fbpx

Sernik z mango – legendarny sernik z Poznania

przepis

Sernik z mango rozsławił na cały Poznań (i jak się okazuje nie tylko, bo ja jestem z Warszawy :P) malutką, niepozorną kawiarnię Cafe La Ruina. Słyszałam już o nim tyle ochów i achów, że wyprawa do Poznania, by osobiście go przetestować, była tylko kwestią czasu. Byłam, jadłam i teraz dołączam do chóru zachwytów. Przepis na sernik wyszperałam natychmiast po powrocie w książce „Lubię” autorstwa właścicielki kawiarni. Odtworzony w domu smakuje rzeczywiście tak samo jak w kawiarni, więc spieszę podzielić się z Wami przepisem (bardzo delikatnie zmodyfikowałam oryginalny przepis). Sprawdźcie sami czy ten sernik z mango rzeczywiście zasłużył na miano „legendy Poznania”.

 

Kruchy spód z kakao

  • 55 g masła min 82% tłuszczu
  • 55 g cukru pudru (przelicznik miar na szklanki/ łyżki -> Miary)
  • 15 g kakao
  • 100 g mąki pszennej

Masło roztopić, starając się go za bardzo nie podgrzać. Cukier puder, kakao i mąkę przesiać do miski i dokładnie wymieszać. Zalać masłem i zagnieść jak na kruszonkę. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 22 – 23 cm (można wyłożyć papierem do pieczenia, tylko sam spód) i mocno uklepać. Tortownicę wstawić do lodówki na min. 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Tortownicę wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć i odstawić na blat do lekkiego ostudzenia. Podczas studzenia naszykować masę serową z mango. Nie wyłączać piekarnika.

 

Sernik z mango

  • 750 g mielonego twarogu
  • 200 ml słodzonego mleka zagęszczonego (z puszki lub z tubek – to to samo mleko)
  • 150 g gęstej śmietany 18%
  • 470 g pulpy z mango (puree z puszki – słodzone, przy użyciu niesłodzonego do masy sernikowej dodać ok 40 g cukru drobnego do wypieków)
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 3 spore jajka

Twaróg, mleko słodzone, śmietanę i pulpę mango zmiksować krótko, tylko do połączenia składników w jednolitą masę. Spróbować i w razie potrzeby dosłodzić. Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na wolnych obrotach. Masę wylać na podpieczony spód. Wyrównać z wierzchu. Na dno piekarnika wstawić blaszkę z wrzątkiem. Sernik włożyć poziom wyżej i natychmiast zmniejszyć grzanie do 170 stopni C. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć grzanie do 120 stopni i piec jeszcze godzinę. Masa z wierzchu powinna być ścięta, ale w środku wyraźnie wciąż luźna. Pod koniec pieczenia przygotować śmietankową polewę. Rozprowadzić ją po gorącym serniku*. Gdzieniegdzie zrobić kleksy z mango i przeciągając patyczkiem, wykonać delikatne wzorki.Sernik zostawić do całkowitego wystudzenia, po czym zdjąć boki tortownicy i wstawić do lodówki na całą noc.

 

Śmietankowe wykończenie i dekoracja

  • 300 g gęstej śmietany 18%
  • 20 g cukru pudru
  • 3 łyżki pulpy z mango

Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem.

 

*by uniknąć „promyczków” dookoła wzorów należy polewę i dekoracje wykonać na lekko ostudzonym serniku. Istnieje jednak wtedy ryzyko, że śmietankowa polewa pozostanie luźna i spłynie z sernika po jego pokrojeniu.

Sernik z mango – legendarny sernik z Poznania

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Sernik z mango – legendarny sernik z Poznania
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

6 komentarzy

  • Agnieszka 20 września 2020 o 18:59 Odpowiedz

    A mnie zastanawia jaką śmietanę dać.. czy taka z piątnicy w kubeczku się nada? Ona jest bardziej kwaśna w porównaniu do tych w kartonikach. Wiec nie wiem czy o taka właśnie chodzi.

    • Wysmakowane 20 września 2020 o 19:05 Odpowiedz

      Może być. Chyba nawet tez dokładnie ta używałam

  • Sylwia 29 kwietnia 2020 o 09:32 Odpowiedz

    Proporcje jak z moich wypieków. Przypadek? 😉 Pani Dorota sama zmodyfikowała przepis wg. książki.

    • Wysmakowane 29 kwietnia 2020 o 10:06 Odpowiedz

      Podałam źródło przepisu. Jest z książki właścicielki La Ruina, nie z Moich Wypieków, choć faktycznie Dorotka na MW również odtworzyła przepis, również podając źródło ;P.
      Proporcje są jedynie dostosowane do wielkości blaszki vs. średnica 28 cm jak w książce, jedynie pulpy więcej niż by to wynikalo z proporcji bo po prostu dodałam cala puszkę.

  • Anna 11 kwietnia 2020 o 16:53 Odpowiedz

    Witam!
    Zobaczyłam ten sernik i od razu wiedziałam, że muszę go zrobić!
    Niestety przegapiłam w masie mango śmietanę 18%. Czy jej brak wpłynie na konsystencje czy tylko na smak?
    Pozdrawiam

    • Wysmakowane 11 kwietnia 2020 o 17:03 Odpowiedz

      Wpłynie na konsystencje, ale oczywiście też się uda. A może masz inna śmietanę albo mascarpone? Jak nie to daj troszkę więcej sera po prostu. Będzie i tak pysznie 🙂

MENU