Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Sernik Pszczółka

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

SERNIK PSZCZÓŁKA

Senik Pszczółka z żelką brzoskwiniową i dekorację z połówek brzoskwiń – pszczółek.  Prosto, pysznie i zdecydowanie efektownie. Gwarantuję, że efekt WOW, sernik pszczółka wzbudzi nie tylko wśród dzieci  Sprawdźcie sami!

.

Sernik pszczółka jest sernikiem pieczonym z żelką brzoskwiniową. Powstał na Waszą prośbę po ostatniej furorze wokół sernika bez pieczenia z żelką brzoskwiniową. I jak? Wolicie wersję pieczoną czy na zimno? Najlepiej przetestujcie obie i dajcie znać! A wszystkie Wysmakowane serniki znajdziecie tutaj: TAG: SERNIK.

SERNIK PSZCZÓŁKA

Masa sernikowa

Żelka brzoskwiniowa i pszczółki

Masa sernikowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę wyłożyć nadnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni.

Twaróg, mascarpone, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii umieścić w misie miksera i krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do dokładnego połączenia składników. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na wolnych obrotach) i kolejno tak samo dodawać żółtka i śmietanę.

Masę sernikową wylać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej (blacha z wodą na dnie piekarnika) w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 150 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 100 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już zupełnie zimny, wyjąć go z obręczy i przełożyć do lodówki do porządnego schłodzenia (min 4 godziny, najlepiej cała noc).

Żelka brzoskwiniowa do ciasta

1 puszkę brzoskwiń odsączyć z zalewy i zmiksować na gładki mus. Do osobnej miski wsypać galaretkę brzoskwiniową. Zalać 80 ml gorącej (ale nie wrzącej wody) i energicznie roztrzepać, do uzyskania jednolitego płynu. Mus brzoskwiniowy, dodawać łyżka, po łyżce do galaretki, za każdym razem energicznie mieszając. Żelkę wstawić do lodówki.

SERNIK PSZCZÓŁKA

Na całkowicie ostudzony sernik. wylać lekko tężejącą żelkę brzoskwiniową. Wstawić do lodówki i od razu przygotować pszczółki. 

Połówki brzoskwiń z drugiej puszki odsączyć z zalewy z pomocą ręczniczków papierowych. Połówki brzoskwiń ułożyć na duży, talerzu. Czekoladę rozpuścić w mikrofali. Przełożyć do szprycy/ rękawa cukierniczego. Zrobić paski pszczółkom – brzoskwiniom. Następnie dodać oczka i skrzydełka z migdałów. Brzoskwinie – pszczółki ułożyć na tężejącej żelce na serniku, tak by lekko zapadła się w żelkę. Dzięki temu, nie będzie się ślizgać na wierzchu podczas krojenia.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Sernik Pszczółka z brzoskwiniami

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 Responses

  1. Sernik bardzo dobry! Rodzaj sernika wilgotny, bardzo smaczny i efektowny.
    Podczas pieczenia tak urósł, że nie mal wyszedł z formy, ale opadł (równo) do wysokości ok. 3/4 wysokości formy, co spowodowało, ze w formie było miejsce na żelkę.
    Dzieci i dorośli też, bardzo zadowoleni.

    1. Bardzo się cieszę, że wyszło i smakował. Zastanawia mnie tylko czemu tak urósł. Piekłaś tak jak w przepisie czy klasycznie? W temp. ok. 180 stopni i krócej? Generalnie sernik przy pieczeniu w niskiej temperaturze i w kąpieli wodnej praktycznie nie powinien rosnąć. Pytam z czystej ciekawości i chęci poznawczej 😀 Najważniejsze oczywiście, że wyszedł pysznie i zrobił fajne wrażenie 🙂

    1. W żelce nie ma żelatyny. Jedynie mus z brzoskwiń i galaretka brzoskwiniowa. Rzeczywiście można było źle zrozumieć treść w przepisie. Już poprawiłam tak żeby nie było żadnych wątpliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g