Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sernik z masłem orzechowym

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kremowy, mazisty sernik z masłem orzechowym. Moja ulubiona konsystencja sernika. Inspiracje na przepis znalazłam u Nigelli i oto jest. Zdecydowanie bardzo polecam. Sernik pieczemy długo w niskiej temperaturze, studzimy w piekarniku. Najlepszy po dwóch dniach ze względu na spód z dodatkiem pokruszonych orzechów ziemnych – potrzebuje tych dwóch dni żeby w pełni zmięknąć i nabrać odpowiedniej konsystencji – u nas jednak zaczął znikać w tajemniczy sposób dużo szybciej 😉

Spód:

  • 110 g ciastek owsianych pokruszone
  • 33g solonych orzeszków, posiekane bardzo drobno
  • 33g masła

Ciastka i orzechy wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy (średnica 18 cm) wyłożone papierem. Uklepać palcami. Schłodzić w lodówce przez czas szykowania masy serowej

Sernik z masłem orzechowym:

  • 250g serków Ostrovia/ Twój Smak/ Philadelphia
  • 120g mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/3 laski wanilii
  • 130 g drobnego cukru
  • 85ml śmietany kremówki 30%
  • 200g masła orzechowego z kawałkami orzechów

Wszystkie składniki (koniecznie w temperaturze pokojowej) wymieszać krótko i wylać na spód. Na dno piekarnika nagrzanego do 180 stopni C wstawić formę z wrzącą wodą. Sernik wstawić poziom wyżej. Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze 15 minut. Studzimy w piekarniku (najpierw w zamkniętym, a po kilkunastu minutach możemy uchylić drzwiczki)

Polewa:

  • 75g mascarpone
  • 1,5 łyżki śmietany kremówki 30%
  • Posypka z spodu
  • Łyżeczka cukru pudru

Serek mascarpone zmiksować z śmietanką i cukrem pudrem. Rozsmarować na całkowicie ostudzonym serniku. Na wierzch wysypać resztę posypki z spodu i wklepać w masę. Sernik powinien spędzić w lodówce minimum całą noc, jednak najlepszy jest po 2 dniach, gdy spód całkowicie zmięknie.

deserki-sernik-kremowy-z-maslem-orzechowym deserki-sernik-kremowy-z-maslem-orzechowym2 deserki-sernik-kremowy-z-maslem-orzechowym6 Sernik z masłem orzechowym

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami