
Autor Wysmakowane 6 listopada 2019
Jeden z najszybszych obiadów świata, do przygotowania w zaledwie 15 minut, czyli kotlety po francusku. Kawałki siekanego kurczaka zanurzone w masie jajeczno – śmietanowej z dużą ilością świeżych ziół. Zaczynamy od nastawienia kaszy/ ryżu i podczas jego gotowania, szykujemy i smażymy kotlety oraz siekamy warzywa na sałatkę. W ten sposób całość od wejścia do kuchni do wyłożenia na talerz nie powinna przekroczyć podanych 15 minut. Jeśli macie ochotę, możecie wzbogacić wasze kotlety po francusku o posiekaną świeżą paprykę lub np. starty ser żółty. Wedle preferencji. Wpis z cyklu #szybkiobiad.
Kotlety po francusku
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 jajka
- czubata łyżka mąki pszennej
- łyżka gęstej śmietany
- garść posiekanej zieleniny (u mnie mix szczypior i natka)
- sól i pieprz do smaku
- do podania: ryż/ kasza (u mnie jaglana) + sałatka z posiekanych świeżych warzyw
Mięso oczyścić z twardych błonek i posiekać w niewielką kostkę. Przełożyć do miski. Dodać całe jajka, mąkę, śmietanę, zieleninę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni mocno rozgrzać cienką warstwę tłuszczu. Nakładać masę łyżką na patelnię i smażyć na złoto z obydwu stron. Smażyć krótko, tak by nie wysuszyć mięsa, tylko tyle by kotlety na pewno nie były surowe w środku.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
4 Responses
U mnie takie kotlety nazywają się szarpane 🙂 nigdy nie dodawałam śmietany-muszę sprowokować takiej wersji. Często za to dodaję trochę szpinaku, najczęściej mrożonego kostkę albo dwie… dzieciaki uwielbiają!
Świetny przepis 😀 Dziś wypróbowaliśmy w połączeniu z kaszą i zapiekanką warzywną. Wyszło przepyszne 😉
Z pewnością wypróbuję taką wersję, dzięki 🙂
Wygląda pysznie a czas przygotowania to dodatkowy plus;)