Przepisy

Więcej

Porcja
2-3 osoby
Trudność
Średni
Porcja2-3 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Sałatka z batatami, szpinakiem i szynką suszoną

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sałatka z batatami, szpinakiem i szynką suszoną, czyli sałatka na bogato, która spokojnie wystarczy nawet za całe danie obiadowe (zwłaszcza jeśli zwiększycie proporcje batatów i mozzarelli). Całość do przygotowania w 25 minut, zakładając że zaczynacie od pieczenia batatów i w tym czasie szykujecie całą resztę. Jeśli lubicie takie kolorowe sałatki obiadowe, to przetestujcie też koniecznie  Kolorową sałatkę z ananasem, ryżem i kurczakiem.

 

Sałatka z batatami, szpinakiem i szynką suszoną

  • średni batat ok 300 g
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • przyprawy do babata: po niepełnej łyżeczce świeżo mielonego pieprzu i ziół prowansalskich, pół łyżeczki ostrej papryki
  • sos: 3 łyżeczki musztardy, 3 łyżki oliwy extra virgin, 2 łyżki soku z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz
  • garść pestek słonecznika
  • kulka mozzarelli
  • 80 g szynki suszonej np. prosciutto
  • ok 14 oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 garści świeżego szpinaku baby
  • 3 pełne łyżki posiekanej zieleniny (u mnie mix szczypiorku i natki)

 

Piekarnik nastawić na 220 stopni. Do miski wlać oliwę i dodać przyprawy. Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do miski z oliwą i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia i piec ok 16 min aż bataty będą miękkie. W połowie pieczenia można przełączyć na opcje grilla. Bataty posolić dopiero PO pieczeniu.

Podczas pieczenia batatów przygotować resztę sałatki. Dokładnie wymieszać składniki sosu i odstawić. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni aż będą rumiane. Szynkę i mozzarellę porwać na mniejsze kawałki. Oliwki i kapary odsączyć (duże oliwki można pokroić na połówki). Szpinak umyć i osuszyć.

Część pestek i zieleniny zostawić. Resztę wraz z wszystkimi pozostałymi składnikami (oprócz sosu) ułożyć na półmisku i przemieszać. Polać sosem, obsypać pozostałymi pestkami i zieleniną. Podawać.

Sałatka z batatami, szpinakiem i szynką suszoną

 

Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami