- Porcja: tortownica 22 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 1 lutego 2020
Sernik z mango rozsławił na cały Poznań (i jak się okazuje nie tylko, bo ja jestem z Warszawy :P) malutką, niepozorną kawiarnię Cafe La Ruina. Słyszałam już o nim tyle ochów i achów, że wyprawa do Poznania, by osobiście go przetestować, była tylko kwestią czasu. Byłam, jadłam i teraz dołączam do chóru zachwytów. Przepis na sernik wyszperałam natychmiast po powrocie w książce „Lubię” autorstwa właścicielki kawiarni. Odtworzony w domu smakuje rzeczywiście tak samo jak w kawiarni, więc spieszę podzielić się z Wami przepisem (bardzo delikatnie zmodyfikowałam oryginalny przepis). Sprawdźcie sami czy ten sernik z mango rzeczywiście zasłużył na miano „legendy Poznania”.
Kruchy spód z kakao
- 55 g masła min 82% tłuszczu
- 55 g cukru pudru (przelicznik miar na szklanki/ łyżki -> Miary)
- 15 g kakao
- 100 g mąki pszennej
Masło roztopić, starając się go za bardzo nie podgrzać. Cukier puder, kakao i mąkę przesiać do miski i dokładnie wymieszać. Zalać masłem i zagnieść jak na kruszonkę. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 22 – 23 cm (można wyłożyć papierem do pieczenia, tylko sam spód) i mocno uklepać. Tortownicę wstawić do lodówki na min. 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Tortownicę wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć i odstawić na blat do lekkiego ostudzenia. Podczas studzenia naszykować masę serową z mango. Nie wyłączać piekarnika.
Sernik z mango
- 750 g mielonego twarogu
- 200 ml słodzonego mleka zagęszczonego (z puszki lub z tubek – to to samo mleko)
- 150 g gęstej śmietany 18%
- 470 g pulpy z mango (puree z puszki – słodzone, przy użyciu niesłodzonego do masy sernikowej dodać ok 40 g cukru drobnego do wypieków)
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 3 spore jajka
Twaróg, mleko słodzone, śmietanę i pulpę mango zmiksować krótko, tylko do połączenia składników w jednolitą masę. Spróbować i w razie potrzeby dosłodzić. Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na wolnych obrotach. Masę wylać na podpieczony spód. Wyrównać z wierzchu. Na dno piekarnika wstawić blaszkę z wrzątkiem. Sernik włożyć poziom wyżej i natychmiast zmniejszyć grzanie do 170 stopni C. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć grzanie do 120 stopni i piec jeszcze godzinę. Masa z wierzchu powinna być ścięta, ale w środku wyraźnie wciąż luźna. Pod koniec pieczenia przygotować śmietankową polewę. Rozprowadzić ją po gorącym serniku*. Gdzieniegdzie zrobić kleksy z mango i przeciągając patyczkiem, wykonać delikatne wzorki.Sernik zostawić do całkowitego wystudzenia, po czym zdjąć boki tortownicy i wstawić do lodówki na całą noc.
Śmietankowe wykończenie i dekoracja
- 300 g gęstej śmietany 18%
- 20 g cukru pudru
- 3 łyżki pulpy z mango
Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem.
*by uniknąć „promyczków” dookoła wzorów należy polewę i dekoracje wykonać na lekko ostudzonym serniku. Istnieje jednak wtedy ryzyko, że śmietankowa polewa pozostanie luźna i spłynie z sernika po jego pokrojeniu.
Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
19 Responses
Witam sernik bardzo dobry ale spód nie trzymał się całości wszystko robione wg przepisu
Witajcie, po zrobieniu sernika przesyłam swoje uwagi 🙂 Był smaczny, mocno serowy, niestety nuta mango w serniku w ogóle niewyczuwalna, jezeli ktoś oczekuje super owocowego sernika to mi taki nie wyszedł. Nie wyszedł również tak żółty jak na zdjęciach a raczej daleko mu do tego koloru, być może jest to wina pulpy mango (użyłam pulpy z lidla). Na drugi dzień podszedł woda (użyłam serka z Piątnicy). Dziękuje za przepis.
Klaudia, dziękuję pięknie za wszystkie cenne uwagi. Podejście wodą to zdecydowanie wina sera. Ten wymieniony przez Ciebie, z tego co kojarzę jest rzeczywiście mocno wodnisty, więc polecam do kolejnych serników zawsze: (1) doprowadzić ser do temperatury pokojowej (2) postarać się odlać jak najwięcej wody z sera; idealnie odcisnąć tą wodę na gazie.
Kolor żółty w moim serniku jest tylko dzięki pulpie. Nie używałam nigdy tej z Lidla ale zakładam że to jedyny potencjalny winowajca. Ja użyłam Alphonso, ma w składzie 99% mango. Może w tej pulpie użytej przez Ciebie było mniej?
Sernik z Piątnicy jest bardzo zwarty, bez luźnej wody, można go wręcz ‚kroić’. Wygląda tak, jak prawdziwy biały ser, który jest zmielony. Dlatego jestem zdziwiona, że mimo to podeszło wodą. Obawiam się że gdybym użyła np. ser President to by się rozpłyną 😉 Niestety już nie mam opakowania pulpy by sprawdzić. Mimo to rodzinie sernik smakował i warto go wypróbować 🙂 Pozdrawiam serdecznie
czy można zrobić taki sernik tylko z serka mascarpone (bez śmietanki)? Czy można z niej zrezygnować ?
Rozumiem, że z twarogiem. Mascarpone ma być jedynie na zamianę za śmietanę? Można. Sernik będzie trochę bardziej zwarty niż przy użyciu śmietanki, ale oczywiście wyjdzie.
Dwa dni po upieczeniu sernik podszedł wodą, właściwie to „sokiem”z sernika,już tak miałam za pierwszym razem,przyłożyłam ręcznik papierowy i po kłopocie, ale nurtuje mnie pytanie czy to jest normalne?
A mogę podpytać jakiego sera używasz? Może tu leży roziwązanie?
spod pieczemy w temperaturze max 170 ja pieklam w 200 st. i po 7-8 min. calkowicie sie spalil pieczemy gora 8 min w tem. 170 st. sernika jeszcze nie probowalam bo goracy ale wyglada i pachnie pysznie
Mam nadzieję, że sernik po spróbowaniu okazał się równie pyszny, jak wyglądał 🙂 Piekłam właśnie w 200 stopniach spód, bez termoobiegu. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Może tu różnica jest aż tak duża?
śmietana wyłożona na gorący sernik pieknie się zetnie i na pewno nie spłynie. Gorzej z tą wyłożoną na zimny już sernik. Wiele razy robiłam serniki ze śmietanową warstwą na wierzchu i zawsze wykładałam na gorący sernik. Ba, nawet przekładałam taką śmietaną gorący biszkopt.
A mnie zastanawia jaką śmietanę dać.. czy taka z piątnicy w kubeczku się nada? Ona jest bardziej kwaśna w porównaniu do tych w kartonikach. Wiec nie wiem czy o taka właśnie chodzi.
Może być. Chyba nawet tez dokładnie ta używałam
Proporcje jak z moich wypieków. Przypadek? 😉 Pani Dorota sama zmodyfikowała przepis wg. książki.
Podałam źródło przepisu. Jest z książki właścicielki La Ruina, nie z Moich Wypieków, choć faktycznie Dorotka na MW również odtworzyła przepis, również podając źródło ;P.
Proporcje są jedynie dostosowane do wielkości blaszki vs. średnica 28 cm jak w książce, jedynie pulpy więcej niż by to wynikalo z proporcji bo po prostu dodałam cala puszkę.
taa na bank bo tylko twoje ciasto ma takie proporcje
Znalazłaś inne? 🙂
Witam!
Zobaczyłam ten sernik i od razu wiedziałam, że muszę go zrobić!
Niestety przegapiłam w masie mango śmietanę 18%. Czy jej brak wpłynie na konsystencje czy tylko na smak?
Pozdrawiam
Wpłynie na konsystencje, ale oczywiście też się uda. A może masz inna śmietanę albo mascarpone? Jak nie to daj troszkę więcej sera po prostu. Będzie i tak pysznie 🙂