymieszania się smaków i już możemy zajadać. Albo pakować na kolejny dzień do lunch boxa, bo danie świetnie smakuje też po odgrzaniu. Tu znajdziecie więcej pomysłów na super ekspresowe obiady ->
Ryż z kurczakiem w sosie orzechowym
- 100 g ryżu (waga suchego ryżu przed ugotowaniem)
- ok 300 g polędwiczek kurczaka (ew. jedna pojedyncza pierś)
- odrobina soli i chilli do smaku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- pół czerwonej papryki
- łyżka oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- duży ząbek czosnku
- ok 100 g gotowej cieciorki z puszki + 3 łyżki zalewy
- 1,5 łyżki masła orzechowego (gładkie lub z kawałkami orzechów, wedle preferencji)
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- do posypania: sezam (ew. posiekane orzechy ziemne) i posiekana natka
Zacząć od ugotowania ryżu w posolonej wodzie. Jednocześnie, od razu zacząć nagrzewać suchą patelnię Z mięsa kurczaka wyciąć twarde błony i pokroić je w niewielką kostkę (o boku ok 1 cm). W miseczce wymieszać przyprawy i natrzeć nimi mięso. Kostki kurczaka wrzucić na mocno rozgrzaną suchą patelnię i chwilę smażyć na dużej mocy, aż będą rumiane ze wszystkich stron. W tym czasie umyć i posiekać w kostkę paprykę. Gdy mięso będzie rumiane wlać na patelnię łyżkę oleju np. rzepakowego, dodać paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko zmniejszyć moc grzania i dokładnie wymieszać. Smażyć razem ok 2 min, co jakiś czas mieszając. Przygotować sos. Masło orzechowe wymieszać dokładnie z sosem sojowym i 3 łyżkami wody z cieciorki. Ryż odcedzić i dodać na patelnię razem z sosem i cieciorką. Wymieszać dokładnie i smażyć razem ok minutę. W międzyczasie spróbować i w razie potrzeby doprawić. Podawać posypane sezamem/ orzeszkami i posiekaną natką.
Inspiracja na przepis ze strony Kwestia Smaku
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło