Pieczone placki z dyni i cukinii

przepis

Jesień w pełni. Na straganach królują dynie. Piękne, dorodne i niesamowicie kuszące. Nie potrafię przejść obojętnie. Przytaszczę więc co jakiś czas taką do domu, a potem dumam co by z niej pysznego przyrządzić. Zawsze korci mnie by raz jeszcze zrobić moje ulubione ciasto dyniowe z gruszką (tu przepis) lub rewelacyjną zupę z dodatkiem pomidorów suszonych (tu przepis). Ale jednak dziś zwyciężyły placki! A że w lodówce zalegał mi jeszcze kawałek cukinii po ostatnim ciachu (link) to finalnie padło na pieczone placki z dyni i cukinii. Proste, pyszne i co najważniejsze odkąd mam w domu trójkę maluchów – ekspresowe! Alternatywnie placki można również usmażyć na złoto na mocno rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Wówczas po usmażeniu należy je wyłożyć na chwilę na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Ja jednak polecam Wam bardzo opcję z piekarnikiem. Moim zdaniem placki wychodzą bardziej chrupiące. Tak jak lubię.

Pieczone placki z dyni i cukinii

  • 250 g cukinii
  • 250 g dyni (waga bez skóry i pestek)
  • duży ząbek czosnku
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: 2/3 łyżeczki soli, po 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, słodkiej papryki wędzonej i ostrej papryki
  • duże jajko
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Nagrzać piekarnik na 190 stopni (termoobieg). Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Lekko posolić i zostawić na sitku na kilka minut, by puściła sok. W tym czasie obrać dynię, usunąć pestki i zetrzeć na tarce do sporej miski. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do dyni. Z cukinii odcisnąć dłońmi wodę i również dodać do dyni. Bezpośrednio do miski przesiać obie mąki oraz przyprawy i wbić jajko. Dokładnie wymieszać.

Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić oliwą z oliwek. Na blachę wykładać łyżką masę warzywną, rozpłaszczając na kształt placka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12 minut. W połowie pieczenia wysunąć blachę i przewrócić placki na drugą stronę.

Pieczone placki z dyni i cukiniichrupiące placki z dyni i cukiniiplacki z dyni i cukinii z piekarnika

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Pieczone placki z dyni i cukinii
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 9 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

5 komentarzy

  • Benia 24 listopada 2019 o 15:01 Odpowiedz

    Fajne jesienne smaki. Polecam przepis

  • Barbara 21 listopada 2019 o 19:53 Odpowiedz

    Świetne połączenie smaków. Dołożyłem jeszcze małą marchewkę.

    • Wysmakowane 21 listopada 2019 o 20:18 Odpowiedz

      Cieszę się ze smakowało. Marchewka zdecydowanie pasuje do całości 🙂

  • Talia 30 października 2019 o 18:10 Odpowiedz

    Wczesna jesień to dla mnie ulubiony okres w kuchni – między innymi ze względu na obecność dyni. Uwielbiam w każdej postaci, ale… ten przepis to jest jakieś arcydzieło! Nigdy wcześniej nie jadłam tak pysznych placuszków z dyni!

    Nie wpadłam na połączenie dyni z cukinią, bo wydawało mi się zbyt banalne, a okazało się genialne. Naprawdę ciekawy, smaczny przepis. Z całą pewnością będę do niego wracać. Było pysznie!

    • Wysmakowane 31 października 2019 o 11:58 Odpowiedz

      Piękny wpis. I piękny opis jesiennej kuchni, którą zdecydowanie również uwielbiam. Bardzo się cieszę że placki smakowały 🙂

MENU