Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pieczone placki z dyni i cukinii

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jesień w pełni. Na straganach królują dynie. Piękne, dorodne i niesamowicie kuszące. Nie potrafię przejść obojętnie. Przytaszczę więc co jakiś czas taką do domu, a potem dumam co by z niej pysznego przyrządzić. Zawsze korci mnie by raz jeszcze zrobić moje ulubione ciasto dyniowe z gruszką (tu przepis) lub rewelacyjną zupę z dodatkiem pomidorów suszonych (tu przepis). Ale jednak dziś zwyciężyły placki! A że w lodówce zalegał mi jeszcze kawałek cukinii po ostatnim ciachu (link) to finalnie padło na pieczone placki z dyni i cukinii. Proste, pyszne i co najważniejsze odkąd mam w domu trójkę maluchów – ekspresowe! Alternatywnie placki można również usmażyć na złoto na mocno rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Wówczas po usmażeniu należy je wyłożyć na chwilę na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Ja jednak polecam Wam bardzo opcję z piekarnikiem. Moim zdaniem placki wychodzą bardziej chrupiące. Tak jak lubię.

Pieczone placki z dyni i cukinii

  • 250 g cukinii
  • 250 g dyni (waga bez skóry i pestek)
  • duży ząbek czosnku
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: 2/3 łyżeczki soli, po 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, słodkiej papryki wędzonej i ostrej papryki
  • duże jajko
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Nagrzać piekarnik na 190 stopni (termoobieg). Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Lekko posolić i zostawić na sitku na kilka minut, by puściła sok. W tym czasie obrać dynię, usunąć pestki i zetrzeć na tarce do sporej miski. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do dyni. Z cukinii odcisnąć dłońmi wodę i również dodać do dyni. Bezpośrednio do miski przesiać obie mąki oraz przyprawy i wbić jajko. Dokładnie wymieszać.

Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić oliwą z oliwek. Na blachę wykładać łyżką masę warzywną, rozpłaszczając na kształt placka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12 minut. W połowie pieczenia wysunąć blachę i przewrócić placki na drugą stronę.

Pieczone placki z dyni i cukiniichrupiące placki z dyni i cukiniiplacki z dyni i cukinii z piekarnika

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. Wczesna jesień to dla mnie ulubiony okres w kuchni – między innymi ze względu na obecność dyni. Uwielbiam w każdej postaci, ale… ten przepis to jest jakieś arcydzieło! Nigdy wcześniej nie jadłam tak pysznych placuszków z dyni!

    Nie wpadłam na połączenie dyni z cukinią, bo wydawało mi się zbyt banalne, a okazało się genialne. Naprawdę ciekawy, smaczny przepis. Z całą pewnością będę do niego wracać. Było pysznie!

    1. Piękny wpis. I piękny opis jesiennej kuchni, którą zdecydowanie również uwielbiam. Bardzo się cieszę że placki smakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami