Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ryż z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

4,0
Rated 4 out of 5
4 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ryż z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Takie proste, takie dobre. Czasem ciężko mi uwierzyć, że tak proste i szybkie dania mogą być tak smakować. Miałam mięso mielone i zero planu na jego wykorzystanie. Wygmerałam, kilka zalegających rzeczy z lodówki i spiżarki i powstało naprawdę fajne danie. Polecam. Nie tylko na fazę leniucha w kuchni 😉 A pozostałe szybkie dania znajdziecie w dziale „na szybko” (menu na górze strony). Są szybkie obiady, szybkie desery i szybkie ciasta.

W szybkich wypiekach tak się rozkochałam przy trójce maluchów i chronicznym niedoczasie, że aż tworzę dla Was e-booka z ekspresowymi cudami na słodko. 40 przepisów na szybkie ciasta z i bez pieczenia. Wymyślam receptury, piekę, testuję, udoskonalam, znowu piekę i znów zajadam. Jak ja nie przytyję kilka kilogramów przez tego e-booka to się zdziwię 😉 Macie na niego ochotę? Z premierą celuję na koniec września. Tutaj można zapisać się na bezpłatną próbkę z super przepisem, którą wyślę w dniu premiery e-booka.

 

Ryż z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

  • 200 g ryżu (2 torebki)
  • spora cebula
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce soli, świeżo zmielonego pieprzu, oregano, bazylii i ziół prowansalskich
  • kartonik przecieru pomidorowego 500 ml
  • kilka łyżek kukurydzy
  • ok. 60 g sera feta

Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie posiekać w drobną kostkę cebulę i zeszklić ją na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodać mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Smażyć na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając aż mięso się zarumieni. Wówczas wlać przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć kilka minut, aż mięso będzie miękkie, a sos częściowo się zredukuje i zgęstnieje. Dodać kukurydzę, zamieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Na talerze wyłożyć ryż, polać sosem. Posypać kawałkami sera oraz świeżymi ziołami.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Ryż z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,0
Rated 4 out of 5
4 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami