
Autor Wysmakowane 2 września 2020
Ryż z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Takie proste, takie dobre. Czasem ciężko mi uwierzyć, że tak proste i szybkie dania mogą być tak smakować. Miałam mięso mielone i zero planu na jego wykorzystanie. Wygmerałam, kilka zalegających rzeczy z lodówki i spiżarki i powstało naprawdę fajne danie. Polecam. Nie tylko na fazę leniucha w kuchni 😉 A pozostałe szybkie dania znajdziecie w dziale „na szybko” (menu na górze strony). Są szybkie obiady, szybkie desery i szybkie ciasta.
W szybkich wypiekach tak się rozkochałam przy trójce maluchów i chronicznym niedoczasie, że aż tworzę dla Was e-booka z ekspresowymi cudami na słodko. 40 przepisów na szybkie ciasta z i bez pieczenia. Wymyślam receptury, piekę, testuję, udoskonalam, znowu piekę i znów zajadam. Jak ja nie przytyję kilka kilogramów przez tego e-booka to się zdziwię 😉 Macie na niego ochotę? Z premierą celuję na koniec września. Tutaj można zapisać się na bezpłatną próbkę z super przepisem, którą wyślę w dniu premiery e-booka.
Ryż z sosem pomidorowym i mięsem mielonym
- 200 g ryżu (2 torebki)
- spora cebula
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2 ząbki czosnku
- po łyżeczce soli, świeżo zmielonego pieprzu, oregano, bazylii i ziół prowansalskich
- kartonik przecieru pomidorowego 500 ml
- kilka łyżek kukurydzy
- ok. 60 g sera feta
Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie posiekać w drobną kostkę cebulę i zeszklić ją na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodać mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Smażyć na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając aż mięso się zarumieni. Wówczas wlać przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć kilka minut, aż mięso będzie miękkie, a sos częściowo się zredukuje i zgęstnieje. Dodać kukurydzę, zamieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Na talerze wyłożyć ryż, polać sosem. Posypać kawałkami sera oraz świeżymi ziołami.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.