- Potrzebny czas: 2 godziny
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 11 września 2021
SERNIK Z ŻELKĄ BRZOSKWINIOWĄ
Efektownie i bez pieczenia. Sernik z żelką brzoskwiniową. Ilości częściowo podałam wagowo, ale nie musicie trzymać tego, co do grama. Trochę mniej czy więcej i też wyjdzie dobrze. A jeśli nie używacie wagi i chcecie sprawdzić, ile mniej więcej dodać danego składnika, to polecam skorzystać z przelicznika miar. Sernik podałam dodatkowo z świeżymi brzoskwiniami na wierzchu. Lekko, świeżo i letnio. Sernik jest bardzo prosty w wykonaniu, choć lekko czasochłonny. Najlepiej jest poczekać z kolejną warstwą, aż poprzednia lekko zacznie tężeć, by warstwy się nie przemieszały. Wtedy efekt wizualny gwarantowany!
Wolisz pieczony sernik z żelką brzoskwiniową? Też mam. Zajrzyj na przepis SERNIK PSZCZÓŁKA – pyszna masa serowa, żelka brzoskwiniowa i efektowna dekoracja z połówek brzoskwiń.
SERNIK Z ŻELKĄ BRZOSKWINIOWĄ
Sernik bez pieczenia
- 100 ml mleka
- niepełne 6 łyżeczek żelatyny (ok 16 g)
- 1 kg sera na sernik z wiaderka lub twaróg potrójnie mielony
- 200 g cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki 36%
Żelka brzoskwiniowa do ciasta
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 8 g żelatyny
- 50 ml gorącej wody
Sernik bez pieczenia
Mleko podgrzać, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Wsypać żelatynę i energicznie wymieszać, do rozpuszczenia żelatyny. Ser z cukrem krótko zmiksować, tylko do połączenia (nie napowietrzać masy).
Do żelatyny dodać łyżkę masy serowej i szybko wymieszać. Powtórzyć jeszcze kilka razy (łącznie około 5 łyżek) – upewnić się że nie ma żadnych grudek. W razie potrzeby zmiksować. Zaprawioną żelatynę przelać do reszty masy serowej i zmiksować na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszać ją z masą serową. Masę na sernik wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Żelka brzoskwiniowa do ciasta
Brzoskwinie odsączyć z sosu i zmiksować na gładki mus. W osobnej miseczce rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Mus brzoskwiniowy, dodawać łyżka, po łyżce do żelatyny, za każdym razem energicznie mieszając. Zaprawioną żelatynę wlać do reszty musu i wymieszać do połączenia. Żelkę wstawić do lodówki.
SERNIK Z ŻELKĄ BRZOSKWINIOWĄ
1/4 masy serowej wyłożyć równomiernie na spód tortownicy o średnicy 20-21 cm i wstawić do lodówki na ok. pół godziny, aż zacznie tężeć. Kolejną 1/4 masy serowej włożyć do rękawa cukierniczego. Połowę masy z rękawa wycisnąć po obwodzie tortownicy. Na środka wyłożyć połowę żelki brzoskwiniowej.
Na wierzchu rozsmarować trzecią ćwiartkę sernika. Powtórzyć kolejną warstwę z żelką brzoskwiniową i obwódką z masy serowej. Całość przykryć równomiernie resztą masy serowej. Ciasto wstawić do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.