
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 25 września 2021
SERNIK PSZCZÓŁKA
Senik Pszczółka z żelką brzoskwiniową i dekorację z połówek brzoskwiń – pszczółek. Prosto, pysznie i zdecydowanie efektownie. Gwarantuję, że efekt WOW, sernik wzbudzi nie tylko wśród dzieci Sprawdźcie sami!
.
Sernik pieczony z żelką brzoskwiniową, powstał na Wasą prośbę po ostatniej furorze wokół sernika bez pieczenia z żelką brzoskwiniową. I jak? Wolicie wersję pieczoną czy na zimno? Najlepiej przetestujcie obie i dajcie znać!
SERNIK PSZCZÓŁKA
Masa sernikowa
- 800 g sera na sernik (trzykrotnie mielony lub z wiaderka)
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 170 g drobnego cukru do wypieków
- 1.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka + żółtko
- 100 g gęstej śmietany słodkiej 36%
Żelka brzoskwiniowa i pszczółki
- 2 puszki brzoskwiń w syropie
- galaretka brzoskwiniowa
- 80 ml gorącej wody
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- oczy: gotowe elementy cukrowe
- 14 dużych płatków migdałów
Masa sernikowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę wyłożyć nadnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni.
Twaróg, mascarpone, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii umieścić w misie miksera i krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do dokładnego połączenia składników. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na wolnych obrotach) i kolejno tak samo dodawać żółtka i śmietanę.
Masę sernikową wylać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej (blacha z wodą na dnie piekarnika) w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 150 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 100 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już zupełnie zimny, wyjąć go z obręczy i przełożyć do lodówki do porządnego schłodzenia (min 4 godziny, najlepiej cała noc).
Żelka brzoskwiniowa do ciasta
1 puszkę brzoskwiń odsączyć z zalewy i zmiksować na gładki mus. W osobnej miseczce przygotować galaretkę brzoskwiniową według przepisu na opakowaniu. Mus brzoskwiniowy, dodawać łyżka, po łyżce do galaretki, za każdym razem energicznie mieszając. Zaprawioną żelatynę wlać do reszty musu i wymieszać do połączenia. Żelkę wstawić do lodówki.
SERNIK PSZCZÓŁKA
Na całkowicie ostudzony sernik. wylać lekko tężejącą żelkę brzoskwiniową. Wstawić do lodówki i od razu przygotować pszczółki.
Połówki brzoskwiń z drugiej puszki odsączyć z zalewy z pomocą ręczniczków papierowych. Połówki brzoskwiń ułożyć na duży, talerzu. Czekoladę rozpuścić w mikrofali. Przełożyć do szprycy/ rękawa cukierniczego. Zrobić paski pszczółkom – brzoskwiniom. Następnie dodać oczka i skrzydełka z migdałów. Brzoskwinie – pszczółki ułożyć na tężejącej żelce na serniku, tak by lekko zapadła się w żelkę. Dzięki temu, nie będzie się ślizgać na wierzchu podczas krojenia.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
