Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Sernik z brzoskwiniami i bezą

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jeden z moich ulubionych serników. Kremowy, mazisty sernik z brzoskwiniami, a do tego delikatna pianka bezowa i pyszne kruche ciasto, które jak zawsze mam ochotę skubać z kruszonki. Ciężko się powstrzymać ?

Ja w moim serniku wykorzystałam jedynie dwa białka, które zostały mi z ciasta kruchego. Polecam jednak dodać przynajmniej jedno więcej białko. Beza będzie wówczas wyższa i znacznie bardziej okazała. A żółtka możecie potem wykorzystać na wiele różnych, pysznych sposobów. Sprawdźcie sami tu: wykorzystanie żółtek.

 

Kakaowy spód do sernika

  • 210 g mąki pszennej (przelicznik gram na szklanki tu: MIARY)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g cukru
  • 130 g masła (zimne)
  • 2 żółtka (białka będą potrzebne do bezy)

Mąkę, sól, proszek do pieczenia i kakao przesiać na stolnicę lub do dużej miski. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekane masło i żółtka. Jak najszybciej zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, zwilżyć dłonie zimną wodą podczas ugniatania. Ciasto podzielić na dwie, w miarę równe, części. Każdą z nich uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Mocno schłodzić (min. godzina w lodówce lub 20 minut w zamrażarce). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Okrągłą tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Na dno zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Lekko docisnąć do dna, mniej więcej wyrównując powierzchnię. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 minut. Wyjąć na blat i ostudzić. W tym czasie naszykować masę serową.

Sernik z brzoskwiniami i bezą

  • duża puszka brzoskwiń 800 g
  • 3 duże jajka i 3 białka
  • 280 g drobnego cukru do wypieków
  • 600 g twarogu sernikowego
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g mascarpone
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g śmietanki kremówki 30%

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni.

Brzoskwinie jak najdokładniej odsączyć z syropu. Pokroić na niewielkie kawałki. Trzy białka ubić na sztywną pianę. Gdy będą już dość stabilne i błyszczące zacząć dodawać cukier: łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.  Dodać w ten sposób 100 g cukru. Całe ubijanie powinno trwać co najmniej kilka minut (po dodaniu cukru nie ma ryzyka „przebicia” białek). Pianę na bezę na chwilę odstawić i w tym czasie szybko naszykować masę serową.

Twaróg, ricottę oraz mascarpone zmiksować krótko na średnich obrotach do dokładnego połączenia. Dodać pozostały cukier (180 g), esencję waniliową i mąkę ziemniaczaną, nastawić obroty miksera na jak najniższe i miksować 2 minuty. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na wolnych obrotach). Na końcu dodać śmietankę i ostatni raz, krótko zmiksować. Masę sernikową wylać na schłodzony spód. Posypać równomiernie brzoskwiniami. Na brzoskwinie wyłożyć pianę z ubitych białek i na wierzch zetrzeć na tarce drugą część kruchego ciasta. Sernik wstawić do gorącego piekarnika i piec w 180 stopniach C przez 15 minut, następnie w 150 stopniach C 40 minut i na koniec, ostatnie 15 minut w 100 stopniach C. Zostawić jeszcze pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i poczekać do pełnego ostudzenia. Wówczas sernik wyjąć z obręczy i przełożyć do lodówki do porządnego schłodzenia (min. 4 godziny, a najlepiej cała noc).

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Sernik z brzoskwiniami i bezą i kakaowe ciasto

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami