Przepisy

Więcej

TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Szarlotka jak u babci

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Szarlotka jak u babci – mojej babci oczywiście, ale może Wasza robiła podobną? Moja babcia robiła taką chyba co najmniej raz w miesiącu. Może częściej? A może to ja bywałam u niej za rzadko i dlatego niemal za każdym razem jak się pojawiałam to szarlotka już tam była? Szkoda, że takie refleksje najczęściej przychodzą do nas, gdy jest już za późno. Bo teraz po babci pozostały mi wspomnienia i jej cudowna, pachnąca w całym mieszkaniu szarlotka z jej magicznego przepisu. Niby nic takiego, a jednak wszyscy ją uwielbialiśmy. Taka prawdziwa, domowa, przepyszna. Im świeższa, tym lepsza, choć dość długo jest naprawdę dobra.

 

Szarlotka jak u babci

  • 700 g jabłek (ok 5 sztuk)
  • niepełna łyżeczka cynamonu
  • 6 pełnych łyżek powideł śliwkowych (najlepiej z śliwek węgierek)
  • 300 g mąki (tutaj przelicznik na szklanki/ łyżki -> MIARY)
  • 9 g proszku do pieczenia
  • 60 g drobnego cukru (plus odrobina opcjonalnie do masy jabłkowej, jeśli będzie za kwaśna)
  • 15 g cukru waniliowego
  • mała szczypta soli
  • 150 g masła min 82% tłuszczu
  • otarta skórka z pół cytryny
  • małe jajko
  • 3 łyżki śmietany gęstej 18%

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i dość drobno pokroić. Włożyć do garnka i smażyć ok 10 minut, aż cały płyn wyparuje. Dodać niepełną łyżeczkę cynamonu i powidła śliwkowe. Wymieszać. Spróbować i w razie konieczności lekko dosłodzić.

Piekarnik nastawić na 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Natłuścić formę do pieczenia (wymiar ok 21 x 21 cm). Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać oba cukry i sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekane masło, skórkę z cytryny, jajko i śmietanę i szybko zagnieść wszystko na jednolitą masę. Podzielić na dwie części (jedna trochę większa). Większą częścią wylepić dno formy do pieczenia. Przykryć masą jabłkową. Wyrównać i na wierzch posiekać lub zetrzeć na dużych oczkach pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min.

Szarlotka jak u babci

 

Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

Przepis na najprostszą szarlotkę na świecie i 39 innych przepisów na ekspresowe wypieki znajdziesz w e-book Szybkie ciasto.

przepis na szybkie ciasto

 

.

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami