- Potrzebny czas: 25 minut + pieczenie
- Porcja: forma 21x21
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 11 stycznia 2020
Szarlotka jak u babci – mojej babci oczywiście, ale może Wasza robiła podobną? Moja babcia robiła taką chyba co najmniej raz w miesiącu. Może częściej? A może to ja bywałam u niej za rzadko i dlatego niemal za każdym razem jak się pojawiałam to szarlotka już tam była? Szkoda, że takie refleksje najczęściej przychodzą do nas, gdy jest już za późno. Bo teraz po babci pozostały mi wspomnienia i jej cudowna, pachnąca w całym mieszkaniu szarlotka z jej magicznego przepisu. Niby nic takiego, a jednak wszyscy ją uwielbialiśmy. Taka prawdziwa, domowa, przepyszna. Im świeższa, tym lepsza, choć dość długo jest naprawdę dobra.
Szarlotka jak u babci
- 700 g jabłek (ok 5 sztuk)
- niepełna łyżeczka cynamonu
- 6 pełnych łyżek powideł śliwkowych (najlepiej z śliwek węgierek)
- 300 g mąki (tutaj przelicznik na szklanki/ łyżki -> MIARY)
- 9 g proszku do pieczenia
- 60 g drobnego cukru (plus odrobina opcjonalnie do masy jabłkowej, jeśli będzie za kwaśna)
- 15 g cukru waniliowego
- mała szczypta soli
- 150 g masła min 82% tłuszczu
- otarta skórka z pół cytryny
- małe jajko
- 3 łyżki śmietany gęstej 18%
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i dość drobno pokroić. Włożyć do garnka i smażyć ok 10 minut, aż cały płyn wyparuje. Dodać niepełną łyżeczkę cynamonu i powidła śliwkowe. Wymieszać. Spróbować i w razie konieczności lekko dosłodzić.
Piekarnik nastawić na 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Natłuścić formę do pieczenia (wymiar ok 21 x 21 cm). Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać oba cukry i sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekane masło, skórkę z cytryny, jajko i śmietanę i szybko zagnieść wszystko na jednolitą masę. Podzielić na dwie części (jedna trochę większa). Większą częścią wylepić dno formy do pieczenia. Przykryć masą jabłkową. Wyrównać i na wierzch posiekać lub zetrzeć na dużych oczkach pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min.
Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
Przepis na najprostszą szarlotkę na świecie i 39 innych przepisów na ekspresowe wypieki znajdziesz w e-book Szybkie ciasto.
.