TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Sernik z żelką brzoskwiniową

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

SERNIK Z ŻELKĄ BRZOSKWINIOWĄ

Efektownie i bez pieczenia. Sernik z żelką brzoskwiniową. Ilości częściowo podałam wagowo, ale nie musicie trzymać tego, co do grama. Trochę mniej czy więcej i też wyjdzie dobrze. A jeśli nie używacie wagi i chcecie sprawdzić, ile mniej więcej dodać danego składnika, to polecam skorzystać z przelicznika miar. Sernik podałam dodatkowo z świeżymi brzoskwiniami na wierzchu. Lekko, świeżo i letnio. Sernik jest bardzo prosty w  wykonaniu, choć lekko czasochłonny. Najlepiej jest poczekać z kolejną warstwą, aż poprzednia lekko zacznie tężeć, by warstwy się nie przemieszały. Wtedy efekt wizualny gwarantowany!

Wolisz pieczony sernik z żelką brzoskwiniową? Też mam. Zajrzyj na przepis SERNIK PSZCZÓŁKA – pyszna masa serowa, żelka brzoskwiniowa i efektowna dekoracja z połówek brzoskwiń.

SERNIK Z ŻELKĄ BRZOSKWINIOWĄ

Sernik bez pieczenia

Żelka brzoskwiniowa do ciasta

Sernik bez pieczenia

Mleko podgrzać, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Wsypać żelatynę i energicznie wymieszać, do rozpuszczenia żelatyny. Ser z cukrem krótko zmiksować, tylko do połączenia (nie napowietrzać masy).

Do żelatyny dodać łyżkę masy serowej i szybko wymieszać. Powtórzyć jeszcze kilka razy (łącznie około 5 łyżek) – upewnić się że nie ma żadnych grudek. W razie potrzeby zmiksować. Zaprawioną żelatynę przelać do reszty masy serowej i zmiksować na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszać ją z masą serową. Masę na sernik wstawić do lodówki na ok. godzinę.

Żelka brzoskwiniowa do ciasta

Brzoskwinie odsączyć z sosu i zmiksować na gładki mus. W osobnej miseczce rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Mus brzoskwiniowy, dodawać łyżka, po łyżce do żelatyny, za każdym razem energicznie mieszając. Zaprawioną żelatynę wlać do reszty musu i wymieszać do połączenia. Żelkę wstawić do lodówki.

SERNIK Z ŻELKĄ BRZOSKWINIOWĄ

1/4 masy serowej wyłożyć równomiernie na spód tortownicy o średnicy 20-21 cm i wstawić do lodówki na ok. pół godziny, aż zacznie tężeć. Kolejną 1/4 masy serowej włożyć do rękawa cukierniczego. Połowę masy z rękawa wycisnąć po obwodzie tortownicy. Na środka wyłożyć połowę żelki brzoskwiniowej.

Na wierzchu rozsmarować trzecią ćwiartkę sernika. Powtórzyć kolejną warstwę z żelką brzoskwiniową i obwódką z masy serowej. Całość przykryć równomiernie resztą masy serowej.  Ciasto wstawić do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g